Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cijene na tržnicama nisu pale

Nema pojeftinjenja voća i povrća, može biti samo skuplje: 'Meni se plače, baš nitko nije spustio cijene'

tržnica
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
02.04.2022.
u 19:02

Ne pomažu ni državne intervencije poput nižega PDV-a

Znao sam da će smanjenje PDV-a na voće i povrće biti dobra prvotravanjska šala. Zato je Vlada valjda i odabrala taj datum, da se nasmijemo. A meni se plače. Baš nitko od trgovaca nije spustio cijene ni za lipu! Na placu gotovo i nema pravih OPG-ovaca. Više od 80 posto robe dolazi s Veletržnice, a cijene su kao i dan ranije. I vjerojatno će biti samo još više – žalio se jučer na utrinskoj tržnici umirovljenik Božo, koji je od Vladina "protuinflacijskog" paketa puno više očekivao. S obzirom na malu mirovinu očekuje, doduše, i jednokratnih 1500 kuna tzv. energetskog dodatka koji bi mu trebao ublažiti režijske troškove, možda i kakvu gradsku "uskrsnicu". No teško da će to biti dovoljno za normalan život jednog penzića koji i nekoliko puta prevrne svaku kunu pa, ako ga posluže koljena, radije kupuje na akcijama u trgovačkim lancima.

Samo krumpir skuplji?

Na tržnicu, objašnjava, uglavnom dođe pred samo zatvaranje kad se nešto oštećene robe, koja nije našla kupca, a neće ni potrajati, dijeli i besplatno.Ovako, i na kišni dan, kad u Utrini i nije bilo previše kupaca, za kilogram blitve, mladog kelja ili cvjetače trebalo je izdvojiti 20 kuna, špinata, peršina i celera 25, batata, tikvica i čimulica 30, cherry rajčica 40, krumpira 8, mladog kupusa 12, za kilogram mrkve, mladog luka ili za paketić grincajga 10 kuna... Iste cijene, provjerili smo, vrijedile su i dan ranije, prije očekivanog smanjenja PDV-a. A pita li se prodavače, "iste su već 10 godina – i tek iduće će godine, s obzirom na visoke inpute i rat u Ukrajini, značajnije rasti". Prostora za pojeftinjenja nema, diktiraju ih i sezonalnost, i ponuda i potražnja. Tek je krumpir skuplji za dvije kune, objašnjavaju. A nema naznaka ni moguće nestašice. I jagode su tu – mjerica za 15 kuna – te trenutačno možda i najskuplje divlje šparoge, kojih se vezica prodaje za vrtoglavih 50 kuna. Suša je, nema ih, pravdaju se prodavači iz Zadra.

Ni meso nije jeftinije

– Što da vam kažem, ako meni roba u nabavi postane jeftinija, i ja ću spustiti cijene – ljutito nam je odbrusila prodavačica. Tko je na ovoj zagrebačkoj tržnici, ali i drugima diljem Hrvatske jučer trebao sniziti cijene zbog smanjenja PDV-a s 13 na 5%, a tko nije jer kao OPG prodaje isključivo svoju robu, znaju samo iskusniji kupci. Fiskalne blagajne s tržnice "otišle" su zajedno s nekadašnjim ministrom financija Slavkom Linićem pa je glavni orijentir svježina – i cijena. Koja raste. Prema statistici TISUP-a (Tržišnog cjenovnog informacijskog sustava u poljoprivredi), kruške su u veljači na hrvatskim tržnicama u odnosu na isti mjesec lanjske godine bile u prosjeku 13,73% skuplje, cvjetača 7,32, kristalka 4,18%. Bijeli grah tetovac, koji se jučer prodavao za 40 kn/kg, u prosjeku je skuplji 8,29%, a zna li se da su i veleprodajne cijene, primjerice, banana iz Ekvadora, u veljači bile više 14,46% na godišnjoj razini, tikvica iz Turske za 22,22%, a naranača iz Egipta za 10,97%, jasno je da se prelijevaju i na maloprodaju. Kilogram češnjaka na tržnici košta 60 kuna, a badema i 120.

Efekta nižeg PDV-a nema ni u ponudi mesnica na tržnicama. Cijene mesa posljednjih tjedana tek uzimaju zalet pa kilogram svinjskog vrata košta i 46 kuna, svinjskih rebara 42, carskog mesa 38...

– Nismo spuštali cijene. Najprije su teletina i junetina otišle gore, a svinjetina zadnja. Od početka godine kila žive vage skuplja je 4 kune, što u maloprodaji znači višu cijenu za 8 do 10 kn/kg u prosjeku.

Junetina je od lanjskog listopada s 15 kuna žive vage došla na 22, što je rast cijene za 14 do 16 kn u maloprodaji. Nema prostora za smanjenje cijena, bit će i skuplje – kaže mesar Tomo Hačić te dodaje da je niz faktora utjecao na višu cijenu, pa i rat u Ukrajini. "I činjenica da nitko ne želi raditi."

– Pada tov jer neće nitko raditi i smrdjeti po štali, a životinje traže i pažnju i obavezu – zaključio je. I od nižeg PDV-a na ribu – ništa. Na ribarnicama je i poskupjela zadnjih tjedana, trlje su donedavno koštale 35, a sada 50 kn/kg, kao i pastrve. Oslići su 80, a bili su 60, srdela je 30... Ne samo da ni cijene ribe neće padati – i one mogu još samo rasti, poručili su ovih dana ribari.

VIDEO Od 1. travnja plin skuplji prosječno 16 posto, a struja 9,6 posto

Ključne riječi

Komentara 13

IS
istina00
19:07 02.04.2022.

pdv uopće nije trebalo spuštati nego je trebalo novac od PDV-a iskoristiti za niže cijene struje, goriva i plina pa bi svi od toga imali koristi, a ne samo ovi prekupci koji su razliku od PDV-a strpali sebi u džepove! ali to je tako kada vlada radi bez mozga i ne razmišlja kako stvarno pomoći građanima, nego donijeti populističke mjere kojima će mahativpre izbore-da su smanjili PDV iako od toga građanima nije bilo niti mrvicu bolje!!!!

ST
stefj
19:06 02.04.2022.

Koristi se prilika, dugo su cijene bile niske, sada postoji jako dobar izgovor... Vidi se po tome jer cijene idu gore i prije nego su poskupili energenti i prije nego je došlo do bilo kakve nestašice, a npr. poskupljuju jabuke iz starih zaliha... Da država ima rezerve, mogla bi intervenirati, no nismo mi takvi. Ovako će trebati pričekati da tržište regulira cijene, naravno, ako politika dozvoli tržišnu regulaciju...

KO
Korak
19:57 02.04.2022.

Znači nemamo ama baš nikakve koristi od toliko hvaljenih mjera vlade. Sramota. Sada neka Vlada dekretom odredi da se moraju spustiti cijene, ovako novac ide samo prodavačima, a mi nemamo ama baš ništa od toga. Sramota. Vlada djeluj ako imaš mu.a. I da, nema to veze sa slobodnom tržištem, kupca treba zaštiti jer, u krajnoj liniji kupac je svojim davanjima u državnu kasu i dao u konačnici taj prostor koji nečasno sada ubiru interesne skupine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije