Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Nakon više desetljeća patnje medvjedi Suzana i Bruno konačno slobodni

Prijatelji životinja ističu da još tri medvjeda, Bruno i Mrki kod Željka Oreškovića te Ben kod obitelji Milec u Ruščici, čekaju provedbu Zakona o zaštiti životinja koji još od 1. siječnja 2019. zabranjuje držanje medvjeda u privatnim zatočeništvima
03. prosinca 2019. u 15:56 4 komentara 2179 prikaza
Foto: FOUR PAWS
Pogledajte galeriju 1/6

 Nakon što je godinama bila zatočena kod obitelji Bizik u Markovcu Našičkom, 20-godišnja medvjedica Suzana konačno je sretna u svojem zauvijek domu, Dancing bears oarku Belitsa u Bugarskoj. Nju i 40-godišnjeg medvjeda Brunu, koji je 30 godina patio kod obitelji Rimac u Cerni, ljetos su predstavnici međunarodne organizacije FOUR PAWS prebacili u utočište za medvjede u Kuterevu. Spašavanje dva medvjeda odvijalo se sukladno sporazumu s Ministarstvom poljoprivrede.

Udruga Prijatelji životinja, koja je u stalnom kontaktu s organizacijom FOUR PAWS, navodi da su Suzana i Bruno, desetljećima zatvoreni u privatnim zatočeništvima, doživjeli nezamislivo zanemarivanje i zlostavljanje. Zatočeni provodili su beskrajne dane dok su ispred njihovih malih kaveza paradirali glasni posjetitelji od kojih se nisu mogli ni sakriti. 

- Suzana je nakon oslobađanja iz betonskog ograđenog prostora u kojem je provela godine života pokazivala psihičke probleme i izraženo stereotipno ponašanje, kao grickanje šapa i koračanje naprijed-nazad. U privremenom utočištu u Kuterevu počela se oporavljati, no šteta na njezinu psihičkom zdravlju bila je tolika da je trebala posebnu njegu. Stoga je prebačena u utočište u Bugarskoj - kažu iz Udruge. Dodaju da je Suzana, nakon premještanja u utočište gdje je izgrađen poseban prirodan prostor koji još bolje zadovoljava njezine potrebe, vjerojatno prvi put u životu osjetila travu pod nogama. Već je stekla povjerenje u čuvare koji strpljivo brinu o njoj, puno je mirnija i prilagođava se životu na slobodi, u prirodnom okolišu.   - Bruno je, nakon tri desetljeća zatočeništva, bio u posebno lošem stanju, potpuno pokvarenih zuba zbog griženja rešetki i neadekvatne prehrane i vidljivo pothranjen jer nije mogao jesti zbog bolova. Nakon što mu je pružena veterinarska skrb i njega, dobro se prilagodio u utočištu u Kuterevu gdje provodi mirne umirovljeničke dane -  zadovoljni su Prijatelji životinja. No, ističu da još tri medvjeda, Bruno i Mrki kod Željka Oreškovića te Ben kod obitelji Milec u Ruščici, čekaju provedbu Zakona o zaštiti životinja koji još od 1. siječnja 2019. zabranjuje držanje medvjeda u privatnim zatočeništvima.

Medvjedi u Kuterevu utočište Kako žive medvjedi u Kuterevu: Najmlađi Matija istražuje i pozira gostimaNjihovo izmještanje u utočišta dio je Sporazuma o suradnji sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i organizacije FOUR PAWS koja u cijelosti snosi troškove liječenja i prijevoza životinja i smještaj u utočišta. Ministarstvo i Državni inspektorat nemaju nikakve troškove, samo trebaju ispoštovati odredbe Zakona o zaštiti životinja i potpisanog Sporazuma. Zbog toga Prijatelji životinja požuruju Ministarstvo da to učini što prije, jer to je u interesu životinja i provedbe Zakona. Naime, Zakon je propisao da se medvjedi u privatnom zatočeništvu, osim onih u zoološkim vrtovima i skloništima registriranima pri Ministarstvu poljoprivrede, moraju smjestiti u utočišta, što i nakon gotovo punih godinu dana za tri medvjeda još nije učinjeno. 

Iz Udruge podsjećaju da nam ne trebaju zgražanja turista koji zatiču zatočene medvjede pred gostionicom i uz prometnice.

- Kroz ovaj projekt Hrvatska može pokazati da je dosljedna u provođenju svojih zakona, da je civilizirana zemlja koja ne podržava eksploataciju medvjeda zbog privatnih interesa te da više nijedan medvjed neće biti u privatnom zatočeništvu - zaključuju Prijatelji životinja.

Medvjedi u Macolinom ZOO vrtu Država oduzima medvjede Zatočeni Suzana, Nelly, Ben, Brundo, Bruno i Mrki idu u Kuterevo Državni inspektorat Macola: Mrki i Brundo nisu gladni, a imaju čak i bazen

 

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • HRBHB:

    Autoru ovog članka,šta se dešava u zoo vrtovima?