Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Kovač:

'Nedopustivo je da se glede BiH nametne britansko-njemačka inicijativa a da uloga RH nije puno snažnija'

Miro Kovač
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
13.01.2015.
u 08:53

Međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' govorili su o ulozi buduće predsjednice i sukreiranju vanjske politike

Nakon što je Kolinda Grabar Kitarović pobijedila na predsjedničkim izborima u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač i bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić govorili su o ulozi buduće predsjednice i sukreiranju vanjske politike.

Kovač smatra da će vanjska politika sigurno obilježiti 5 godina mandata Kolinde Grabar Kitarović.

– Vi ste već čuli tijekom izborne kampanje da će hrvatska vanjska politika na čelu s predsjednicom biti bez kompleksa. Mislim konkretno na položaj Hrvata u BiH. Od gospođe Kolinde Grabar Kitarović tražit će se potpuna ravnopravnost Hrvata u BiH. Način na koji će to biti ostvareno bit će prepušteno Hrvatima u BiH i svim tim narodima u BiH. Što se tiče hrvatskih manjina u susjedstvu, tražit će se da imaju ona prava koja imaju i Srbi u Hrvatskoj – rekao je.

Grabar Kitarović u nekoliko navrata spomenula je da je hrvatska vanjska politika neodlučna i nedefinirana i spomenula neka područja u kojima vanjska politika mora biti odlučnija i čvršća. Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić se slaže s time.

– Gospođa predsjednica je u nekoliko svojih istupa vrlo jasno definirala hrvatsku vanjsku politiku. Što se tiče EU, puno aktivnija uloga i bolje korištenje europskih fondova. Ne smijemo raditi stvari koje zbunjuju naše glavne prijatelje unutar EU. Primarno tu mislim, na primjer, na lex Perković. To se više ne smije događati, nego moramo razvijati partnerske strateške odnose kako zaslužuju naši odnosi s recimo Njemačkom. Što se tiče NATO-a, jednako tako ne smijemo biti neodlučni. Ne smijemo zbunjivati prijatelje da ne znamo mjesec dana jesmo li ili nismo članovi koalicije u borbi protiv ISIL-a.To je nešto nedopustivo – rekao je Granić.

Granić je rekao da je Kolinda Grabar Kitarović više puta u svojim istupima kazala da će prioriteti biti rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima te je pritom također govorio o pitanju Bosne i Hercegovine.

– Ne smije se čekati u tome jer ova britansko-njemačka inicijativa za Bosnu i Hercegovinu rješava ubrzanje procesa pregovora, ali ona ne rješava pitanje konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH, a predsjednica je u više navrata kazala da će na tome posebno inzistirati – rekao je Granić.

Kovač nedopustivim smatra da se glede BiH nametne britansko-njemačka inicijativa bez puno snažnije uloge Hrvatske u tome.

– Hrvatska mora imati stav prema BiH i ulogu u tom procesu kao što je imala Švedska prema Baltičkim zemljama – rekao je.

Govorilo se i o redefiniranju vanjske politike. – Nužno je napraviti pravi konsenzus oko hrvatske vanjske politike – rekao je Granić. Spomenuo je važnost odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. – SAD sada nisu nimalo prisutne. Na novoj predsjednici je da učini da se više angažiraju – rekao je Granić. Govorilo se i o odnosima sa zemljama regije te hoće li Hrvatska biti kočnica Srbiji na njezinu putu u EU.

– Naš stav mora biti da svaka država koja želi biti članica EU mora ispuniti uvjete – rekao je Granić.

Komentara 8

K2
kritičar_2
09:22 13.01.2015.

Sve rečeno podržavam.Pusićku smijeniti i proterati u Obalu slonovače.

Avatar comparator
comparator
09:26 13.01.2015.

Hrvatska vanjska iz onog viđenog nije definirana a konsens unutar političkih opcija nikad nije donesen kao u ostalom u svemu bitnome u Hrvatskoj i okolo nje. Nadam se bar nastojanju u tom pravcu te da se jednom za svagda zagarantira status Hrvata u Bosni i Hercegovini kao narodu .

ET
etizop
11:34 13.01.2015.

zanimljivo je kako za našu vanjsku politiku postoji samo i jedino odnosni sa EU, SAD i BiH.... a što je sa ostalim svijetom? gjde je naprimjer Thailand, Vijetnam, Japan, Korea..... što je sa odnosom (političkim i ekonomskim) sa tim zemljama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije