Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mlada poduzetnica

Navigacija za slijepe sada dostupna i u Hrvatskoj

'27.04.2012., Cakovec- Otilija Sobocan predstavlja GPS navigaciju za slijepe. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
Foto: 'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
1/3
30.04.2012.
u 17:00

Samostalno kretanje iziskuje veliku koncentraciju i vještinu kako biste u svakom trenutku znali gdje se nalazite, a Otilija ističe kako više ne mora pamtiti broj ulica ili haustora

– Za deset metara stižete na cilj – dojavio je slijepoj Otiliji Sobočan glas satelitske navigacije iz mobitela. Nakon što je prošla deset metara stigla joj je i obavijest da je stigla na cilj, u sjedište Udruge slijepih Međimurske županije u Ulici kralja Tomislava 34.

Uz pomoć bijelog štapa popela se uza stube, sklopila štap i zadovoljno sjela.

Uvoz prijamnika

– Slijepe osobe u Hrvatskoj sada imaju mogućnost kretanja uz pomoć GPS prijamnika spojenog na mobitele – ističe ta 26-godišnja apsolventica filozofije i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i nova poduzetnica.

Znajući koliko je teško slijepim i slabovidnim osobama pronaći posao, Otilija Sobočan otišla je u listopadu prošle godine na trotjedni tečaj o mladima u poduzetništvu koji je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje. Već u veljači otvorila je tvrtku Tiflo globus, u kojoj je direktorica, a prvi joj je posao uvoz GPS prijamnika.

– Primijetila sam da slijepim osobama u Hrvatskoj na raspolaganju nema baš puno sofisticiranijih tehničkih pomagala koja bi mogla olakšati život. Jedna od njih je i GPS prijamnik. Znala sam da u inozemstvu postoje takvi uređaji i odlučila ih uvoziti. No, neću na tome stati – objašnjava Otilija Sobočan.

Riječ je o uređaju veličine kutije šibica, koji zapravo služi kao antena preko koje se prima signal sa satelita. Uređaj se preko Bluetootha povezuje s mobitelom. Za korištenje je potrebno na mobitel snimiti neki od besplatnih programa za navigaciju, poput Loadstone GPS ili Nokijine karte, te čitač ekrana za slijepe. Svatko sam može ukucati orijentire po želji, poput ovog koji je Otilija postavila desetak metara prije ulaza u udrugu slijepih.

Koliko još do cilja?

– Samostalno kretanje iziskuje veliku koncentraciju i vještinu kako biste u svakom trenutku znali gdje se nalazite. Više ne moramo pamtiti broj određenih ulica, haustora ili stajališta. Prijamnik skuplja informacije o položaju sa satelita i obavještava automatski ili na zahtjev. Osim što se više neće moći zalutati, jako je lijepo imati informaciju o tome koliko je ostalo do cilja i slično. Orijentiri se mogu i razmjenjivati, pa netko tko dođe iz Splita u Čakovec, može bez problema u šetnju, ili obrnuto – opisuje Otilija prednosti uređaja čija je cijena 635 kuna.

Otilija probleme s vidom ima od rođenja. Vidi samo sjene i svjetlo, pa se bez štapa ne može kretati. Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije, pozdravlja poduzetničku inicijativu mlade članice.

– Slijepe osobe teško dolaze do posla, pa je samozapošljavanje jedno od rješenja – zaključuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije