Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najveći pomor u Vranskom jezeru, uginulo gotovo tonu ribe

U Parku prirode Vransko jezero tvrde da su razlozi pomora ribe visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stupnja, kao i niska razina jezera.
10. svibnja 2012. u 10:40 1 komentara 348 prikaza
pomor ribe, vransko jezero (1)
Foto: Frane Šarić
Pogledajte galeriju 1/6

U najvećem hrvatskom jezeru, Vranskom jezeru, uginulo je gotovo tonu ribe u posljednjih nekoliko dana. U Parku prirode Vransko jezero tvrde da su razlozi pomora ribe visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stupnja, kao i niska razina jezera. Također, tvrde da je razlog ugibanja i to što nagli rast temperature pogoduje brzom razmnožavanja fitoplaktonskih algi koje preko noći potroše zalihe kisika u jezeru.

Naime, razina vode u Vranskom jezeru tek je nešto viša od 30-ak centimetara zbog male količine padalina, a prema tvrdnjama ravnatelja Parka prirode Vransko jezero Ivice Prtenjače, trebala bi biti viša od jednog metra u ovo doba godine.

Visok salinitet, a time i pomor ribe prouzročio je i veliki prodor mora kod kanala Prosika, zbog velikih plima u posljednje vrijeme.

Na Vranskom jezeru na više lokacija uspjeli smo vidjeti i snimiti razne vrste uginule ribe, no najviše je stradalo somova od kojih neki teže do 70-ak kila te su duži od jednog metra. Uginulo je također dosta šarana i štuka.

– Prema našim procjenama, uginulo je oko 800 kilograma ribe, no svako malo po cijeloj površini jezera isplivaju nove ribe. Bilo je i dosad uginuća, ali nikad u ovako velikom obimu. Na sreću, nije riječ o bolesti, a za što smo dobili i potvrdu Hrvatskog veterinarskog instituta, nego isključivo o teškoćama saliniteta i nedostatka kisika, što posebno pogađa ribe u mrijestu – rekao nam je Ivica Prtenjača dodajući kako je rješenje da se koliko toliko smanji utjecanje mora u Vransko jezero izgradnja svojevrsne brane, odnosno zapornice koja bi spriječila otjecanje slatke vode u more kod kanala Prosika.

Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna kuna, a za što već postoji idejno rješenje. Problem izgradnje zapornice ističu već desetak godina, a nadaju se da će biti riješen skorim usvajanjem prostornog plana Parka prirode.

NOVA KOLEKCIJA
Globalno popularna serija Igra prijestolja je završila, no čini se da je njezin utjecaj na modu itekako prisutan
  • Deleted user:

    to ce se pocet dogadjat i u moru voda se zagrijava cak se osjeti u slavinama da je toplija za par stupnjeva