Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Berlinu počinje najveća svjetska burza turizma

Naš obiteljski smještaj Nijemcima primjer dobre prakse

dubrovnik, turisti, kupanje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
07.03.2017.
u 07:15

Veliki je kompliment za Hrvatsku što je pozvana da na ITB-u predstavi kako kod nas funkcionira obiteljski smještaj, kaže Nedo Pinezić.

 Među deset tisuća izlagača iz 187 zemalja na najvećoj svjetskoj burzi turizma, berlinskom ITB-u, predstavit će se tradicionalno i Hrvatska. Mjesto gdje će od srijeda do nedjelje susresti deseci tisuća profesionalaca iz turističke industrije sa svih pet kontinenata, bit će poprište poslovnih razgovora ‘teških’ sedam milijardi eura, a hrvatski predstavnici u Berlin putuju ohrabreni odličnim vijestima s nedavnog turističkog sajma u središtu Bavarske. Već se u Münchenu, naime, pokazalo da broj rezervacija ljetovanja u Hrvatskoj raste dvocifreno u odnosu na isto razdoblje prošle godine.  

Uoči početka berlinske burze za hrvatski je turizam iz Njemačke stigla još jedna pozitivna vijest. Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore dobila je poziv da na sajamskoj konferenciji o utjecaju tzv. sharing ekonomije na turizam u domaćinstvima predstavi svoja iskustva.  

- U europsku udrugu koja okuplja predstavnike obiteljskog turizma, European Holiday Home Association, učlanili smo se tek početkom ove godine i ovo nam je veliki kompliment. Hrvatska će biti predstavljena kao primjer dobre prakse, a našim je predstavnicima prepuštena završna diskusija. Ministar turizma Gari Cappelli će predstaviti rezultate turističkog prometa u hrvatskom obiteljskom smještaju, te našu zakonsku regulativu, a model organiziranja i funkcioniranja Zajednice obiteljskog turizma direktorica Sektora turizma HGK Leila Krešić Jurić - otkriva Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja. 

- Inače, utjecaj sharing ekonomije na turizam u domaćinstvima jedna je od vrućih tema. I sam Berlin je ‘grad slučaj’, u kojem se naveliko koriste privatne nekretnine za primanje gostiju, mimo svake zakonske regulative. Ali, to je boljka praktički svih velikih europskih gradova, koji spadaju u najposjećenije turističke destinacije i koje je veliki priliv turista zatekao nespremne kad je u pitanju smještaj u domaćinstvima. Zbog takvog stanja dolazi i do ekstremnih situacija, pravog rata protiv turizma, kao recimo u Barceloni, kako bi se zakonski spriječilo iznajmljivanje stanova turistima - kazuje Pinezić. 

Ekonomija dijeljenja u svijetu posljednjih godina, inače, bilježi enormne stope rasta, pogotovo u turizmu i pratećim sektorima. Procjene kažu da se u svijetu godišnje na taj način, prema podacima iz 2015. vrti više od 15 milijardi dolara

>> Nijemci ne žele ostati bez sobe u Hrvatskoj, ove godine rezerviraju 3 mjeseca ranije nego lani

>> Evo kako će turizam izgledati 2050. godine

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije