Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napadač počinio samoubojstvo

Napad u Rusiji: Najmanje 13 mrtvih u pucnjavi, među njima i djeca; Oglasio se Putin

Pucnjava u školi u Rusiji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
26.09.2022.
u 13:35

Do pucnjave je došlo tijekom nastave kada je nepoznati muškarac ušao u učionicu i otvorio vatru

Broj mrtvih u napadu u školi u ruskom gradu Iževsku povećao se na najmanje 13, navodi državna novinska agencija Tass. Među smrtno stradalima šest je odraslih, sedam maloljetnika, a ozlijeđeno je 14 učenika i sedam odraslih osoba, javljaju RIA novosti.  Napadač je počinio samoubojstvo, a još se utvrđuje njegov identitet.

Ruski istražitelji objavili su da je napadač nosio fantomku, a na kratkoj videosnimci koja je objavljena vidi se kako leži na podu učionice, potpuno u crnom, s crvenom svastikom na svojoj majici. Ruska novinska agencija TASS prenosi da je napadač bio naoružan s dva pištolja i velikom količinom streljiva. 

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, počinitelj je maturant iste škole, rođen 1988. godine, pišu RIA novosti. Istražni odbor identificirao je napadača kao 34-godišnjeg Artema Kazanceva.

Trenutačno istražitelji provode pretragu njegova prebivališta i proučavaju osobnost napadača, njegove stavove i okolinu.
"Provjerava se njegova privrženost neofašističkim stavovima i nacističkoj ideologiji", dodaju istražitelji.

Oglasio se Putin: Ovo je nehumani teroristički čin

Ruski predsjednik Vladimir Putin duboko je ožalošćen današnjim nehumanim terorističkim činom u školi u Iževsku, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Predsjednik je izrazio najdublju sućut svima koji su u ovom tragičnom incidentu izgubili svoje najmilije, svoju djecu, a ranjenima u nehumanom terorističkom napadu poželio je što skoriji oporavak", rekao je Peskov.

"Putin je duboko ožalošćen smrću ljudi, djece u terorističkom napadu na školu koji je navodno počinio član neonacističke skupine", dodao je.

Prema riječima Dmitrija Peskova, ruski je čelnik već obavio telefonske razgovore s Aleksandrom Brečalovim, čelnikom Udmurtije u kojoj se nalazi Iževsk, zamjenicom premijera Tatjanom Golikovom, ministrom zdravstva Mihailom Muraškom i ministrom obrazovanja Sergejem Kravcovom koji je već otputovao u Iževsk.

"Dane su sve potrebne upute, a zrakoplovi ministarstva za hitne situacije s timovima liječnika, psihologa, neurokirurga i drugih stručnjaka već su poslani u Iževsk. Bit će riješena sva potrebna socijalna pitanja", zaključio je glasnogovornik predsjednika.

Foto: Reuters/PIXSELL

Motiv pucnjave još uvijek nije jasan. "Za sada znamo da je nepoznata osoba ušla u školu, ubila čuvara, znamo i da ima žrtava među djecom i ranjenima. Sada je evakuacija završena", rekao je guverner regije Aleksander Brečalov.

Napad se dogodio u prijestolnici Udmurtije, regije smještene oko tisuću kilometara istočno od Moskve. 

"Napadač je počinio samoubojstvo. Nosio je crnu majicu kratkih rukava s nacističkim simbolima i fantomku. Nije imao nikakve dokumente, njegov identitet trenutačno se utvrđuje", dodaju istražitelji.

Medicinsku pomoć žrtvama pruža 14 timova hitne pomoći.

Ruski mediji objavili su videosnimke na internetu za koje se čini da su snimljene u školi u kojoj se dogodila pucnjava. Čini se da jedan video prikazuje krv na podu i rupu od metka na prozoru, s djecom koja čuče ispod stolova. Napadač je navodno bio naoružan s dva pištolja, javlja agencija Tass.

Škola je u središtu Iževska, grada s oko 650.000 stanovnika, u blizini zgrada središnje vlade. Učitelji i učenici su evakuirani.

Rusija je proteklih godina imala nekoliko pucnjava u školama. U svibnju 2021. naoružani tinejdžer ubio je sedmero djece i dvoje odraslih u 280 kilometara udaljenom Kazanju. 

U travnju ove godine naoružani muškarac ubio je dvoje djece i učitelja u vrtiću u središnjoj regiji Uljanovsk, također u blizini Kazanja i Iževska, prije no što je počinio samoubojstvo. 

Ključne riječi

Komentara 41

ZO
zoran50
10:46 26.09.2022.

Uvijek nevini ispastaju.

FO
fortinaf
11:44 26.09.2022.

Jadna djeca... a vi sto likujete sto se ovo dogodilo u Rusiji moze vas stid biti...

Avatar utunelu
utunelu
12:04 26.09.2022.

prestrasno posaljes dijete u skoli i nikad ga vise ne vidis

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije