Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Nesređeni popis birača otvara mogućnost za manipulacije

Izbori
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
13.11.2014.
u 10:55

Od svibnja ove godine do danas pojavilo se 1200 novih birača

Nevjerojatnu činjenicu da je u Koprivnici više od 2000 birača upisano u birački registar više no što je punoljetnih osoba prema popisu stanovništva iz 2011. godine, kao i to da je od svibanjski izbora za europski parlament do danas broj birača povećan za oko 1200 komentirali su jučer gradski stranački šefovi.

‘Zabrinjavajuća situacija’

- Mogu shvatiti da određen broj građana navrši punoljetnost. Konkretni podaci nisu mi dostupni, no nemoguće je da takvih građana bude više od nekoliko stotina. Jedno od prvih obećanja aktualne vlasti bilo je to da će srediti popise birača. To nisu učinili, pa ovakva situacija otvara prostor za moguće manipulacije - rekao je Ernest Forjan (HDZ).

Laburist Siniša Kavgić kaže da nema pojma otkud su se pojavili novi birači:

- Nije mi to razumljivo. Nešto maloljetnih je postalo punoljetnima, ali toliko... Moramo vjerovati ljudima koji vode registar birača, ali ovakva situacija je ipak zabrinjavajuća.

Tko je mjerodavan?

Šef gradskog SDP-a Zoran Gošek kazao je kako ne može baš previše komentirati situaciju s brojem birača u Koprivnici.

- Vjerujem da je sve u skladu s propisima. Za objašnjenje bi trebalo pitati Ured državne uprave, koji je mjerodavan za registar birača - kazao je on.

U Uredu kažu kako je potrebno imati u vidu da su popis stanovništva i registar birača potpuno dvije različite evidencije, koje se ne mogu uspoređivati jer se međusobno razlikuju po metodologiji nastanka i načinu vođenja. Potom pojašnjavaju da je popis stanovništva evidencija o stanovništvu koje u određeno vrijeme prebiva ili boravi u Republici Hrvatskoj te da u njega nisu uključene osobe koje su odsutne dulje od jedne godine i ne vraćaju se tjedno, kao i studenti koji studiraju u inozemstvu.

- Popis stanovništva može biti indikator da u evidenciji prebivališta postoje ljudi koji ne stanuju na adresama na kojma su prijavljeni, ali vođenje evidencije prebivališta nije u nadležnosti Ministarstva uprave, nego MUP-a - kažu u Uredu.

Komentara 1

GU
gustirna
21:08 13.11.2014.

Malo im je 500 tisuca mrtvih dusa po hrvatskoj pa i dalje namjestju svoje pobjede sa svojim jugokomunistickim izbornim povjerenstvom.nadajmo se da ce hadeze traziti izgon jugokomunista iz izbornog 'poverenstva'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije