Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmlađa doktorica:

'Stvaram budućnost Europe, a ne kanim se seliti iz Hrvatske'

Iva Buljubašić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/4
17.08.2017.
u 10:25

Najmlađa doktorica u povijesti osječkog Sveučilišta Iva Buljubašić bit će jedna od naših predstavnica na Ekonomskom forumu mladih lidera u Poljskoj

Osječanka Iva Buljubašić trenirala je tenis od osme godine. Bila je uvjerena da će tome sportu posvetiti cijeli život i nije uopće razmišljala o fakultetu. Pohađala je gimnaziju, za koju, priznaje, i nije imala previše vremena. Uspijevala je ipak uvijek izboriti prosjek između četvorke i petice.

Mali Davos u Poljskoj

– Tek sam nakon ozljede u 18. godini aktivno počela razmišljati o daljnjem školovanju. Planirala sam prvo studirati njemački jezik, no na kraju sam upisala ekonomski fakultet jer su ga upisali i svi moji najbolji prijatelji iz gimnazije. Da mi je netko rekao na prvom semestru da ću ići na doktorat i završiti ga u tako kratkom roku, mislila bih da se šali. Ali život piše romane – smješka se 28-godišnja Iva.

Diplomirala je menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Doktorirala je već s 27 godina i tako postala najmlađa doktorica u povijesti osječkog sveučilišta. Zaposlena je, inače, kao poslijedoktorandica i asistentica u nastavi za marketing i menadžment kolegije na sveučilišnom Odjelu za kulturologiju. Poučavala je i na Sveučilištu medija u Stuttgartu, na kojem je dobila vlastiti kolegij.

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL

Da je njezin rad prepoznat, potvrda je i to što će uskoro otputovati u Nowy Sącz u Poljskoj, gdje će biti jedna od četvero hrvatskih predstavnika na Ekonomskom forumu mladih lidera, od 5. do 7. rujna, poznatom još kao i „Davos of the youth“. Dokaz joj je to, kaže, da pripada europskoj intelektualnoj eliti.

– Taj forum u Poljskoj jest sve što i Svjetski ekonomski forum u švicarskom Davosu, u kojem se svakoga siječnja okuplja svjetska intelektualna, društvena, politička i gospodarska elita, a razlika je što je Forum mladih na europskoj razini i izričito do 35 godina. Poseban je i po tome što će mlada elita imati priliku predstaviti sebe i svoje poslovne ideje, upoznavati druge mlade lidere i zajedno stvarati nove ideje za bolju budućnost cijele Europe, a jednog dana i cijeloga svijeta – ponosna je.

Njezino se ime našlo na tom prestižnom popisu jer je, mišljenja je, od studentskih dana stvarala svoj liderski mentalitet, ali i baš zato što je rano postala doktoricom znanosti.

– Ne bih u tome uspjela bez goleme podrške obitelji. Bila je potrebna velika osobna žrtva, disciplina, kreativnost i znanstvena znatiželja jer sam doktorsku disertaciju pisala i po 15 sati na dan – prisjeća se Iva, koja je doktorirala na temi „Potencijali nekonvencionalnog marketinga u institucijama kulture RH“.

Mladi i uspješni lideri

Poučavala je o gerila-marketingu studente na Fakultetu elektroničkih medija u Stuttgartu, u ljetnom semestru.

– Jedno je to od najelitnijih sveučilišta za medije u Njemačkoj jer su profesori koji tamo predaju, primjerice, vanjski savjetnici za Bundestag. Polaznici im već kao studenti rade marketinške i medijske kampanje za svjetske korporacije kao što su Mercedes Benz, Bosch, Porsche, Google, Facebook... Spoj uspješnih profesora i studenata iz cijeloga svijeta daje odličnu radnu okolinu i ponosna sam što sam i ja, kao vanjska suradnica, dio toga – ističe s ponosom.

Da bi bili uspješni, stava je ona, mladi lideri danas moraju biti proaktivni, samosvjesni, uvjerljivi u komunikaciji, entuzijastični, ali i empatični te iskreni.

– Nijedan se dugoročan cilj ne može ostvariti bez iskrenosti – uvjerena je.

U budućnosti se vidi „na granici realnog i javnog sektora“, a iz Hrvatske se ne planira iseliti.

Komentara 17

DU
Deleted user
11:41 17.08.2017.

Menadžment bez konkretnog radnog iskustva, to je tipični balkanski idiotizam karakterističan za Hrvatsku, Srbiju i slične zaostale zemlje. Na Zapadu se ne može ni upisati menadžment bez dokaza o višegodišnjem radnom iskustvu u privatnom sektoru, a kod nas se eto može i doktorirao iz jaslica. Kojoj budali je palo na pamet da rukovoditi može netko tko ne zna ništa konkretno raditi? Sve te diplome i doktorati s ekonomskih fakulteta ne vrijede ni pišiva boba.

LU
lunar777
10:37 17.08.2017.

Globalizam ili suverenizam? Biram suverenizam, biram ujedinjenje u različitosti, a ne neke globalističke anacionalne agende.

DH
dhus
10:48 17.08.2017.

Davnih Sedamdesetih godina jedan frend iz moje firme tri godine za redom osvojio je prvenstvo Jugoslavije u Varenju. Pita ga novinarka kak se osjecate. A on. Ko obican Šljaker ova drzava živi od ovakvih ko ja ali to ne cjeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije