Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Američki izbori

NATO će tražiti raniji samit samo ako Biden pobijedi

NATO planira organizirati raniji samit u ožujku 2021. samo ako na američkim predsjedničkim izborima pobijedi demokrat Joe Biden, a u slučaju ponovnog izbora Donalda Trumpa ne bi žurili s okupljanjem, rekli su diplomati i dužnosnici.
20. listopada 2020. u 13:39 1 komentara 174 prikaza
FILE PHOTO: U.S. President Trump meets with NATO Secretary General Stoltenberg, ahead of the NATO summit, in London
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

NATO planira organizirati raniji samit u ožujku 2021. samo ako na američkim predsjedničkim izborima pobijedi demokrat Joe Biden, a u slučaju ponovnog izbora Donalda Trumpa ne bi žurili s okupljanjem, rekli su diplomati i dužnosnici.

Iako je savez predvođen SAD-om dogovorio prošle godine da će samit održati 2021., sastanak na vrhu već na proljeće bio bi rana prilika za popravak transatlantskih odnosa ako Biden osvoji utrku za Bijelu kuću 3. studenog.

Trump je rekao da je NATO "zastario" i da su neki saveznici "delikventi" te je u srpnju 2018. neizravno zaprijetio povlačenjem SAD-a iz saveza. 

Najavio je da namjerava povući kontingent američkih vojnika iz Njemačke. Optužio je Berlin da ne izdvaja dovoljno za obranu u okviru NATO-a i da iskorištava SAD u trgovinskom sektoru. 

Vjeruje se da će Biden, koji vodi u nacionalnim anketama, preusmjeriti američku politiku od Trumpovog pristupa "Prvo Amerika" kojim su potkopani europski priroriteti od klimatskih promjena pa sve do iranskog nuklearnog sporazuma. 

"Većina saveznika priželjkuje Bidenovu pobjedu, ali očito bi surađivali s ponovno izabranom Trumpovom administracijom", rekao je diplomat iz sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Zagreb: Andrej Plenković zajedno sa svojim timom predao potpise za stranačke izbore migrantski val iz Turske Plenković o potezu Erdogana: Savjetujemo se s partnerima iz EU-a i NATO saveza

Samit u ožujku "osigurao bi Bidenu platformu za ponovno okupljanje Europe i Sjeverne Amerike i također dao priliku NATO-u da ostavi iza sebe Trumpovu eru", rekao je drugi diplomat. 

Dvojica dužnosnika ponovila su tu izjavu. Oni i dvojica diplomata također su rekli da bi NATO, u slučaju ponovnog izbora Trumpa, pozivao na samit početkom ljeta. U tom slučaju ne bi se žurili sa samitom jer je Trump već prisustvovao tim sastancima i očekuje se da će zauzeti još oštriji stav. 

NATO, osnovan 1949. godine kako bi se suočio s prijetnjom komunističkog Sovjetskog Saveza i koji trenutačno broji 30 članica, odbio je komentirati ove tvrdnje. 

Kolinda Grabar-Kitarović Sastanak u Londonu Predsjednica prepustila Plenkoviću summit NATO-a zbog izbora

Covid-19

Samiti NATO-a tradicionalno su bili susreti za demonstraciju jedinstva i dogovora o novim političkim i vojnim ciljevima u svom dugotrajnom sukobu s Rusijom. 

No na bilo kojem samitu NATO-a sljedeće godine na dnevnom redu bi se moglo naći izvješće o reformama saveza iz 2019. nakon što je Trump doveo u pitanje njegov značaj.

Također će se morati uzeti u obzir ograničenja u pandemiji koronavirusa koja su zakomplicirala okupljanja vladinih čelnika, rekli su diplomati. Prošli tjedan je troje lidera moralo napustiti samit Europske unije u Bruxellesu zbog moguće zaraze koronavirusom. 

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • samoborka:

    Samit? Oh živote.. Postoji li osjećaj srama u novinarima?