Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Nakon 30 godina vladavine vojska srušila čelnika Sudana Al-Bashira

Omar al-Bashir na vlast je došao 1989., također vojnim udarom. Presudila mu je katastrofalna ekonomska situacija
12. travnja 2019. u 16:18 1 komentara 518 prikaza
Omar Al-Bashir
Foto: REUTERS

Ministar obrane Sudana i predsjednik vojnog vijeća, general Awad Benof priopćenjem je obavijestio sudanski narod kako je vojska svrgnula i uhitila 30-godišnjeg predsjednika Omara Al-Bashira ističući kako je na snagu stupilo izvanredno stanje koje će trajati najmanje tri mjeseca te da će vojska zadržati vlast najmanje dvije godine. Benof je odmah naredio i puštanje svih političkih zatvorenika, diljem Sudana ljudi su spontano izašli na ulice pjevajući i izvikujući poruke protiv Bashira. Prosvjednici ispred ministarstva pjevali su: “Pao je, pobijedili smo.”

Omar al-Bašir tri desetljeća vladavine Pod pritiskom vojske odstupio sudanski predsjednik Omar al-Bašir

Isto tako, državna televizija i radijske postaje emitiraju patriotske pjesme koje starije Sudance podsjećaju na vojna preuzimanja vlasti za proteklih građanskih nereda.

Naime, građani su već više od tri mjeseca tražili smjenu vlade koju optužuju za lošu ekonomsku situaciju u zemlji gdje poskupljuje hrana i nema goriva.

Proglašen je policijski sat, a vojnici su raspoređeni oko ministarstva obrane i važnih prometnica i mostova kako u glavnom gradu Karthumu tako i u ostalim gradovima te zemlje, u strahu od mogućih sukoba i nasilja.

Sudan UKINUO PRESUDU Sudanski sud poništio smrtnu kaznu tinejdžerici koja je ubila supruga nasilnika

Predsjednik Omar Al-Bashir, kojeg Međunarodni kazneni sud ICC traži po optužbama za ratne zločine i genocid, na vlast je došao vojnim udarom 1989. i jedan je od afričkih vladara s najduljim stažom.

Al-Bashir je, unatoč prosvjedima, uspio preživjeti Arapsko proljeće koje je počelo 2011. Međutim, vojska nije mogla stajati po strani jer je, kažu, zemlji prijetio građanski rat.

Zakaj volim Zagreb
pomogao mu u nevolji
Zagrepčanin traži osobu koja mu je ostavila poruku na autu: Želim mu se zahvaliti, neka mi se javi
Ilustracija
DOPUNSKO OSIGURANJE
Mladić dobio kopačkom u oko te ga je ta nezgoda umalo skupo koštala