Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turudić o izručenju

Nakon 1. siječnja Perković je 'u milosti' Županijskog suda u Zagrebu

josip perković
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
19.12.2013.
u 13:50

Državni odvjetnik poziva osobu za koju je izdan uhidbeni nalog, ispita je, pita pristaje li na predaju ili ne pristaje, kazao je Ivan Turudić

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin te predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić danas nisu željeli nagađati što će se 1. siječnja, kada na snagu stupi europski uhidbeni nalog, dogoditi s Josipom Perkovićem kojeg traži Njemačka zbog sumnje da je sudjelovao u organizaciji ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine u Njemačkoj.

Nakon aktiviranja tog europskog uhidbenog naloga nadležan je Županijski sud u Zagrebu, kazao je Turudić.

– Državni odvjetnik poziva osobu za koju je izdan uhidbeni nalog, ispita je, pita pristaje li na predaju ili ne pristaje. Ovisno o odgovoru koji ta osoba da, odlazi k sucu istrage ako pristaje na izvršenje naloga, i to je zapravo jedna formalna procedura. Ako ne pristaje na predaju, ide pred izvanraspravno Vijeće županijskog suda, koje vodi jedan kontradiktoran nejavni postupak, donosi odluku protiv koje je dopuštena žalba Vrhovnom sudu – objašnjava Turudić. Nije želio odgovoriti na pitanje je li zastara razlog za neizručenje jer bi to, rekao je, "mirisalo na prejudiciranje odluke za koju ne zna kakva će biti". Isto tako nije želio ni odgovoriti na pitanje poštuje li se, u slučaju europskog uhidbenog naloga, zastara u zemlji koja je poslala nalog ili u zemlji od koje se traži izručenje.

– Ne mogu vam na to odgovoriti. Kad bih vam odgovorio na to, sugerirao bih eventualnu odluku Županijskog suda – kazao je Turudić. Ponovno je izrazio nezadovoljstvo što europski uhidbeni nalozi za djela prije vremenskog ograničenja i dalje stoje u MUP-u, a ne na sudu.

– Oni su morali biti na sudu, to je flagrantno kršenje zakona. O tome se izjasnila i stručna javnost, profesori Pravnog fakulteta, mogu slobodno reći gotovo svi pravnici smatraju da o takvom zahtjevu, kojem se možda i ne mora udovoljiti, uvijek mora odlučiti sud. Nikada i nigdje ne može to biti stvar odluke premijera koji govori da je nastupila zastara u konkretnom predmetu. To je jednostavno nedopustivo – kritičan je Turudić, koji ne zna zašto do suda nije došao ni predmet Josipa Perkovića.

– Ne znam zašto taj predmet nije došao na sud. Nemam nikakvih saznanja osim što sam čitao u novinama da se nalazi tamo. Formalno ne znam ni gdje se nalazi – čudi se Turudić. Jamči da će sud doista donijeti odluku pozivajući se i na iskustva drugih zemalja, kao i u svakom drugom slučaju.

– To su sudbene stvari, o njima mora odlučiti sud, a ne politika. Smisao EUN-a je upravo u tome da se zaobiđe izvršna vlast. To je zakon o suradnji između sudova zemalja članica, ne između vlada i bilo bi dobro kad bi političari to jednom shvatili. Možda bi bilo dobro i da pročitaju taj zakon – jasan je predsjednik zagrebačkog Županijskog suda.

Komentara 14

LI
Livi
14:20 19.12.2013.

Da je ovaj covjek neduzan, on bi se rado odazvao njemackom sudu a sadasnja hrvatska vladajuca garnitura se ne bi plasila sta ce on sve kazati i ciji ce iskaz sigurno teretiti i njihove oceve. Zato se i zure sada ukloniti posmrtne ostatke svojih zlocina u Vrgorcu i blizini Otocca. Ovo se mora zabiljeziti i sve ono koji su naredili da bageri ravnaju grobove ovih zrtava trebat ce kazneno odgovarati. Najodgovorniji je ministar toboznjih branitelja. On se nije javljao na upite iz Slobodne Dalmacije. To treba doznati hrvatska javnost. Uzalud mu je sto je policija zabranila pristup i snimanje.

MR
MrkiMedo
14:17 19.12.2013.

Milanovic kaze da je nastupila zastara. Milanovic kaze da je referendum o braku protuustavan. Milanovic kaze da je referendum o cirilici protuustavan.... Pa dokle ce on tako vrsiti pritisak na pravosudje? Gdje su sve te gradjanske udruge koje se javljaju i za mnogo benignije stvari? Sute! Valjda se boje da nece dobiti pare! Obicni placenici!

DA
DAJIDZA
19:10 19.12.2013.

Sta ce Josipovic sa Sasom Perkovic uciniti hoce ga smiti pitati da ga najuri vanka uz njegovo odobrenje! Postali smo cirkus drzava i cirkus narod zbog ovakve vlasti i ostataka komunista!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije