Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DETALJI KOBNE VEČERI

'Nema ga u selu koga je ova tragedija ostavila ravnodušnim'

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/10
02.01.2021.
u 19:17

Mladića koji je napustio kuću ujutro je čekao posao u ugostiteljskom objektu u nekoliko kilometara udaljenom Blidinju

Mladić dvadesetih godina samo pukom slučajnošću uspio je izbjeći tragediju koja je u novogodišnje jutro Hercegovinu zavila u crno. Uz Mirelu, Miju, Žanu, Mariju, Ivana, Stipu, Stjepana i Stipu u vikendici na Tribistovu Novu godinu čekao je još jedan njihov prijatelj iz Rakitna. Nakon što su jedni drugima čestitali i poželjeli sve najbolje u danima koji dolaze, i ne sluteći da je to posljednji stisak ruke, ovaj mladić je malo iza ponoći napustio vikendicu na Tribistovu jer ga je ujutro čekao posao u jednom od ugostiteljskih objekata u nekoliko kilometara udaljenom Blidinju.

Naime, ovaj mladić je zajedno s jednim od preminulih mladića tijekom sezone radio na Blidinju. Zbog prve smjene on je odlučio vikendicu napustiti brzo iza ponoći, dok je njegov prijatelj ostao s društvom te je na posao planirao iz Tribistova. Na koncu, to mu je i bliže. Nažalost, sudbina je odredila drugačije. Za tragediju koja se dogodila u kući u kojoj je i sam slavio mladić je saznao na radnom mjestu.

Jedinog preživjelog s novogodišnjeg slavlja na Tribistovu najbliži su u petak u prijepodnevnim satima u stanju šoka s Blidinja dovezli kući u Rakitno, mjesto gdje su se i jučer izmjenjivali tišina i jecaji, molitva i tuga, gdje se kiša stapala sa suznim licima... Nema kuće koju ova tragedija nije dotakla. Čak šest mladića i djevojaka koji novogodišnje jutro nisu dočekali živjelo je u ovom malom hercegovačkom mjestu nadomak Posušja.

Stotine odaju počast

– Svi su bili ista generacija, družili su se od malih nogu, malo je ovo mjesto sa samo 1500 stanovnika. Svi su svakome nešto. Obitelji stradalih međusobno su rodbinski isprepletene, a ako nisu rođaci, onda su susjedi. Nema ga u selu koga je ova tragedija ostavila ravnodušnim – kazao je za medije jedan od sumještana stradalih mladića i djevojaka.

Baš kako su cijeli život zajedno živjeli, tako su i preminuli. Svi za jednim stolom.

– Jutros je jedan od roditelja rekao je da ih je bilo sedam za stolom, dok je jedan pao jer je sjedio na kraju klupe – kazao je fra Marinko Leko, župnik župe sv. Ivana Krstitelja u Rakitnom koji je jučer posjetio roditelje stradale djece.

Smrt osmero mladih iz Posušja potresla je cijelu Hercegovinu, BiH, regiju... U petak i subotu na društvenim mrežama i putem medija od njih su se opraštali brojni prijatelji, rodbina, dužnosnici, ali i nepoznati ljudi koje je ovaj događaj potresao. Već u petak navečer više stotina stanovnika Posušja okupilo se u središtu ovoga zapadnohercegovačkoga gradića kako bi odalo počast za osmero mladića i djevojaka koji su preminuli u tragediji koja se dogodila u novogodišnjoj noći. Na Trgu hrvatskih branitelja brojni Posušaci palili su svijeće, zajednički se molili i polagali cvijeće.

Veliki broj njih je plakao izgovarajući imena četiriju djevojaka i četvorice mladića koji su se ugušili u vikendici nedaleko od grada, u mjestu Tribistovu. Paljenje svijeća nastavilo se i u subotu te je tako u večernjim satima pokraj Spomenika majci u Ljubuškom organizirano mirno i dostojanstveno paljenje svijeća i molitva za osmero posuških anđela koji od petka bdiju nad svojom Hercegovinom. Kiša nije omela ni stanovnike Mostara da za Mirelu, Miju, Žanu, Mariju, Ivana, Stipu, Stjepana i Stipu, ali i sve stradale u potresima u Hrvatskoj svijeće upale na Trgu hrvatskih velikana.

Foto: Večernji list
Foto: Večernji list
Od svojih studenata oprostilo se i Sveučilište u Mostaru. “Pet studenata Sveučilišta u Mostaru na početku svoga akademskoga puta. Postoji kraj iza kojeg mi ne možemo. Tu se zaustavlja riječ i žalost vlada u ljudima. Na tom mjestu stojimo uz vas. Bez riječi i shrvani u sućuti”, stoji u kratkom dopisu Sveučilišta u Mostaru gdje je Ivan Miličević planirao završiti Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, Žana Pavković Filozofski fakultet, Mia Soldo Pravni fakultet, Stipe Pavković Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, a Stjepan Jukić Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Sportaš i dobar učenik

Pored toga što je bio jako dobar učenik, Stjepan Jukić bivši je golman Posušja koji je za ovaj klub branio u omladinskoj ligi BiH Jug u kategorijama kadeta i juniora. “Doviđenja, anđeli... Marija, Mia, Stipe, Ivane, Mirela, Žana, Stipe, neka vas Bog dragi i anđeli čuvaju, a uz Boga i anđele vaš prijatelj i anđeo Stjepan Jukić čuvat će vas, kao što je i čuvao gol svog nogometnog kluba iz Posušja”, poručili su iz ovog kluba.

Marija Pavković bila je članica Škole rukometa HRK Grude i svojevremeno dio ovog sportskog brenda. Zbog pogibije osmero mladih 2. siječnja proglašen je danom žalosti u cijeloj BiH. Vlada Federacije BiH istim povodom danom žalosti je proglasila 4. siječnja. Danima žalosti na prostoru ŽZH i Općine Posušje proglašeni su 2., 3. i 4. siječnja 2021.

Događajem je šokiran i Borislav Čuljak, dežurni tužitelj Tužiteljstva ŽZH koji nazoči obdukciji tijela tragično preminulih osmero mladih iz Posušja. On je kazao da je uzrok smrti najvjerojatnije gušenje.

– Kako se to dogodilo, pokazat će rezultati obdukcija, ali i vještačenja koja ćemo provesti. Provest ćemo, naime, i određena vještačenja koja se odnose na prostor u kojem se tragedija dogodila – kazao je Čuljak.

O tijeku obdukcija ovisit će i termini sprovoda. Već je poznato kako će posljednje zbogom Mireli Rezo obitelj, prijatelji, sugrađani... izgovoriti danas u podne. Pogreb će se obaviti na groblju Matića križ. Na istom groblju u 14 sati bit će pokopan i Stjepan Jukić. U ponedjeljak je posljednji ispraćaj šest djevojaka i mladića iz Rakitna, tragično stradalih na Tribistovu. Sprovodni obredi počinju u 12 sati, a predvodit će ih biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić.

 

Komentara 50

MO
modovisisajteMaraschino
19:39 02.01.2021.

Agregat ne smije biti u zatvorenoj prostoriji bez izvedenog dimnjaka kroz koji plinovi izlaze van. ušteda=tragedija, mnogo puta dokazano

MO
modrulj
19:50 02.01.2021.

U osnovnim i srednjim školama cijelu jednu lekciju iz prirode i iz kemije trebali bi posvetiti ugljičnom monoksidu (CO) s obzirom da se radi o iznimno opasnom plinu koji lako može nastati u kučanstvima, garažama itd.. Također bi ljudima trebaloo sugerirati da ugrade CO detektore u kuće gdje god su bilo kakve plinske instalacije ili peći na drva.

MA
Masnica3
21:50 02.01.2021.

Prestrašna tragedija , ne daj dragi Bože nikome. Obitelji sućut.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije