Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Upozorenje BiH

Ne obuzdate li hitno Glavaša, pomilovat ćemo Fikreta Abdića!

ivo josipović
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/3
Autor
Ivanka Toma
21.11.2011.
u 07:30

Hrvatska pred raskidanjem sporazuma o suradnji u kaznenopravnim stvarima s BiH

Sve je izvjesnije da bi Hrvatska mogla zatražiti preispitivanje, a možda i ukidanje sporazuma s Bosnom i Hercegovinom koji definiraju suradnju dviju država u kaznenopravnim stvarima. Kap koja prelijeva čašu jest benevolentno ponašanje prema Branimiru Glavašu kojemu se, kao osuđeniku za ratni zločin, dopušta da iz zatvora u Mostaru vodi političku stranku.

Jedan od naših sugovornika, i to iz samog vrha hrvatske izvršne vlasti, pita kako bi bilo da, primjerice, Hrvatska dopusti Fikretu Abdiću da i on iz zatvora u Puli vodi svoju političku stranku?! Na tu opasku odmah nadovezuje informaciju po kojoj je sasvim izvjesno da će predsjednik države Ivo Josipović, imajući među ostalim u vidu i spomenutu relaciju s Branimirom Glavašem, pomilovati Fikreta Abdića, ako mu on uputi takav zahtjev.

Negoduje i Bajić

Kulminaciji nezadovoljstva zbog načina na koji Bosna i Hercegovina provodi sporazume koji definiraju suradnju dviju država s ciljem da ozbiljni prijestupnici ne manipuliraju dvostrukim državljanstvima i izbjegnu kazne, pridonijelo je i negodovanje Državnog odvjetništva Republike Hrvatske. Iz ove su institucije, kako doznajemo, već odavno Ministarstvu pravosuđa uputili dopis koji je potpisao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a u kojemu upozorava na probleme s Bosnom i Hercegovinom.

Način na koji se Branimiru Glavašu, osuđeniku za teške ratne zločine, omogućuje služenje kazne, u Hrvatskoj se doživljava kao prvorazredna manipulacija. Kao osuđenik za najteži zločin Glavaš je u prilici voditi svoju političku stranku iz zatvora te biti sveprisutan u hrvatskim medijima i sudjelovati u predizbornoj kampanji. Takvo što ne samo da je neprimjereno izdržavanju kazne za bilo koje kazneno djelo nego upućuje i na dvostruka mjerila koja vrijede u susjednoj državi. Opet je dobra usporedba s Abdićem jer su upravo na njegovu slučaju primijenjeni propisi koji osuđenicima u Bosni i Hercegovini zabranjuju političko djelovanje pa je zbog toga Abdićeva stranka – Demokratska narodna zajednica – bila ozbiljno novčano kažnjena jer je na jednom skupu netko od simpatizera nosio Babinu sliku.

U Glavaševu slučaju predizborna kampanja njegove stranke počela je među prvima i vodi se vrlo intenzivno uz maksimalnu eksploataciju njegova imena i pojave. U skladu s time Glavaš si je priskrbio znatan medijski prostor kada je reagirao na izručivanje bivšeg premijera Ive Sanadera hrvatskim pravosudnim vlastima.

Uputio je Sanaderu javno, osobno intonirano i osvetoljubivo pismo naslovljeno s “Dragi Ivo” u kojem mu je prognozirao dug boravak u Remetincu.

Nadalje, premda je tek na početku služenja osmogodišnje zatvorske kazne za ratni zločin, Glavaš je u rujnu imao posebnu pogodnost dvodnevnog puštanja iz zatvora, što se pretvorilo u dvodnevni dernek u njegovim rodnim Drinovcima, koji je bio detaljno medijski popraćen.

I liste kreirao iz ćelije

Osim toga, Glavaš je bio u prilici iz zatvora sudjelovati u kreiranju lista te promptno reagirati na odluku Ustavnog suda koji je poništio odluku Državnog izbornog povjerenstva i zabranio Glavašu da bude nositelj liste njegova Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i da poručuje da ćemo se “vidjeti na izborima 2015. godine”.

Komentara 467

OB
obadius
13:00 21.11.2011.

Obojica su žrtve jugokomunista. Daj Bože da izađu živi i zdravi na slobodu.

SR
s☺r@n
09:35 21.11.2011.

A kad god dojdem u posjetu u KBC Rijeka imam dojam kao da sam se vratio 100 godina unazad za vrijeme prvog svijetskog rata.

BA
barbara
08:51 21.11.2011.

A da Hrvatska traži da ga stave u samicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije