Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSVJED BRODOGRADITELJA

Ne damo škverove za Uniju!

22.12.2008.
u 18:31

Doli Vlada, doli Polančec!, vikali su danas splitski škverani, njih oko tisuću i pol, na prosvjedu kojim su pokazali svoje nezadovoljstvo najavljenim uvjetima privatizacije brodogradilišta. Transparentima su, među ostalim, premijeru Sanaderu ponudili dvije kune za splitski škver, ali ga i upozorili kako rupica na pojasu više nemaju. Radnicima su se obratili predstavnici sindikata. Posebno je rječit bio Vedran Dragičević, predstavnik Sindikata metalaca.

HDZ nas prevario
– Optužuju nas da surađujemo sa strankama, a mi smo posljednjih godina surađivali samo s HDZ-om koji nas je prevario. Hrvatsku smo branili 1991. godine, sada smo spremni braniti naš škver – kazao je Dragičević.

– Tražimo državu s brodogradnjom, u suprotnom nećemo u Europu. Pokazali su ljudi da smo složni, a ima nas još pet puta ovoliko. Bijesni smo što u Bruxelles idemo dignutih ruku i spuštenih gaća po mišljenje. Brodograđevna djelatnost mora se nastaviti, škver smo spremni braniti, nikome nećemo dopustiti ulaz. Spremni smo na sve, izaći na ulice, ići na Markov trg, no nadam se da do toga neće doći, da će Sanader održati svoja obećanja – kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić.

“Mijenjamo EU za škver”, glavna je poruka koja se mogla čuti i s današnjeg prosvjeda u organizaciji Sindikata metalaca u riječkom 3. maju, na kojem se okupilo više od tisuću radnika. Prazne hale i prazni navozi omogućili su njihovo okupljanje u velikom broju u prostoru brodogradilišta.

– Dileme uopće nema. Ako se ne ispune naši uvjeti, idemo na Markov trg, a ako je u pitanju dvojba između EU i škvera, naš odgovor je opet isti. Mi u EU ne moramo ući. Važniji nam je naš narod nego oni kojima nije ni stalo do nas. Danas je to Slovenija, sutra će se tako ponijeti netko drugi. Inzistiramo na nastavljanju brodograđevne djelatnosti. Taj uvjet želimo i u tenderu, a radi zaštite radnika, do kraja privatizacije, tražimo i zadržavanje 25 posto dionica u vlasništvu države – rekao je Juraj Šoljić, glavni povjerenik Sindikata metalaca u 3. maju.

Ne smijemo odustati
– Ne smijemo odustati zbog nas i naše djece. Vlade i države su se mijenjale, a 3. maj je konstanta na ovim prostorima – rekla je Jadranka Tomašić (SSSH).




Sanader: Moramo postupiti po europskim pravilima

Premijer Ivo Sanader danas je, otvarajući dionice autocesta, u izjavi novinarima komentirao i stanje u domaćim brodogradilištima i prosvjede u njima, rekavši kako Hrvatska u restrukturiranju i privatizaciji te industrijske grane mora postupiti po europskim pravilima. "Postoji vrlo dobar dijalog između Vlade, sindikata (brodograđevnih) i Europske komisije", rekao je Sanader. "Moramo pronaći načela za natječaje koja bi mogla zadovoljiti i nas i Europsku komisiju jer moramo igrati po europskim pravilima", dodao je premijer.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije