Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženska mreža
Povratak na članak

Nasilje nad ženama je kazneno djelo, a ne prekršaj

Traže, među ostalim, izjednačavanje stope zaposlenosti žena i muškaraca, pravo na medicinski potpomognutu oplodnju bez obzira na bračni status i seksualnu orijentaciju te besplatan pobačaj.

Komentari 14

Avatar punkufer
punkufer
16:09 08.03.2010.

Bapska posla. Nasilje NAD BILO kim je prekršaj ili kazneno djelo ovisno o težini djela. I to je tako normalno i ispravno.

VL
OB
-obrisani-
15:23 08.03.2010.

8 mart pa mo se sijetili žena-pljuc

VL
OB
-obrisani-
15:29 08.03.2010.

Prosvjedi žena pred Kamenitim vratima sa zahtjevima od kojih barem polovica predstavlja izravni atak na kršćanstvo i vjeru. Budući da su prosvjednice i te kako o tomu osviještene, izbor mjesta prosvjeda ni najmanje nije slučajan. Jesu li se možda molili Majci Božjoj od Kamenitih vrata? NIsu, nego su se narugali svemu onomu što ona predstavlja. Ona druga polovica njihovih zahtjeva je ionako već konsenzualno prihvaćena u javnosti.

VL
RA
razočarani1
15:33 08.03.2010.

dali je i jaca bila sa vama.....fuj,bljak,pljucpljuc

VL
OB
-obrisani-
16:58 08.03.2010.

Koliko samo takve razno-razne udruge drolja progutaju državnog novca, laprdaju okolo i dobijaju novac koji je netko drugi zaradio. Nasilje je nasilje, zašto bi se drugačije tretiralo nasilje nad ženom od nasilja nad muškarcem, idiotizmima u ovoj državi nikad kraja,, kao i otkud im informacija da nisu ravnopravne sa muškarcima za zapošljavanje, iako je za mene logičnije da većina odgojitlelja u vrtiću budu žene a armirači muškarci ,a baš ih i ne viđam često da se trgaju za poslove zavarivača, armirača, ne znam zašto.

VL
OB
-obrisani-
17:36 08.03.2010.

Ga, ga ,ga ga, ga, 8. je ožujka.

VL
OB
-obrisani-
18:29 08.03.2010.

08.03.2010. at 16:58 h besviken skrev: besviken Ne trgaju se ni muskarci za poslovina u vrticina jer im je lakse mlaviti cekicem po armaturi,armiraci, neko odgovarati za desetine male djece. Usput poslovi koje rade uglavnom zene su cesto manje vrednovanii a stvarno stanje je obrnuto.

VL
ST
starimladi
18:56 08.03.2010.

venlo@, prosvjednicama nije namjera bila atakirati vjeru ili religiju, ali stav crkvenih otaca koji u svoje redove ne primaju žene niti ne ulaze s njima u dijalog, već o njima isključivo govore kao o objektima u trećem licu, vrlo je često ponižavajući i diskrimirajući i protiv toga, kao i protiv bilo kojeg oblika diskriminacije i ugrožavanja ljudskih prava treba dignuti glas. Ako se crkvenjaci osjećaju pozvanima, trebali malo preispitati svoj stav prema ženama koje tretiraju kao drugorazredna ljudska bića. beskvien, Normalno je da fizički zahtjevnije poslove u većem broju obavljaju muškarci, međutim nije normalno da postoji nejednaka zastupljenost u 95 posto poslova koji ne zahtijevaju veću fizičku snagu i nije normalno da se rad odgojateljica ili npr., medicinskih sestara podcjenjuje, a to su vrlo teški, odgovrni i zahtijevni poslovi. Slažem se da svako nasilje treba kažnjavati, ali svakako bi činjenica da je netko nasilan prema nekom s kim živi, trebala biti otegotna okolnost jer je tu žrtva u daleko nepovoljnijem odnosu nego kad je napadne netko npr. na ulici. Od uličnog nasilja se možemo barem skriti u svojim domovima, dok je od obiteljskog nemoguće pobjeći. Dodatni je problem što se obiteljsko nasilje najčešće učestalo ponavlja, što je nasilnik fizički priličlno jači od žrtve i sl. Svakako Hrvatski zakoni protiv nasilja su očito nedovoljni. Treba samo pogledati crnu kroniku.

VL
OB
-obrisani-
20:29 08.03.2010.

Mislim da su ove babe pobrkale raznorazne loncice. Da li se one bore za pedere I lezbe ili za placeni pobacaj ili se bore protiv crkve. Svakako se pokazuju kao zene koje su izgubile kompas, a u najmanju ruku su neukusne I pokazuju krajnju frigidnost, sebicnost, nesposobnost razmisljanja. Bespotrebno I nicim izazvane se Izruguju crkvi I krscanstvu. Najgorje mi je kad se sjetim da se stalno skupljaju u Zagorkinim odajama. Jadna Marija Juric Zagorka se mora u grobu prehitat od muke. Neki zahtjevi su sasvim normalni no naprosto se gube u moru bedastoca. Ukoliko su htjele ucinit nesto dobro mogle su se ranije pridruziti seljacima u njihovim protestima. Bez kruha nece biti bas niceg I nikog.

VL
OB
-obrisani-
21:14 08.03.2010.

starimladi Nijedna riječ nije valjda više prostituirana od \"diskriminacije\". Dignuti glas protiv nekakve diskriminacije žena u crkvi je bespredmetno jer je to lažan glas. Žene ne mogu biti svećenici i to je jedina \"diskriminacija\" koja to zapravo nije. Istina jee da muškarci rade teže poslove od žena, da su za taj rad premalo plaćeni, da je na mnogim mjestima prisutna zapravo diskriminacija muškaraca.

VL
ST
starimladi
21:48 08.03.2010.

venlo, nemogućnost zaređivanja svećenica jest diskriminacija jer svećenici imaju vrlo istaknut položaj i veliku moć unutar Crkve kao institucije pa i unutar vjerske zajednice, također jedini imaju mogućnost zastupati stavove Crkve i govoriti o Crkvenim stavovima (a da pri tom ništa ne pitaju vijernike od kojih je većinu čine žene i koji su navodno Crkva). Da ne govorimo da je uz sve to posao svećenika prilično cijenjen i dobro plaćen, dakle riječ je o velikoj diskriminaciji. Što se rada i plaćanja tiče, statistike UN-a govore da žene obavljaju 60 posto posla na svijetu, a posjeduju 10 posto imovine. Razlika između rada i imovine na štetu žena je evidentna. Zbog loše gospodarske situacije i nepravednosti surovog kapitalizma i muškarci-radnici su često nepravedno potplaćeni, radnička prava su im često ugrožena, ali statistike kažu da se ženama to događa puno češće. Trebao bi znati da u modernim društvima čisto fizičke poslove koje ti ističeš obavlja debela manjina zaposlenih i da je često riječ o nekvalificiranim radnicima ili radnicima s NSS, često i iz stranih država. Dakle taj problem nije prvenstveno vezan uz spol. Nitko nikoga ne tjera na zapošljavanje u fizikali, tu su nekvalificirani ili NKV muškarci zapravo u prednosti jer imaju i tu mogućnost, dok žene s jednakom spremom tu mogućnost nemaju. Inače, ne znam za posao u kojem bi muškarcu bilo onemogućeno da ga obavlja ili bi bio diskriminiran samo zato što je muškarac (osim možda posla primalje koji i nije tako popularan) , dok su obrnuti slučajevi vrlo česti, nažalost.

VL
ST
starimladi
21:56 08.03.2010.

gricka, ajd molim te pokaži koliki dio popisanih zahtijeva ima ikakve veze s homoseksualnom populacijom prije nego što napišeš ovakav šeprtljast zaključak. Zapravo da su posvetile pažnju problemima homoseksualne populacije, to bi ukazivalo na njihovu brigu i za druge, a ne samo za sebe, tako da ne znam zašto ih optužuješ za egoizam. I kakve veze problem frigidnosti ima sa svim ovim? Osim zbog šovinističkog stereotipa koji svaku ženu koja je spremna dignuti glas, omah diskvalificira kao \"frigidnu\". Frigidnost je prije problem patrijarhalnog društva koje negira žensku seksualnost i njene seksualne potrebe nego feministkinja koje se zalažu za slobodno iskazivanje/istraživanje ženske seksualnosti.

VL
AU
autoritet
22:31 08.03.2010.

ma gle i gomile četnikolikih oficiruša kako se zabavljaju po hrvatskoj zemlji... these girls really should get laid sometimes, um hm

VL
ST
strahic
01:03 09.03.2010.

Javile se opet majke Jovanke. Poludjele bez Jugoslavije pa su iskoristile današnji dan da opet pričaju gluposti. Napadi na crkvu od takvih se mogu i očekivati jer ipak se radi o udrugama koje podržavaju \"antifašizam\". Što se tiče njihovih zahtjevam\". Što se tiče njihovih zahtjeva kojom nornalnom mjerom se može potpuno izjednačiti broj zaposlenih m i ž ako ne jednostranim otpuštanjem jednih ,a zapošljavanjem drugih bez obzira na sposobnosti. Prestanite već jednom glumiti sa ženskim pravima nemate ništa gladate samo svoje interese.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.