Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIRIJA

Nakon kratkog primirja sirijski režim nastavio zračne udare na Idlib

Idlib Sirija
Foto: Reuters/Pixsell
06.08.2019.
u 06:39

Veći dio pokrajine Idliba, na sjeverozapadu i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije drži džihadistička skupina Hayat Tahrir al Cham (HTS, bivši sirijski ogranak Al Kaide) i još su izvan kontrole režima Bashara al Assada, osam godina od izbijanja rata

Nakon samo četiri dana primirja, sirijski režim je u ponedjeljak nastavio bombardirati okolicu Idliba koja je u rukama džihadista, pošto je izvijestio o žrtvama u padu granate blizu baze njegova ruskog saveznika na zapadu zemlje.

Veći dio pokrajine Idliba, na sjeverozapadu i dijelove susjednih pokrajina Alepa, Hame i Latakije drži džihadistička skupina Hayat Tahrir al Cham (HTS, bivši sirijski ogranak Al Kaide) i još su izvan kontrole režima Bashara al Assada, osam godina od izbijanja rata.

Damask je u četvrtak navečer proglasio primirje na tom području nakon više od tri mjeseca gotovo svakodnevnog bombardiranja uz pomoć ruskog saveznika, pri čemu je poginulo više od 790 civila, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), a više od 400.000 ljudi je raseljeno, pokazuju UN-ovi podatci.

SOHR je u ponedjeljak objavio da je sirijsko i rusko zrakoplovstvo nastavilo zračne udare na više gradova i naselja u regiji, pa tako i na Han Šejhun na jugu Idliba i na Latamne, na sjeveru Hame.

Po navodima te nevladine organizacije, četvero civila je poginulo u izbacivanju bačava s eksplozivom na Morek, na sjeveru Hame. To su prve civilne žrtve nakon nastavka bombardiranja u Idlebu.

Režim u Damasku je s godinama uspio učvrstiti vlast na više od 60 posto teritorija zemlje, zahvaljujući pomoći Rusije i Irana.

Sirijski rat koji je izbio 2011. tijekom gušenja prodemokratskih prosvjeda, odnio je više od 370.000 života i raselio milijune ljudi.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
07:09 06.08.2019.

molim novinara da me uputi u potrebu korištenja pojma 'prodemokratskih prosvjeda' kojeg koristi u tekstu. i posebno 'oporbe'. tko su ti, što je to ta 'oporba'? zašto u americi oporba se ne uhvati oružja da bi smijenila vlast, ili u njemačkoj, engleskoj, italiji...'. japanu? i zašto mi na obljetnicu oluje ne koristimo izraz 'hrvatski režim' za oslobađanje okupiranih krajeva? jer me baš zanima kakva je razlika u pokušaju sirije da vrati nadzor nad okupiranim dijelovima zemlje i naše akcije oluje... ono, čisto faktografski, lingvistički, kulturološki, bilo kako. jako me zanima kad je neka vlast režim, a kad nije. i primjere molim, da si ih ja u miru pogledam i vidim dal to stoji. mislim, nazivati sirijsku vojsku režimskom je smiješno. a saudijsku ili omansku, katarsku, kuvajtsku, američku ako hoćete, ne. i molim pojašnjenje činjenice da u 3 mjeseca svakodnevnog bombardiranja ima 'samo' 790 civilnih žrtava. očito je sirija prije rata bila krcata bolnicama, školama, dječjim vrtićima, kad je glavnina stradalih upravo tamo... naši gradovi/općine muku muče da održavaju na životu jedan mali vrtić sa 50-oro djece, a ovi su očito imali barem 50.000 vrtića. bolnicu je imalo svako mjesto.... ajmo još malo pretjerivati. šteta da novinar ne prati istim intenzitetom napada saudijaca na jemen i razaranje koje se tamo odvija pred očima cijelog svijeta, a bez reakcije. i onda se pitamo kako to da svijet nije vidio našu patnju 90-ih... sad i mi šutimo.

GV
golub Vaso
06:51 06.08.2019.

gazi bandu terorističku

PA
PaterT
03:49 08.08.2019.

Rezim?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije