Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske bolnice

Nakon ginekologa sve češće priziv savjesti iskazuju i anesteziolozi

Foto: Robert Anic/PIXSELL
VL
Autor
Romana Kovačević
01.04.2019.
u 19:45

U Rijeci, Ogulinu, Novoj Gradiški i Vukovaru nitko nema priziv savjesti, u Vinkovcima, Požegi, Virovitici i Našicama imaju ga svi ginekolozi. Sve češće ulažu ga medicinske sestre i primalje, i to ne samo kod pobačaja

Masovni prizivi savjesti koji se ulažu posljednjih godina u bolnicama nisu rezervirani samo za ginekologe, pokazalo se da to u nemalom broju čine i drugi zdravstveni radnici. Prigovor savjesti nakon ginekologa najviše ulažu anesteziolozi, što je iznenadilo čak i neke liječnike koji za to nisu čuli.

Ulažu ga u manjem broju medicinske sestre te primalje. I to ne samo kod pobačaja. Na priziv savjesti neki su se pozvali u slučajevima medicinski potpomognute oplodnje, prenatalne dijagnostike radi utvrđivanja malformacija kod ploda, uzimanja matičnih stanica, cijepljenja i informiranja o spolnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Raspitali smo se po hrvatskim bolnicama koliko je njihovih zdravstvenih djelatnika i na kojim radnim mjestima uložilo priziv savjesti te za koje medicinske postupke, no nisu nam svi odgovorili.

Nitko od zdravstvenih radnika nije uložio prigovor savjesti u KBC-u Rijeka te općim bolnicama u Ogulinu, Novoj Gradišci i Vukovaru, odgovoreno nam je iz tih bolnica. S druge strane, svi ginekolozi pozvali su se na to pravo u Vinkovcima, na Sv. Duhu u Zagrebu, u Požegi, Virovitici i Našicama, gdje priziv ima i dio anesteziologa. U KBC-u Split samo jedan ginekolog nema priziv savjesti.

– Jedna liječnica ima priziv savjesti za pobačaj na zahtjev i postupak sterilizacije jajovoda. Jedna medicinska sestra ima priziv na izvršavanje postupaka u svezi s pobačajem na zahtjev i pobačaja iz medicinski opravdanih razloga (malformacije). Drugi liječnici i sestre nemaju priziv savjesti za navedene postupke, oni se u našoj službi nesmetano obavljaju prema svim pravilima struke – ističe dr. Nino Škvorc, pročelnik službe za ginekologiju, porodništvo i ginekologiju Županijske bolnice Čakovec.

U OB-u Pula priziv savjesti za obavljanje pobačaja uložio je jedan anesteziolog. U Zadru je to šestero ginekologa i dva anesteziologa, u Sisku jedan ginekolog, u KB-u Merkur osmero zdravstvenih radnika.

– Od 17 ginekologa na savjest se priziva troje, a od sestara i primalja nitko. Djelatnici s prizivom savjesti ne obavljaju namjerne prekide trudnoće i ne žele davati abortivnu medikaciju. Pacijentice uslugu na koju imaju zakonsko pravo dobivaju od djelatnika koji nemaju priziv savjesti – kaže Damir Poljak, zamjenik ravnatelja OB-a Varaždin.

>> Pogledajte video: Konferencija SDP-a na temu Zakona o pobačaju

Komentara 19

BA
bartol123
20:15 01.04.2019.

Pa normalno svi su oni učili za liječenje ljudi a ne mesarenje i ubijanje...

HU
hudarupa3
21:31 01.04.2019.

Privatne ordinacije nemaju problema sa savješću pa u tom smjeru treba tražiti uzroke, prije dvadesetak godina nitko nije mario za savjest, ginekologija su na crno vršili abortusa u javnim bolnicama sve u šesnaest.

Avatar Dumen
Dumen
06:20 02.04.2019.

Veći vjernici od pape

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije