Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE MOSKVI

NATO Rusiji: Prestanite podupirati ukrajinske pobunjenike!

Jens Stoltenberg
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
09.07.2016.
u 18:53

NATO je obznanio jedinstvo suočen s tri velika izazova, a to su terorizam koji predstavlja trenutačnu i izravnu prijetnju, Rusija i nestabilnosti na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi

Glavni tajnik NATO Jens Stoltenberg danas je na summitu u Varšavi na kojem je odlučeno jačanje vojne nazočnosti Saveza uz granicu s Rusijom pozvao tu zemlju da prekine "političku, vojnu i financijsku potporu separatistima" koji se na istoku Ukrajine bore protiv vlade u Kijevu. 

Stoltenberg je to kazao na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom po završetku summita na kojem je donesena odluka o raspoređivanju četiriju multinacionalnih bojni u baltičke zemlje i Poljsku radi odvraćanja od potencijalne ruske prijetnje.

NATO je na summitu u petak i subotu u Varšavi obznanio jedinstvo suočen s tri velika izazova, a to su terorizam koji predstavlja trenutačnu i izravnu prijetnju, Rusija i nestabilnosti na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi.

Ti izvori zabrinutosti su tako poredani u završnoj izjavi koju je usvojilo 28 zemalja članica Atlantskog saveza, među kojima i predsjednik Barack Obama.

"Djelovanje Rusije, posebice u Ukrajini, krši red na temelju pravila u Europi", navodi se u dokumentu.

Tijekom summita, NATO i njegovi čelnici potvrdili su da žele razgovarati s Moskvom i ocijenili da Rusija ne predstavlja neposrednu prijetnju.

"Ujedinjeni smo", izjavio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg drugog dana summita.

"Obično su summiti NATO-a sačinjeni od 99 posto dosade i 1 posto histerije. Sada to nije bio slučaj, bio je to dosta usklađen", rekao je jedan francuski diplomat.

"Ne vidimo izravnu prijetnju prema nekom savezniku NATO-a koja bi dolazila od Rusije", rekao je Stoltenberg u subotu.

"Jaka obrana i konstruktivni dijalog obveze su na kojima se temelji naš odnos s Rusijom", ponovio je.

U tom duhu 28 šefova država i vlada je odlučilo rasprediti četiri bataljuna u baltičkim državama i u Poljskoj, što je potez bez presedana prema Moskvi nakon Hladnog rata.

"To je povijesna odluka. NATO je vrlo jasno pokazao da smo ujedinjeni i odlučni", rekao je estonski premijer Taavi Roivas.

Posljednji predsjednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov danas je oštro kritizirao odluku NATO-a o raspoređivanju dodatnih snaga na svojim istočnim granicama i optužio je Savez da je počeo pripreme za eskalaciju Hladnog u vrući rat.

"Oni samo pričaju o obrani, a zapravo se pripremaju za ofenzivne operacije", istaknuo je Gorbačov, prenosi ruska agencija Interfax.

>> Naljutili Kim Jong-una: Odluka SAD-a predstavlja objavu rata

Komentara 49

NE
Neonacionalist
19:33 09.07.2016.

" Prestanite podupirati ukrajinske pobunjenike " kažu oni što su podupirali ukrajinske pobunjenike koji su nasilnim putem srušili legalnu i legitimnu ukrajinsku vlast .

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
19:43 09.07.2016.

A sto su ovi u Siriji, jos im zapad i oruzije daje, oni su kao legalna oporba.

YE
Yesenin
19:46 09.07.2016.

Licemjerju ovih gadova nema kraja!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije