Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Struka protiv rada na crno

Nelicencirani turistički vodiči sramote državu!

turistički vodiči
Slavica Vuković
22.02.2010.
u 09:05

Zajednica udruga turističkih vodiča Hrvatske održala je godišnju skupštinu u Trogiru. Kao jedan od najvećih problema istaknut je rad ilegalnih vodiča koji nemaju licencu.

Predstavnici udruženja turističkih vodiča iz 20 hrvatskih gradova, u povodu Međunarodnog dana turističkih vodiča, održali su godišnju skupštinu u Trogiru. Zajednica udruga turističkih vodiča Hrvatske broji 1200 članova, a cilj im je obuhvatiti sve vodiče, jer, drže, samo se zajedno mogu izbortiti za svoja prava.

Milan Bilić, predsjednik Udruge turističkih vodiča Tragurim, domaćin susreta, govoreći o nelojalnoj konkurenciji, odnosno vodičima bez licenci, koji im predstavljaju veliku poteškoću u radu, dao je "recept"  koji je sam počeo upotrebljavati.

- Budući da sjedimo u Turističkoj zajednici, odnosno u prostorijama na gradskom trgu, pratimo što se događa. Ja sam postao neformalni inspektor. Kada primijetim nešto neobično, ja se lijepo ispričam, zaustavim vodiča i tražim iskaznicu. Ako je nema, upozorim ga i kažem da ću drugi put pozvati policiju – ispričao je Bilić, koji tvrdi da su se rezultati već pokazali. Trogir je postao, tvrdi on, opasan za "divlje" vodiče.

Inače, šteta od nelicenciranih vodiča je višestruka.

- Često brkaju godine i stoljeća. Sramote i grad i zemlju – tvrdi Bilić.

Iako bi kontrolu njihova rada trebala provoditi nadležna inspekcija, na žalost, tvrde vodiči, inspektori su više u uredima nego na terenu.

Dubrovčanka Antea Glumac-Barbir, predsjednica Zjednice udruga turističkih vodiča Hrvatske, pribjegava drukčijoj metodi.

- Kvaliteta pružanja naših usluga je pravi put. Znači, razinu naših usluga moramo podići tako da nijednoj agenciji ne padne napamet angažirati nelicenciranoga vodiča jer gost neće biti zadovoljan. Potrebno je razlikovati profesije, treba razlikovati pratitelje i vodiče. Turistički vodiči su vezani za područje svoga djelovanja, najbolji su mogući interpretatori hrvatske baštine. Logikom tržiša, vodiči "na crno" će izumrijeti – rekla je Glumac-Barbir.

Turistički vodiči su unutar zajednice kulturnog turizma pri HGK-u dio Grupacije prezentacije baštine.

- Želimo gosta koji poznaje našu destinaciju u potpunosti, koji je tzv. odgovoran gost. To je tendencija kojoj ćemo ići u razvijanju novih proizvoda turističkog vodiča u budućnosti – rekla je Vlasta Klarić, tajnica grupacije.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
09:45 22.02.2010.

A ozbiljne li države!!!

OB
-obrisani-
10:08 22.02.2010.

Ma to nije ništa, pogledajte tek diplomaciju(a oni imaju licencu). A da ne spominjem vladu i oporbu... Zašto onda očekivati od turističkih vodiča išta drukčije?

DU
Deleted user
12:52 22.02.2010.

To su najobicnije gluposti. Ti tzv \"licencirani\" vodici rade po tako masnim cijenama da to spada u kategoriju deranja koze. To je stetno po ugled drzave, a ne \"nelicencirani\" vodici koji su cesto 1000 puta bolji od \"licenciranih\". Osim togaa sto znaci ako pobrkaju koju godinu? Bitno je dati cjelokupnu i dobru informaciju, a ne daviti slusateljstvo tiradama brojaka koje ionako nitko ne pamti. Stajah kraj jednog \"licenciranog\" u nedjelju u Zagrebu na Gornjem gradu, vodjenje na njemackom. Boze moj, od silnih godina nije isprical nis zanimljivo. Te godina ovo, te godina ono - a to turiste u principu ne zanima. Oni zele interesantne price iz povijesti, zele interesantne podatke o zivotu danas. To \"licenciranje\" nije nista drugo doli legalna pljacka turista!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije