Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.09.2017. u 19:02

Umjesto da najprije postigne konsenzus unutar HDZ-a pa educira građane, Plenković je otvorio novu ideološku frontu

Velikom većinom glasova Europski parlament neki je dan usvojio Istanbulsku konvenciju. Riječ je o dokumentu koji donosi najdetaljniji pravni okvir za borbu protiv nasilja nad ženama i u obitelji koji države potpisnice obvezuje da žrtvama pomognu pri oporavku, osiguraju pravno i psihološko savjetovanje, ubrzaju otvaranje skloništa, omoguće financijsku pomoć, pomoć pri pronalasku mjesta za stanovanje i pri zapošljavanju. Takvo je postupanje nužno, štoviše, urgentno: trenutačno u Europi, kao i u Hrvatskoj, partnersko nasilje u obitelji pogađa jednu od tri žene. Istanbulsku konvenciju potpisalo je svih 28 država članica EU, a njih 14, među kojima i Poljska, dosad je i ratificiralo.

Istodobno, organizacije povezane s Crkvom iz Istanbulske konvencije iščitavaju tek nametanje rodne ideologije, upozoravaju na “uvođenje definicije roda oko kojeg nema konsenzualne definicije”. Istanbulska konvencija, međutim, Hrvatskoj ne donosi nikakve novosti u političkom, pa ni vrijednosnom smislu. Članak 14. Ustava RH propisuje kako “svatko ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri... ili drugim osobinama” pa su, zaključno, svi pred zakonom jednaki. Nadalje, već u Nacionalnoj politici za promicanje ravnopravnosti spolova za razdoblje od 2006. do 2010. kao jedna od zadaća navodi se “dugoročno promicanje rodne jednakosti”. Također, u članku 1. Zakona o suzbijanju diskriminacije, donesenom tijekom mandata Vlade Ive Sanadera, eksplicitno stoji da je svrha zakona “zaštita od diskriminacije na osnovi rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije”. No valja dati za pravo “pro life” organizacijama kada tvrde kako za ovako iznimno važnu temu ne postoji konsenzus u društvu. A kako i bi, kada ne postoji ni unutar HDZ-a, analogno tome ni Europskom parlamentu. Umjesto da najprije postigne konsenzus unutar vlastite stranke pa potom educira građane, premijer Plenković otvorio je novu frontu na kojoj će se sukobljavati dvije ideologije u ionako podijeljenom hrvatskom društvu. 

Komentara 4

Avatar MK
MK
07:35 20.09.2017.

Zaista neznam kako Renata Rašović poistovječuje "Sex and gender distinction" sa "...drugim osobonama"... Nitko ne spori prava nit ljudi koji se osječaju u krivome tjelu... Ustav RH ne razlikuje primarna i sekundarna seksualna obiljezja - znači "Rodna ideologija" nije u Ustavu RH a Renata Rašović piše neistinu...

DU
Deleted user
22:39 19.09.2017.

Danas sam žensko sutra sam muško = bolest = lječenje

BI
bikica7
23:08 19.09.2017.

Pod vidom ravnopravnosti spolova Sotona uvodi rodnu ideologiju da zavlada svijetom.Zar su i naši rodočelnici u njegovoj službi.Izgleda da jesu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije