Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Muškarac prebačen u psihijatrijsku bolnicu

Napad na Kurde u Parizu: 'Izašao je iz kuće, ništa nije rekao. On je lud'

Gunshots fired in central Paris
Foto: Sarah Meyssonnier/REUTERS
1/2
25.12.2022.
u 13:01

Napadač (69) je smješten u psihijatrijsku bolnicu nakon što je ubio troje Kurda u Parizu.

Zdravstveno stanje napadača ne dozvoljava držanje u policijskom pritvoru, navodi se u liječničkom izvještaju koji je sinoć (24.12.) prenijelo pariško tužiteljstvo. Stoga je napadač prebačen u psihijatrijsku bolnicu. Kako se dodaje, bit će izveden pred istražnog suca čim to njegovo stanje budu dozvoljavalo. Nekoliko sati ranije su zvaničnici priopćili da se protiv 69-godišnjaka vodi istraga zbog mogućih rasističkih motiva napada. Tom francuskom državljaninu prijeti doživotni zatvor.

"Očigledno je htio napadati strance", rekao je francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Moussa Darmanin. Nije pak jasno da li su meta bili eksplicitno Kurdi, piše Deutsche Welle

Krvavi pohod u kurdskoj četvrti

Bivši mašinovođa je u petak u kurdskoj četvrti Pariza u desetom arondismanu pucao naokolo, usmrtivši tri i ranivši još tri osobe. Napad se odigrao u jednom kurdskom centru, kao i kurdskom restoranu i frizerskom salonu, u inače živahnoj ulici prepunoj bistroa i prodavnica. Krovno udruženje Kurda u Francuskoj objavilo je da su žrtve kurdski aktivisti.

Udruženje je optužilo Tursku i njenog predsjednika Tayipa Erdogana da snose dio odgovornosti za „teroristički napad". Prema navodima policije, napadač je nakon uhićenja rekao da je rasist i priznao je napad. Televizija BFMTV navodi da je on navodno priznao kako je namjerno pucao na Kurde. Osumnjičeni je tek nedavno pušten iz istražnog zatvora gdje je bio zbog napada sabljom na jedan migrantski kamp u Parizu prije godinu dana. Privođen je i 2016. zbog napada nožem.

Njegov 90-godišnji otac rekao je novinskoj agenciji AFP da sin ništa nije rekao kada je u petak ujutru napustio kuću. „Otkačio je. On je lud", rekao je otac.

Nasilne demonstracije

Tijekom demonstracija Kurda u subotu (24.12.) navečer došlo je do sukoba. Prosvjed na Trgu Republike u Parizu najprije je bio miran, ali su onda pojedini demonstranti počeli prevrtati i paliti automobile, te napadati policiju. Ova je koristila gumene metke i suzavac. Lakše je ozlijeđeno tridesetoro ljudi, jedanaestoro je privedeno.

Policija je najavila pojačanu nazočnost kako bi zaštitila Kurde od eventualnih novih napada, ali i zaštitu turskih institucija kako bi spriječila osvetu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije