Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGDJE I OBILAN SNIJEG

Obilje snijega, orkanska bura i nagli pad temperature: DHMZ objavio kad se vraća prava zima

Slunj: Dok ralice čiste prometnice, mještani s lopatama i traktorima čiste snijeg
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
1/7
18.01.2024.
u 06:52

Temperatura će danas biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za ovo doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje

Promjenljivo oblačno, a uz izraženu južinu i neuobičajeno toplo, vremenska je prognoza DHMZ-a za danas. Ponegdje kiša, češća na Jadranu i krajevima uz njega gdje može biti obilnija te praćena grmljavinom. Najmanje se oborine očekuje na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, u gorju s olujnim udarima, duž obale prijepodne i vrlo jako jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 12 i 17°C.

Sutra pak nagli pad temperature. Bit će umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, u Dalmaciji i grmljavinom. U unutrašnjosti će u noći i ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, osobito u gorju uz stvaranje snježnog pokrivača. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom moguć je i uz obalu. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom na udare i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale. Jutarnja temperatura zraka na kopnu od 3 do 7, na moru od 10 do 15°C. Uz zahladnjenje u drugom dijelu dana od -4 do 0, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12°C na krajnjem jugu.

DHMZ je jučer, podsjetimo, objavio posebno priopćenje u kojem pišu o novoj promjeni vremena. Temperatura će u četvrtak biti iznadprosječno visoka u svim krajevima Hrvatske za doba godine, a osobito neuobičajena za unutrašnjost i gorje, objavio je DHMZ. U većini zemlje već od četvrtka ujutro bit će 10°C i više, poslijepodne između 12°C i 17°C. Zatim će tijekom razdoblja od samo 12 sati, od četvrtka poslijepodne do petka ujutro, u mnogim mjestima naglo pasti za 10°C pa i za 15°C, moguće ponegdje i više.

 

VEZANI ČLANCI: 

S padom temperature kiša će u petak u unutrašnjosti prelaziti u susnježicu i snijeg kojeg do kraja dana može biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. U Gorskoj Hrvatskoj već do sredine dana može biti debljeg snježnog pokrivača. Prolazno jaki udari sjevernog vjetra na kopnu u petak početkom dana razmjerno će brzo slabjeti. Na Jadranu će istodobno zapuhati bura i jačati, najprije na sjevernom dijelu, pri čemu podno Velebita uz orkanske udare tijekom petka može donositi snijeg do obale. Vjetrovito će na Jadranu biti i u subotu. Za vikend uglavnom sunčanije, u nedjelju i smirivanje vjetra te osobito ujutro na kopnu još hladnije, primjereno dobu godine.

Jutro je danas neobično toplo. U većini Hrvatske u 6 sati izmjerene su dvoznamenkaste temperature. U Karlovcu je, primjerice, u 6 ujutro bilo 15,5 stupnjeva Celzijevih, dok je u Ogulinu izmjereno 15,4 stupnjeva, Daruvaru 15, Sisku 14,8, Šibeniku 14,7, Slavonskom Brodu 13,4... 

Za danas je izdano žuto upozorenje za veći dio Hrvatske zbog vjetra koji će puhati, dok je sutra sjeverni Jadran u crvenom zbog orkanskih udara bude do 180 kilometara na sat. Za ostatak Hrvatske izdano je žuto ili narančasto upozorenje. 

Biometeorološke prilike diljem Hrvatske bit će i dalje nepovoljne. Zbog izražene južine i visoke temperature zraka za ovo doba godine meteoropati se mogu žaliti na glavobolju, razdražljivost, umor i smanjenu koncentraciju. Kronični bolesnici teže će podnositi tegobe od kojih inače pate, zbog čega se preporučuje izbjegavanje suvišnih napora.

GALERIJA Ovako je Zagreb izgledao prije 11 godina: Obilni snijeg paralizirao je metropolu

Slunj: Dok ralice čiste prometnice, mještani s lopatama i traktorima čiste snijeg
1/48

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije