Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za priznanje Predsjednik Saveza hrvatskih društava Vladimir Bilić najavio niz akcija

Nas Hrvata u Sloveniji ima 36.000 i želimo biti nacionalna manjina

01.07.2009.
u 19:58

Prijedlog za priznanje hrvatske nacionalne manjine u Sloveniji mjerodavnim će slovenskim tijelima podnijeti Savez hrvatskih društava u Sloveniji. Takav je dugoročni cilj na izbornom zasjedanju Saveza hrvatskih društava u Sloveniji predstavio novoizabrani predsjednik Saveza Vladimir Bilić (34) u programu rada Saveza do 2013, naglasivši da će u ostvarivanju tog iznimno važnog projekta zamoliti i Hrvatsku za pomoć.

Talijani i Mađari priznati
– Rasprava je o toj inicijativi među našim članstvom već započela. Hrvati u Sloveniji čine 2,8 posto populacije, a za hrvatski se kao materinski jezik opredijelilo 54 tisuće stanovnika Slovenije, i to nam je pitanje posebno važno. Već se dulje vremena govori o tome da Hrvati u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine i sigurno je da nema puno Hrvata koji se s tim ne bi složili. Projekt je iznimno važan, stručno zahtjevan i iziskivat će puno političkog angažiranja mnogih naši članova, a ne samo rukovodstva Saveza – objašnjava Bilić.

Status manjine Slovenija priznaje Talijanima i Mađarima, koje smatra autohtonim manjinama na svom teritoriju, i svaka ima po jedno zastupničko mjesto u Državnom zboru (slovenski parlament). Novim se manjinama, među kojima su pripadnici naroda iz bivših jugoslavenskih republika koji su nakon raspada Jugoslavije ostali živjeti u Sloveniji, manjinski status ne priznaje. Među njima je sada i 35.642 Hrvata, kojih je u vrijeme popisa stanovništva 1991. bilo 52.876. Točan odgovor na pitanje kamo je “nestalo” dobrih 17 tisuća Hrvata Vladimir Bilić nema.

Napokon politička volja?
– Dopuštam mogućnost da je bilo i statističkih pogrešaka u tim popisima stanovništva ili “zabuna” oko izjašnjavanja o jeziku kojim govore u obitelji pa je to shvaćeno kao izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti, a ne treba zanemariti ni asimilaciju – kaže Bilić.

U ovom trenutku Hrvati u Sloveniji ne postoje u zakonodavstvu te zemlje, dodaje Bilić, i ocjenjuje da postoji veća volja za rješavanje manjinskog pitanja nego što je to bilo prije.

S tim je u vezi pokrenuta inicijativa Državnom zboru za usvajanje deklaracije ili rezolucije o rješavanju kolektivnog statusa hrvatske zajednice u Sloveniji, odnosno za ustavno priznanje statusa hrvatske manjine u Sloveniji.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije