Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pero Maldini:

'Nema savršeno skrojenih izbornih jedinica'

Zagreb: Konferencija Hrvatska kakvu trebamo u organizaciji Ve?ernjeg lista
Goran Stanzl/PIXSELL
28.05.2023.
u 22:18

To da vladajući kreiraju izborni sustav uobičajeno je ne samo kod nas nego i u starim etabliranim demokracijama. Vladajući mogu, ali ne moraju uzeti u obzir mišljenja i interese oporbe. Hoće li to učiniti ili neće, stvar je njihove političke procjene i interesa. No izmjene izbornog zakona ili izbornih jedinica njihovo su legitimno pravo, kazao je Pero Maldini, politički analitičar

Pero Maldini, politički analitičar odgovorio je za Večernji list na tri pitanja vezanih za novi prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. 

1. Je li Vladin prijedlog izmjena izbornih jedinica "frankenštajnski" i radi li se o prijevari premijera Andreja Plenkovića, kako tvrdi oporba?

Ustavni sud upozorio je na problem nejednakog broja birača u izbornim jedinicama što za posljedicu ima nejednaku vrijednost glasova u izboru zastupnika i bilo je krajnje vrijeme da se taj problem riješi. Razmatrana su dva pristupa. Prvi, koji pretpostavlja promjenu broja zastupnika u pojedinoj izbornoj jedinici u skladu s brojem birača u njoj. I drugi, koji pretpostavlja izmjenu granica izbornih jedinica kako bi se ujednačio broj birača u svim izbornim jedinicama uz zadržavanje istog broja zastupnika koji se biraju. Vladajući su odabrali drugi pristup. Pritom su poduzete korekcije granica izbornih jedinica najmanje moguće u odnosu na potrebu usklađivanja broja birača da bi se vrijednost glasova u svim izbornim jedinicama maksimalno ujednačila. Istodobno, očuvan je i dosadašnji broj izbornih jedinica i broj zastupnika u Saboru.

VEZANI ČLANCI:

2. Je li HDZ izborne jedinice ipak "krojio" po svojoj mjeri, tako da dodatno demotivira birače i zapečati ionako malu izlaznost na izbore te sebi osigura što bolji rezultat?

To da vladajući kreiraju izborni sustav uobičajeno je ne samo kod nas nego i u starim etabliranim demokracijama. Vladajući mogu, ali ne moraju uzeti u obzir mišljenja i interese oporbe. Hoće li to učiniti ili neće, stvar je njihove političke procjene i interesa. No izmjene izbornog zakona ili izbornih jedinica njihovo su legitimno pravo. Utoliko kritike oporbe da nisu uzeti u obzir ne stoje. Mogli su oblikovati svoj konkretan i konzistentan prijedlog koji bi bio konkurentan ovome i uputiti ga javnosti. Kako je takav prijedlog izostao, ostaje samo bučna i paušalna kritika, što ne pridonosi njihovoj vjerodostojnosti. Izlaznost na izbore nije vezana, bar ne izravno, za strukturu izbornih jedinica. Ona je uvjetovana motiviranošću birača za političkom participacijom te vezanošću za određenu stranku, ideologiju, svjetonazor ili interese. Činjenica je da su birači HDZ-a skloniji poduprijeti svoju stranku od birača drugih stranaka pa u tom kontekstu razmjerno manja ukupna izlaznost može ići njima u korist.

VEZANI ČLANCI: 

3. Koje su najveće prednosti i nedostaci predloženih izmjena?

Nema idealnog izbornog sustava ni savršeno skrojenih izbornih jedinica oko kojih bi se svi suglasili. Treba gledati što je optimalno. Ovim izmjenama udovoljava se zahtjevu Ustavnog suda i najviše se moguće ujednačuje vrijednost glasova birača, pri čemu izmjene izbornih jedinica nisu velike. Nedostatak je oslanjanje na popis birača, što je apsolutno ispravno, ali može biti sporno zbog netočnosti koje postoje u tom popisu koji bi trebalo uskladiti sa stvarnim stanjem.

Video: Plenković: 'Cilj je povećati plaću. Rasteretiti u pravom trenutku na pravi način'

Komentara 1

Avatar Retardo
Retardo
10:09 29.05.2023.

A komentar o 500 tisuća LAŽNIH birača ništa, gospodine Maldini? To ne spada u političku analitiku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije