Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOK U BRITANIJI

Policija otkrila tko je izveo napad nožem u Londonu. Ubijena je Amerikanka

london
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
04.08.2016.
u 14:52

Policija je izvijestila da je mentalno zdravlje važan čimbenik u događajima

U napadu nožem koji je danas u središtu Londona izveo duševno poremećen napadač, norveški državljanin somalskog podrijetla, poginula je američka državljanka, objavila je policija, dodajući kako ne postoje dokazi o povezanosti tog zločina s terorizmom.

"Ubijena osoba je američkog, a ozlijeđeni su australskog, američkog, izraelskog i britanskog državljanstva", rekao je policijski službenik Mark Rowley novinarima ispred sjedišta policije u središnjem Londonu.

Rowley je dodao kako je uhićen norveški državljanin somalskog podrijetla, no kako nisu pronašli dokaze o radikalizaciji koji bi upućivali na povezanost s terorizmom.

"Sve što smo dosad poduzeli upućuje na to da je ovaj tragičan incident prouzročio duševni poremećaj", rekao je Rowley te dodao kako vjeruju da je to bio "spontani napad te da su žrtve odabrane slučajno".

Gradonačelnik pozvao na smirenost

Policija je ranije priopćila da je terorizam jedna od mogućnosti koja se istražuje te je najavila najavila i povećanu prisutnost na ulicama nakon napada.

BBC javlja da je uhićen 19-godišnjak, i to s pomoću "tasera". Trenutačno je u bolnici pod policijskom stražom. Policija je izvijestila da je mentalno zdravlje važan čimbenik u događajima na Russell Squareu.

Preminula je žena u šezdesetima kojoj je bila pružena pomoć na mjestu događaja, ali je ubrzo nakon toga proglašena mrtvom.

U napadu su ozlijeđene još dvije žene te tri muškarca.

Gradonačelnik Sadiq Khan pozvao je javnost da ostane smirena i oprezna te je izrazio sućut žrtvama i njihovim voljenima.

Podignut je policijski forenzički šator, a na području je mnogo policije.

Daily Mail ističe kako se napad dogodio na istom mjestu gdje je detonirana jedna od bombi u krvavom terorističkom napadu 7. srpnja 2005. godine, kada je ubijeno ukupno 26 ljudi.

Kao napad 2005.

Paul O'Geibheannaigh, koji živi blizu trga, rekao je da je vidio ženu na pločniku.

– Nisam vidio toliko policije na ovom području od napada 7. srpnja – rekao je.

Jedan svjedok koji je htio ostati anoniman rekao je da je vidio kako policija lovi napadača, koji se "derao kao lud", a policija mu je vikala da stane. Nakon što ga je policija neutralizirala, muškarac je na tlu ležao "barem 30 do 40 minuta" dok je policija čekala hitnu pomoć.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Reuters/PIXSELL

Zuhair Awartani rekao je da je vidio kako vode muškarca s lisicama u policijski kombi.

Svjedok Michael rekao je za MailOnline da je vidio ženu u dobi od otprilike 25 godina kako joj krv curi iz leđa, a druga žena imala je ranu na ruci. Kaže da su žrtve pričale španjolski.

– Čuo sam vrisak, a onda smo otišli u park i vidjeli djevojku kako leži na tlu, a krv joj curi iz leđa. Druga djevojka imala je krv na ruci – rekao je Michael.

– Područje je bilo ograđeno i bilo je mnogo naoružane policije i puno auta te nekoliko kola hitne pomoći – rekao je za Sky News Paul Hutchinson, koji je prošao pokraj trga sat vremena nakon napada.

– Promet je bio spor, ali se kretao. Samo jedan dio trga bio je zatvoren, ona strana na kojoj su hoteli i lokali – dodao je.

Londonska policija ranije je izvijestila da će po gradu rasporediti dodatnih 600 naoružanih policajaca radi zaštite od mogućih terorističkih napada. Većina policajaca u Londonu ne nosi oružje, a dodatne snage bit će vidljive i pokrivat će cijeli grad, pješice i u vozilima.

>> Spriječen novi teroristički napad u Belgiji: Uhićenja dvojica osumnjičenih

>> Turisti bježali u panici, u stampedu letjeli i stolovi - svi su mislili da je performans teroristički napad

Komentara 30

DA
Darko22
07:38 04.08.2016.

Uvijek je neka "mentalna bolest" u pitanju ?

MN
mate.no
07:50 04.08.2016.

Na sve se to ima razumijevanja....tu i tam koji poludi, pobije 10-toricu, jadan sav bio je dusevni bolesnik al eto igrom slucaja iz Sirije...

ZI
zimerman
07:22 04.08.2016.

Sigurno je neki sljedbenik laznog proroka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije