Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nakon ginekologa sve češće priziv savjesti iskazuju i anesteziolozi

U Rijeci, Ogulinu, Novoj Gradiški i Vukovaru nitko nema priziv savjesti, u Vinkovcima, Požegi, Virovitici i Našicama imaju ga svi ginekolozi. Sve češće ulažu ga medicinske sestre i primalje, i to ne samo kod pobačaja
01. travnja 2019. u 19:45 19 komentara 1268 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Masovni prizivi savjesti koji se ulažu posljednjih godina u bolnicama nisu rezervirani samo za ginekologe, pokazalo se da to u nemalom broju čine i drugi zdravstveni radnici. Prigovor savjesti nakon ginekologa najviše ulažu anesteziolozi, što je iznenadilo čak i neke liječnike koji za to nisu čuli.

ljudska prava Rješenje za priziv savjesti – ako si protiv pobačaja, nećeš biti ginekolog

Ulažu ga u manjem broju medicinske sestre te primalje. I to ne samo kod pobačaja. Na priziv savjesti neki su se pozvali u slučajevima medicinski potpomognute oplodnje, prenatalne dijagnostike radi utvrđivanja malformacija kod ploda, uzimanja matičnih stanica, cijepljenja i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Raspitali smo se po hrvatskim bolnicama koliko je njihovih zdravstvenih djelatnika i na kojim radnim mjestima uložilo priziv savjesti te za koje medicinske postupke, no nisu nam svi odgovorili.

Nitko od zdravstvenih radnika nije uložio prigovor savjesti u KBC-u Rijeka te općim bolnicama u Ogulinu, Novoj Gradišci i Vukovaru, odgovoreno nam je iz tih bolnica. S druge strane, svi ginekolozi pozvali su se na to pravo u Vinkovcima, na Sv. Duhu u Zagrebu, u Požegi, Virovitici i Našicama, gdje priziv ima i dio anesteziologa. U KBC-u Split samo jedan ginekolog nema priziv savjesti.

15.06.2009.,Staro Cice - Zvjezdana i Damir Vrbetic i njihove cetvorke Lovro,Lana,Ema i Filip poziraju uoci krstenja. Photo: Religija i liječnici Pravo na priziv savjesti treba jasno regulirati

– Jedna liječnica ima priziv savjesti za pobačaj na zahtjev i postupak sterilizacije jajovoda. Jedna medicinska sestra ima priziv na izvršavanje postupaka u svezi s pobačajem na zahtjev i pobačaja iz medicinski opravdanih razloga (malformacije). Drugi liječnici i sestre nemaju priziv savjesti za navedene postupke, oni se u našoj službi nesmetano obavljaju prema svim pravilima struke – ističe dr. Nino Škvorc, pročelnik službe za ginekologiju, porodništvo i ginekologiju Županijske bolnice Čakovec.

U OB-u Pula priziv savjesti za obavljanje pobačaja uložio je jedan anesteziolog. U Zadru je to šestero ginekologa i dva anesteziologa, u Sisku jedan ginekolog, u KB-u Merkur osmero zdravstvenih radnika.

Varga SINIŠA VARGA: Priziv savjesti se zlorabi, treba ga jasno regulirati

– Od 17 ginekologa na savjest se priziva troje, a od sestara i primalja nitko. Djelatnici s prizivom savjesti ne obavljaju namjerne prekide trudnoće i ne žele davati abortivnu medikaciju. Pacijentice uslugu na koju imaju zakonsko pravo dobivaju od djelatnika koji nemaju priziv savjesti – kaže Damir Poljak, zamjenik ravnatelja OB-a Varaždin.

>> Pogledajte video: Konferencija SDP-a na temu Zakona o pobačaju

Lea Krivošić
zaljubljenica u fotografiju
Otišla je naša reporterka Lea, autorica jedne od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata
Junior Adventures
Sigurnost na internetu
Znate li kako vaša djeca koriste internet?
 • bartol123:

  Pa normalno svi su oni učili za liječenje ljudi a ne mesarenje i ubijanje...

 • hudarupa3:

  Privatne ordinacije nemaju problema sa savješću pa u tom smjeru treba tražiti uzroke, prije dvadesetak godina nitko nije mario za savjest, ginekologija su na crno vršili abortusa u javnim bolnicama sve u šesnaest.

 • Avatar Dumen
  Dumen:

  Veći vjernici od pape