Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj

Traže, među ostalim, izjednačavanje stope zaposlenosti žena i muškaraca, pravo na medicinski potpomognutu oplodnju bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju te besplatan pobačaj.
08. ožujka 2010. u 15:11 14 komentara 85 prikaza
žene
Foto: Robert Anić/Pixsell

Aktivistice Ženske mreže Hrvatske okupile su se pred zagrebačkim Kamenitim vratima kako bi povodom Međunarodnog dana žena upozorile, posebice žene koje sjede u Saboru, na neostvarena ženska prava. Iako su pozivi poslani svim saborskim zastupnicima na prosvjedu se u znak potpore pojavio samo Šime Lučin.

– Tražimo da se izjednači stopa zaposlenosti žena i muškaraca i ograniči rad na određeno vrijeme na najviše godinu dana te da se konačno mjerodavni sjete žena koje često bez zdravstvenog i socijalnog osiguranja žive na selu – rekla je koordinatorica Ženske mreže Bojana Genov. Također, ističe, sve bi žene trebale imati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju, a pravo na brak država treba omogućiti i istospolnim parovima. Nužno je, tvrdi, da Hrvatska ženama omogući pravo na odluku i besplatan pobačaj, ali i uvođenjem seksualnog odgoja u škole utječe na smanjenje sve većeg broja maloljetničkih trudnoća.

– Vjeronauk iz škola treba vratiti u crkve i nužno raskinuti ugovore s Vatikanom – upozorila je mjerodavne Genov. Dodala je i da žene zahtijevaju hitno ukidanje kažnjavanja žena za prostituciju uz uvođenje strogih kazni za korisnike tih usluga.

– Svako nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj, a žrtve nasilja u obitelji trebaju se prestati tretirati na jednak način kao počinitelji – istakla je B. Genov.

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • -obrisani-:

  8 mart pa mo se sijetili žena-pljuc

 • -obrisani-:

  Prosvjedi žena pred Kamenitim vratima sa zahtjevima od kojih barem polovica predstavlja izravni atak na kršćanstvo i vjeru. Budući da su prosvjednice i te kako o tomu osviještene, izbor mjesta prosvjeda ni najmanje nije slučajan. Jesu li se možda molili ... prikaži još! Majci Božjoj od Kamenitih vrata? NIsu, nego su se narugali svemu onomu što ona predstavlja. Ona druga polovica njihovih zahtjeva je ionako već konsenzualno prihvaćena u javnosti.

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Bapska posla. Nasilje NAD BILO kim je prekršaj ili kazneno djelo ovisno o težini djela. I to je tako normalno i ispravno.