Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Najveći pomor u Vranskom jezeru, uginulo gotovo tonu ribe

U Parku prirode Vransko jezero tvrde da su razlozi pomora ribe visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stupnja, kao i niska razina jezera.
10. svibnja 2012. u 10:40 1 komentara 429 prikaza
pomor ribe, vransko jezero (1)
Foto: Frane Šarić
Pogledajte galeriju 1/6

U najvećem hrvatskom jezeru, Vranskom jezeru, uginulo je gotovo tonu ribe u posljednjih nekoliko dana. U Parku prirode Vransko jezero tvrde da su razlozi pomora ribe visok salinitet od čak 17 promila, visoka temperatura jezera od 23 stupnja, kao i niska razina jezera. Također, tvrde da je razlog ugibanja i to što nagli rast temperature pogoduje brzom razmnožavanja fitoplaktonskih algi koje preko noći potroše zalihe kisika u jezeru.

Naime, razina vode u Vranskom jezeru tek je nešto viša od 30-ak centimetara zbog male količine padalina, a prema tvrdnjama ravnatelja Parka prirode Vransko jezero Ivice Prtenjače, trebala bi biti viša od jednog metra u ovo doba godine.

Visok salinitet, a time i pomor ribe prouzročio je i veliki prodor mora kod kanala Prosika, zbog velikih plima u posljednje vrijeme.

Na Vranskom jezeru na više lokacija uspjeli smo vidjeti i snimiti razne vrste uginule ribe, no najviše je stradalo somova od kojih neki teže do 70-ak kila te su duži od jednog metra. Uginulo je također dosta šarana i štuka.

– Prema našim procjenama, uginulo je oko 800 kilograma ribe, no svako malo po cijeloj površini jezera isplivaju nove ribe. Bilo je i dosad uginuća, ali nikad u ovako velikom obimu. Na sreću, nije riječ o bolesti, a za što smo dobili i potvrdu Hrvatskog veterinarskog instituta, nego isključivo o teškoćama saliniteta i nedostatka kisika, što posebno pogađa ribe u mrijestu – rekao nam je Ivica Prtenjača dodajući kako je rješenje da se koliko toliko smanji utjecanje mora u Vransko jezero izgradnja svojevrsne brane, odnosno zapornice koja bi spriječila otjecanje slatke vode u more kod kanala Prosika.

Riječ je o projektu vrijednom oko 1,2 milijuna kuna, a za što već postoji idejno rješenje. Problem izgradnje zapornice ističu već desetak godina, a nadaju se da će biti riješen skorim usvajanjem prostornog plana Parka prirode.

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • Deleted user:

    to ce se pocet dogadjat i u moru voda se zagrijava cak se osjeti u slavinama da je toplija za par stupnjeva