Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aung San Suu Kyi

Bivša dobitnica Nobela za mir pred teškim optužbama: Nagrada će joj ostati

Aung San Suu Kyi
Foto: Reuters/PIXSELL
02.10.2018.
u 11:13

Mjanmar je odbacio navode UN-a kao 'jednostrane'. Ta zemlja tvrdi da je vojna akcija, koja je slijedila nakon vojnih napada na sigurnosne snage u kolovozu prošle godine, bila legitimna operacija za suzbijanje pobunjenika

Neki potezi Aung San Suu Kyi koje je poduzela kao mjanmarska civilna čelnica "vrijedni su žaljenja" no njezina Nobelova nagrada neće biti povučena, rekao je predsjednik Nobelove fondacije Lars Heikensten u intervjuu Reutersu.

Govoreći nekoliko dana uoči ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade za mir, 5. listopada, rekao je da nema smisla povući nagrade zbog stvari koje su se dogodile nakon što je ona dodijeljena, jer bi se konstantno moralo raspravljati o utemeljenosti onoga što laureati rade nakon što dobiju nagradu.

Istražitelji UN-a objavili su izvješće u kolovozu  optužujući mjanmarsku vojsku za masovna ubojstva muslimanskih Rohindža s "genocidnim nakanama" u operacijama zbog kojih je 700.000 izbjeglica napustilo svoje domove te prešlo u Bangladeš.

Suu Kyi, koja je dobila Nobelovu nagradu 1991. za svoju borbu za demokraciju, a sada vodi mjanmarsku vladu, optužena je u istom izvješću da nije upotrijebila svoj "moralni autoritet" da zaštiti civile.

"Vidimo da se ispitivalo što je radila u Mjanmaru i zauzimamo se za ljudska prava, to je jedna od naših temeljnih vrijednosti", rekao je Heikensten.

"Naravno s obzirom na opseg onoga za što je odgovorna, to je vrijedno žaljenja", dodao je.

Glasnogovornik mjanmarske vlade Zaw Htay nije telefonski bio dostupan za komentar u ponedjeljak, navodi Reuters te dodaje da je prošli mjesec rekao da više neće preko telefona govoriti za medije, već samo na konferencijama za novinare.

Mjanmar je odbacio navode UN-a kao "jednostrane". Ta zemlja tvrdi da je vojna akcija, koja je slijedila nakon vojnih napada na sigurnosne snage u kolovozu prošle godine, bila legitimna operacija za suzbijanje pobunjenika.

"Ne vjerujem da ima smisla pokušavati povući nagradu ... to bi nas uvuklo u konstantne rasprave o osnovanosti onoga što ljudi rade nakon toga, nakon što su primili nagradu", rekao je Heikensten.

"Uvijek je bilo i uvijek će biti dobitnika Nobela koji nakon dodjele nagrade rade stvari koje ne odobravamo ili za koje ne mislimo da su ispravne. Mislim da to ne možemo izbjeći", dodao je.

 

 

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
12:10 02.10.2018.

kakvu uopće vrijednost ima ta nagrada, ako su je dobili obama i još neki..?

Avatar mofo
mofo
11:57 02.10.2018.

Pa ako bi njoj uzeli onda bi trebao i Obama na red, a to ne želimo zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije