Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanje na Slunj

“Ne treba zamarati sa strahotama, ali nemojte zaboraviti što je bilo”

slunj6
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
1/7
17.11.2011.
u 11:00

Za 20. obljetnicu sjećanja na okupaciju Slunja 58. samostalnom bataljunu uručeno je predsjednikovo odličje Nikola Šubić Zrinski

Ne želim vas zamarati s potresnim pričama. Bilo ih je puno. Nekog sjećanja bole jače, nekog malo manje, ali nemojte nikad zaboraviti što se dogodilo – poručio je Milan Špoljarić na 20. godišnjici sjećanja na stradavanje i okupaciju Slunja.

 Najmlađa žrtva

Osim što je bio svjedok mnogih strašnih događaja, doživio je i osobnu tragediju. Dok je branio svoj grad i domovinu, poginuo mu je šestomjesečni sin Ivan, ujedno i najmlađa slunjska žrtva. Poruku da se ne zaboravi, posebno mladima, na akademiji u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta odaslali su i gradonačelnik Slunja Ivan Bogović, župan Ivan Vučić, ratni zapovjednici i stanovnici tog kraja. Potresnim svjedočanstvima podsjetili su na ratna vremena, ali i nadu i vjeru da će se vratiti u domove.

 – Mjesecima smo bili bez struje i vode. Prekinuta je svaka komunikacija. Granate su odzvanjale i bilo je pitanje kada će linije obrane popustiti. No, imali smo puno volje i nastojali što bolje organizirati obranu. Šokirala me optužnica protiv generala o udruživanju u zločinački pothvat, a mi smo bili napadnuti i borili se za život – rekao je Tomislav Štrk govoreći o danima, koji su prethodili 16. studenom 1991. i padu Slunja.

 Nada u povratak

 Ratni zapovjednici Ivan Panić i Vladimir Katić napomenuli su da je tadašnja borba s neprijateljem bila nemoguća misija. Imali su 448 dugih cijevi i bili u potpunom okruženju. No, u tim teškim vremenima najvažnije je bilo da se jednog dana ima tko vratiti u Slunj što su i dočekali zahvaljujući veličanstvenoj Oluji. Ovom prilikom 58. samostalnom bataljunu Slunj uručeno je odličje hrvatskog predsjednika Nikola Šubić Zrinski.

Ravnatelj hrvatskog memorijalnog-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor podsjetio je na važne činjenice koje potvrđuju da je srpsko stanovništvo otišlo na temelju zapovjednog vrha, a ne zbog protjerivanja Hrvata, da su optužnice protiv hrvatskih branitelja i generala neutemeljene... Održao je i sat povijesti u Srednjoj školi Slunj. Ovom prilikom ugledni gosti obišli su i gradilište na kojem će uskoro biti dovršene dvije zgrade sa 46 stanova za vojne časnike i stradalnike Domovinskog rata u Ulici 14. Domobranske pukovnije. Proslavljena je i prva godišnjica programa Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dnevni boravak i pomoć u kući za starije osobe.

Ključne riječi

Komentara 1

FR
franjo0303
14:53 20.11.2011.

Lažima nikad kraja. Pre rata u Slunju su pretežno živjeli srbi pa kako su onda oni to okupirali svoj grad. Biće ipak da je hrvatska paravojska napadala i srbe i JNA kao jedino legitimnu vojsku u to vrijeme. Istina je jedna i neće se zaboraviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije