Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Religija i liječnici

Pravo na priziv savjesti treba jasno regulirati

15.06.2009.,Staro Cice - Zvjezdana i Damir Vrbetic i njihove cetvorke Lovro,Lana,Ema i Filip poziraju uoci krstenja. Photo:
Foto: Jurica Galoić/24sata/PIXSELL
1/3
15.11.2016.
u 16:45

Inicijativa za reguliranje priziva savjesti za ravnotežu između liječnikova prava na odbijanje i prava pacijenata na zdravstvenu zaštitu

“Pravo na priziv savjesti kad je riječ o medicinski pomognutoj oplodnji njihovo je mišljenje, ali nije u skladu sa zakonskom regulativom. Ovaj smo tjedan imali simpozij o medicinskom pravu i jedan je od zaključaka da treba zadržati pravo na priziv savjesti jer se u takvim moralnim izazovima čovjek treba sam s njima nositi”. Odgovorio je to dr. Trpimir Goluža, predsjednik Hrvatske liječničke komore, na pitanje novinarke RTL-a o pravu liječnika na priziv savjesti kod medicinski pomognute oplodnje, a koje neki, kazala je, zagovaraju. Dr. Goluža, inače ginekolog, potvrdio je pritom da i sam ima priziv savjesti kad je riječ o pobačaju na zahtjev žene jer “pravo na izbor ne može onemogućiti nečije pravo na savjest”.

Zabranjen u 10 zemalja

Podjela među ginekolozima po pitanju prava na priziv savjesti kad je riječ o pobačaju aktualizirala se posljednjih nekoliko godina. Dio liječnika okupljen u Inicijativi za reguliranje prava na priziv savjesti predložio je jasna pravila koja bi uravnotežila pravo liječnika na odbijanje nekih medicinskih postupaka i prava pacijenata na zdravstvenu zaštitu.

– Prizivu savjesti, prema mojem mišljenju, nema mjesta u medicini, on je i zabranjen u desetak zemalja uključujući Švedsku i Dansku. To pravo, međutim, u hrvatskoj se praksi primjenjuje, i to vrlo neselekcijski, zato ga treba urediti – govori dr. Dubravko Lepušić, ginekolog iz KBC-a Sestre milosrdnice. U toj su se bolnici prije dvije godine ginekolozi digli na noge kada su doznali da je sa susjednom Kliničkom bolnicom Sveti Duh, u kojoj su svi ginekolozi odbili obavljati pobačaje, dogovoreno da će u Vinogradsku slati žene koje traže taj zahvat. Ne možete se pozivati na religijska uvjerenja kad je riječ o pobačaju, a istodobno zanemariti ta religijska uvjerenja kad je riječ o prenatalnoj dijagnostici i medicinski pomognutoj oplodnji, poručili su ginekolozi iz Vinogradske, odbivši podjelu po kojoj bi oni bili zaduženi za pobačaje. Sveti Duh nakon toga je osigurao vanjskog suradnika koji bi pacijenticama omogućio taj zahvat u prostorima njihove bolnice. Slično se dogodilo u šest od ukupno 28 bolnica ovlaštenih za obavljanje pobačaja, prestali su obavljati zahvat u ime prava na priziv savjesti. Ministarstvo zdravstva naložilo je da se taj zahvat mora omogućiti pa i angažiranjem vanjskog suradnika, a situacija je bila alarm za Inicijativu za reguliranje priziva savjesti.

Međutim, kad je riječ o prizivu savjesti kod postupaka medicinski pomognute oplodnje, nema konkretnih inicijativa.

– Nisam čuo za takvu inicijativu – potvrdio nam je i dr. Dubravko Habek, ginekolog iz KB-a Sveti Duh, koji je u rujnu sudjelovao u organizaciji I. Hrvatskog kongresa forenzičke ginekologije i perinatologije najavljenog pod visokim pokroviteljstvom zagrebačkog nadbiskupa.

Pravo na priziv savjesti nije samo u domeni ginekologa, tiče se niza drugih specijalnosti i subspecijalnosti, pa je potencijalna Pandorina kutija u medicini. Dr. Jasenka Grujić upozorava da inauguracija tog prava u medicini nije nimalo bezazlena i podsjeća pritom na Poljsku, u kojoj je pobačaj zabranjen, i Irsku, u čijem je Ustavu prenatalno pravo na život. Dobrim primjerom navodi Slovačku, čiji je Ustavni sud odbacio parlamentarnu inicijativu da se inaugurira prenatalno pravo na život jer bi ono derogiralo sva ženska ljudska prava, te Kanadu, za koju je to pitanje stvar struke, tj. odnosa liječnika i pacijenta.

Možda i posebni zakon

Prijedlozi za reguliranje prava na priziv savjesti među ostalim predviđaju specijalni zakon o pravu na priziv savjesti ili dopunu više postojećih zakona kako bi se sustav učinio djelotvornim te kako bi se regulirala prava osiguranika u slučajevima odbijanja pružanja standardne medicinske zdravstvene zaštite zbog priziva savjesti.

>> Lora Vidović: Pravo na priziv savjesti spada u ljudska prava

Komentara 16

DU
Deleted user
22:28 15.11.2016.

Liječnik je da spašava i liječi, a ne da ubija....što se niste bunili kad se išlo u vojsku pa su se isto pozivali na savijest?? Šutili ste kao zaliveni. A jeste licemjeri

Avatar delminium
delminium
23:34 15.11.2016.

Katolike nema nitko pravo tjerati na zločine, katolički liječnici perjanica su naseg zdravstva i najveci strucnjaci.

TO
tonkica
20:22 15.11.2016.

zanimljivo...imaju priziv savjesti kada je pitanju obavljanje pobacaja, imaju priziv savjesti kada treba odraditi umjetnu oplodnju, a nemaju kada treba uzesti placu za kafenisanje u maloj kuhinji na poslu. Uskoro ce imati priziv savjesti i kada treba napraviti carski jer bog odlucuje oce li zena prezivjeti ili crknuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije