Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Švedska akademija

Nobelova nagrada iz kemije petoj ženi u povijesti

Nobelova nagrada za kemiju
Foto: Screenshot/Twitter
1/2
03.10.2018.
u 13:44

Ovogodišnji su laureati Nobelove nagrade za kemiju inspirirani snagom evolucije te su koristeći iste principe, genetske promjene i odabir razvili proteine koji su riješili kemijske probleme čovječanstva

Ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za kemiju Frances H. Arnold kojoj pripada pola nagradnog fonda, George P. Smith te Sir Gregory P. Winter kojima ide po četvrtina od devet milijuna švedskih kruna.

Kako stoji u priopćenju Kraljevske švedske akademije znanosti, ovogodišnji su laureati uspjeli preuzeti kontrolu nad evolucijom te to iskoristiti u primjenama koje značajno pomažu čovječanstvu. Enzimi stvoreni usmjerenom evolucijom koriste se za proizvodnju svega od biogoriva do lijekova. Antitijela razvijena korištenjem metode zvane phage display (prikaz proteina na česticama bakteriofaga) mogu se uspješno boriti protiv autoimunih bolesti a u nekim slučajevima i protiv metastatskog raka.

Od začetka života prije 3,7 milijardi godina, stoji dalje u akademijinu priopćenju, gotovo svaka pukotina na površini Zemlje ispunila se različitim organizmima. Život se proširio u vulkanske vruće potoke, duboke oceane i suhe pustinje, sve zbog toga jer je evolucija riješila niz problema kemijske prirode. Kemijski alati života, proteini, optimizirani su, izmijenjeni i obnovljeni kako bi stvorili nevjerojatnu raznolikost.

Ovogodišnji su laureati Nobelove nagrade za kemiju inspirirani snagom evolucije te su koristeći iste principe, genetske promjene i odabir razvili proteine koji su riješili kemijske probleme čovječanstva. Frances H. Arnold sa znamenitog California Institute of Technology, CalTecha, peta je žena u povijesti koja je dobila Nobelovu nagradu. Provela je prvu usmjerenu evoluciju enzima 1993. godine, proteina katalizatore kemijske reakcije. 

Od tada, rafinirala je svoje metode koje su sada uobičajene i koriste se kako bi se razvili novi katalizatori. Primjene enzima Frances P. Arnold uključuju razvoj ekološki prihvatljivije proizvodnje kemijskih supstanci, poput lijekova kao i proizvodnju obnovljivih goriva za ekološki prihvatljiviji transport. George P. Smith je 1985. godine razvio elegantnu metodu koja se naziva prikaz proteina na česticama bakteriofaga gdje bakteriofag, bakterijski virus koji se umnožava na račun bakterije, može biti korišten kako bi se razvili novi proteini. George Winter koristio je tu metodu pri usmjerenoj evoluciji antitijela s ciljem stvaranja novih lijekova. 

Prvi lijek zasnovan na toj metodi bio je adalimumab odobren 2002. godine a koji se koristi kod reumatičnog artritisa, psorijaze i upalnih bolesti crijeva. Od tada, prikazom proteina na česticama bakteriofaga stvorena su antitijela koja mogu neutralizirati toksine, oduprijeti se autoimunim bolestima i izliječiti metastatski rak.

>> Pogledajte simptome koji će vam otkriti imate li problema sa srcem


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije