Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

“Ne treba zamarati sa strahotama, ali nemojte zaboraviti što je bilo”

Za 20. obljetnicu sjećanja na okupaciju Slunja 58. samostalnom bataljunu uručeno je predsjednikovo odličje Nikola Šubić Zrinski
17. studenoga 2011. u 11:00 1 komentara 12 prikaza
slunj6
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/7

Ne želim vas zamarati s potresnim pričama. Bilo ih je puno. Nekog sjećanja bole jače, nekog malo manje, ali nemojte nikad zaboraviti što se dogodilo – poručio je Milan Špoljarić na 20. godišnjici sjećanja na stradavanje i okupaciju Slunja.

 Najmlađa žrtva

Osim što je bio svjedok mnogih strašnih događaja, doživio je i osobnu tragediju. Dok je branio svoj grad i domovinu, poginuo mu je šestomjesečni sin Ivan, ujedno i najmlađa slunjska žrtva. Poruku da se ne zaboravi, posebno mladima, na akademiji u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta odaslali su i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović, župan Ivan Vučić, ratni zapovjednici i stanovnici tog kraja. Potresnim svjedočanstvima podsjetili su na ratna vremena, ali i nadu i vjeru da će se vratiti u domove.

 – Mjesecima smo bili bez struje i vode. Prekinuta je svaka komunikacija. Granate su odzvanjale i bilo je pitanje kada će linije obrane popustiti. No, imali smo puno volje i nastojali što bolje organizirati obranu. Šokirala me optužnica protiv generala o udruživanju u zločinački pothvat, a mi smo bili napadnuti i borili se za život – rekao je Tomislav Štrk govoreći o danima, koji su prethodili 16. studenom 1991. i padu Slunja.

 Nada u povratak

 Ratni zapovjednici Ivan Panić i Vladimir Katić napomenuli su da je tadašnja borba s neprijateljem bila nemoguća misija. Imali su 448 dugih cijevi i bili u potpunom okruženju. No, u tim teškim vremenima najvažnije je bilo da se jednog dana ima tko vratiti u Slunj što su i dočekali zahvaljujući veličanstvenoj Oluji. Ovom prilikom 58. samostalnom bataljunu Slunj uručeno je odličje hrvatskog predsjednika Nikola Šubić Zrinski.

Ravnatelj hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor podsjetio je na važne činjenice koje potvrđuju da je srpsko stanovništvo otišlo na temelju zapovjednog vrha, a ne zbog protjerivanja Hrvata, da su optužnice protiv hrvatskih branitelja i generala neutemeljene... Održao je i sat povijesti u Srednjoj školi Slunj. Ovom prilikom ugledni gosti obišli su i gradilište na kojem će uskoro biti dovršene dvije zgrade sa 46 stanova za vojne časnike i stradalnike Domovinskog rata u Ulici 14. Domobranske pukovnije. Proslavljena je i prva godišnjica programa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • franjo0303:

    Lažima nikad kraja. Pre rata u Slunju su pretežno živjeli srbi pa kako su onda oni to okupirali svoj grad. Biće ipak da je hrvatska paravojska napadala i srbe i JNA kao jedino legitimnu vojsku u to vrijeme. Istina je ... prikaži još! jedna i neće se zaboraviti.