Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pale cijene otkupa

Neke su jeftinije 50 %: U slovenskim trgovinama zabilježen značajan pad cijena pojedinih namirnica

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
27.09.2023.
u 13:33

Nako velikih poskupljenja početkom godine u slovenskim trgovinama zabilježeno je značajno snižavanje cijena pojedinih osnovnih namirnica. Na nekima su cijene pale za više od 50 posto.

'Ove godine bilježimo već velik broj sniženja cijena proizvoda. Među njima su i prehrambeni i neprehrambeni proizvodi (uglavnom proizvodi za kućanstvo), a među prehrambenim proizvodima cijene su danas niže nego na početku godine posebno za mliječne proizvode, ostale rashlađene proizvode, svježe meso i ribu te proizvode koji ne trebaju hlađenje (ulje, riža, tjestenina)', objasnili su za Žurnal 24 iz Hofera.

'U posljednje vrijeme počele su padati otkupne cijene, što je vidljivo kod mlijeka i mliječnih proizvoda, ulja, brašna, svježeg mesa. Osim toga, nizom aktivnosti, poput trajno sniženih cijena, popusta za umirovljenike i popusta vikendom omogućujemo još povoljniju kupnju', poručili su iz Mercatora za taj portal o sniženjima u njihovim trgovinama.

VEZANI ČLANCI 

I novinari kažu da su i sami primijetili kako su, među ostalim, značajno pale cijene mliječnih proizvoda, te mesa i suncokretovog ulja. Kod brašna i jaja nisu zabilježili pojeftinjenja, u najboljem slučaju kod nekih trgovaca cijena je neznatno porasla. Kod najjeftinijeg dugotrajnog punomasnog mlijeka zabilježili smo pojeftinjenje od gotovo 35 posto. 

Slično smo primijetili i s maslacem za koji je (250 g) 17. siječnja ove godine u pojedinim trgovinama trebalo izdvojiti 2,39 eura, a u zadnjem popisu od 12. rujna cijena mu je bila 1,69 eura. Nešto manje su pojeftinili jogurti, u većini slučajeva 25 posto. Analizirajući devet nasumično odabranih proizvoda, najveći pad cijena zabilježili smo kod mesa, odnosno svinjskih odrezaka. Primjerice, primijetili smo da je za kilogram (najjeftinijih) svinjskih odrezaka 3. siječnja ove godine trebalo izdvojiti 6,98 eura, a 12. rujna 'samo' 2,99 eura. Riječ je o popustu od čak 57% na navedeni artikl.

Veliko pojeftinjenje vidljivo je i kada se usporede cijene suncokretovog ulja, u pojedinim trgovinama je 17. siječnja ove godine koštalo  2,49 eura po litri, a danas stoji 1,29 eura.

VIDEO Strah na pikniku: Medo se popeo na stol i počeo jesti hranu, a majka i sin su samo ostali sjediti

 

Komentara 4

OT
otrovnijezik
13:57 27.09.2023.

Ma baš nas briga mi smo Švicarska i radimo za 8000 €.

PV
prcko.vita
15:33 27.09.2023.

Slovenci kao prvo imaju duplo veće plaće od Hrvata, a onda imaju i jeftiniju hranu i benzin, i čak imaju i kvalitetniju hranu od Hrvata. Nisu Slovenci krivi što nemaju ovako pametne ministre kao mi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije