Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZLOZI ISELJAVANJA

Nedovoljni prihodi i korupcija u društvu glavni razlozi odlaska: Trećina bi se vratila

Zračna luka
Foto: Getty Images
18.11.2019.
u 06:40

Više od polovice ispitanika ističe rasprostranjenost korupcije u društvu, trećina opći osjećaj netrpeljivosti, a četvrtina lošu kvalitetu rada društvenih institucija.

Gotovo dvije trećine iseljenika koji su Hrvatsku napustili od 2013. do danas kao jedan od ključnih razloga iseljavanja ističu nemogućnost ostvarivanja prihoda koji omogućavaju normalan život. Više od polovice ističe rasprostranjenost korupcije u društvu, trećina opći osjećaj netrpeljivosti, a četvrtina lošu kvalitetu rada društvenih institucija.

Pokazalo je to istraživanje na 1126 iseljenika u EU, najviše Njemačku, UK i Irsku, od kojih je tri četvrtine u dobi do 40 godina, mahom (66%) visokoobrazovanih. Istraživanje je provela skupina istraživača s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a objavljeno je na portalu Ideje.hr.

VIDEO Zašto Hrvati iseljavaju u inozemstvo?

Na dnu ljestvice razloga odlaska ispitanih su nemogućnost zadovoljavajućeg rješavanja stambenog pitanja (18,9%), nepoticajno radno okruženje (17,1%) i neravnomjerna razvijenost regija (5,3%).

– Naše je psihologijsko tumačenje da je loša ekonomska situacija uparena s percepcijom da se zbog korupcije ne može ništa napraviti stvorila toksičnu mješavinu u kojoj iseljenici kao jedinu perspektivu za poboljšanje vlastite životne situacije vide napuštanjem zemlje – ustvrdio je u članku Zvonimir Galić, izvanredni profesor na Odsjeku i jedan od istraživača.

Za razliku od prijateljskih odnosa koje su ispitani procijenili podjednakim, zadovoljstvo drugim aspektima života procjenjuju boljim, osobito procjenu optimizma. Na pitanje što bi se moralo promijeniti u RH da se vrate, za trećinu je to mogućnost ostvarivanja prihoda za pristojan život, a za 18,4% povratak ne dolazi u obzir.

Komentara 42

ST
stefj
09:03 18.11.2019.

Kako god okrenemo proizlazi da je osnovni razlog odlaska državne i javne strukture... Radi njih je toliki nivo korupcije, radi njih vlada negativna selekcija, radi njih je tolika antipoduzetnička klima, radi njih se ne možemo maknuti s dna EU-a, radii njih su tolike birokratske prepreke, visoki porezi, a ne dobije se ništa zauzvrat... Ne odlaze ljudi radi jeftinog vrtića, "besplatnog" zdravstva, "besplatnih" školskih knjiga ili "besplatnog" školstva, povoljnih stambenih kredita, porodiljskog, dječjeg doplatka i sl. Niti jedna mjera koju vlada promovira i gura nije razlog odlaska, naročito ne visokoobrazovanih... Nevjerojatna je razina kojom politika ne želi, a te državne i javne strukture ne dozvoljavaju reforme. A one su osnova svega, bez njih ćemo i dalje nemilice gubiti stanovništvo. I to ne iz tih struktura, već skoro isključivo iz realnog sektora...

Avatar Zagor 74
Zagor 74
07:51 18.11.2019.

Prvo smo odlazili jer smo imali nekompetentnu vladu, sad odlazimo zbog korupcije...pa ti biraj...odnosno, dolaze izbori, pa pamet u glavu....osobno, smatram da je korupciju je puno teže iskorijeniti nego neznanje...

DU
Deleted user
07:36 18.11.2019.

Odlaze hrvati ...jer nemaju izlaza...hrvatsku vode uz casne izuzetke hrvati jugoslavenske svijesti...hrvatska hrvatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije