Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KATAKLIZMA

Napulj toliko zagušen smećem da se ne vidi izlaz iz kaosa

smeće
AFP
22.11.2010.
u 13:45

Stanje s otpadom teže je od onoga od prije dvije godine kada je Berlusconi čarobnim štapićem sakrio smeće s ulica. Problem je što ga se više nema kamo sakriti

Postoji opasnost od epidemija zbog smeća kojim je zagušen Napulj pa je u ponedjeljak u taj talijanski grad ispod vulkana Vezuva stigla posebna komisija Europske unije u službenu inspekciju. Situacija je gotovo bezizlazna. Prije deset dana u Napulju je ponovno bio talijanski premijer Silvio Berlusconi i obećao da će problem s odvozom i odlaganjem smeća riješiti za tri dana, ali situacija je sve teža.

Grad se danas probudio s tri tisuće tona nepokupljenog smeća na ulicama, a ako se ubroji i napuljska okolica (pokrajina) onda se dolazi do iznosa od osam tisuća tona smeća razbacanoga po ulicama. Slika je zastrašujuća. Ulice, nogostupi, trgovi preplavljeni smećem po kojem pada strašna kiša i izgled čini još stravičnijim jer po otpadu kopaju i ptice, galebovi i golubovi, a na nekim mjestima došlo je do prave invazije štakora. Izlozi trgovina, koji se ukrašavaju za Božić, prekriveni su smećem.

Imali su pravo oni koji su prije dvije godine, kada se Berlusconi prvi puta sučelio s problemom smeća u Napulju i hvalio se kako ga je riješio, kazali da je to bila samo politička propaganda. Berlusconi je na trenutak otklonio otpad s ulica (sakrio ga je pod tepih), ali nije riješio suštinski problem. Grad nema kamo odvoziti smeće. Skupljališta otpada su prepuna, a postrojenja za spaljivanje  već su ugušena smećem.

Spalionice i termovalorizatori u Tufinu, Giuglianu, Chiaianu i Acerri prekrcani su smećem i ne mogu više primiti ni jedan kamion otpada. Napulj treba izvoziti svoje smeće, ali ni jedan grad u Campaniji ne želi uzeti u obradu taj otpad. Svojedobno se smeće izvozilo u Njemačku. Sada se razmatra mogućnost izvoza u Španjolsku. Na izvoz smeća Italija troši milijune eura.

Komisija EU treba ocijeniti stanje i u svjetlu nedavne presude Europskog suda kojom je kažnjena Italija zbog nepoštovanja europskih pravila o tretiranju smeća. Drugo, Italija u Bruxelles još nije poslala plan o intervencijama za jamčenje zdravstvene sigurnosti europskih građana u Campaniji.

Gradonačelnica Napulja Rosa Russo Iervolino zatražila je hitan sastanak na razini regije. Stanje s otpadom teže je od onoga od prije dvije godine kada je Berlusconi čarobnim štapićem sakrio smeće s ulica. Problem je što ga se više nema kamo sakriti.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
14:00 22.11.2010.

ko je pratio malo vesti znaće da je mafija u pitanju

Avatar Idler 3
Idler 3
14:03 22.11.2010.

Spasonosno rješenje - krcajte smeće u Vezuv, maknuli bute ga s ulica, a odmah imate i prirodnu spalionicu >:-))

AG
Agramer198
14:47 22.11.2010.

\"suštinski\".... -.- Ono fak jeah,wi spik Kroejšn da ceo svet razume.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije