Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA AMERIKANCE KOJI UŽIVAJU U OPOJNIM DROGAMA

Najjače opojno djelovanje marihuane na tržištu SAD-a u posljednjih 30 godina

Iz godine u godinu marihuana ima sve jača opijatna svojstva
import
12.06.2008.
u 10:23

Više nego ikad u posljednjih 30 godina na tlu Sjedinjenih Američkih Država porasla je opojna jačina marihuane, izazivajući veliki rizik za sve one koji je puše i smatraju tek blagim, bezopasnim opijatom, piše u današnjem izvješću Bijele kuće.

Najnovije analize Sveučilišta u Mississippiju za nadzor i praćenje opijata upozoravaju da je u prosjeku udio THC-a, psihoaktivnog sastojka marihuane, praćen od 1975. do 2007., pokazao njegov stalni porast. Primjerice, u 2006. godini njegov je udio u marihuani bio 8.75 posto, dok su mjerenja za 2007. pokazala porast njegova udjela na 9.6 posto.

Petnaest godina prije THC imao je tek četiri posto udjela, što pokazuje njegov brzi rast, pojačavajući opijatno svojstvo marihuane.

- Današnje izvješće vrlo je značajno da odbacimo zastarjelo mišljenje o „bezopasnoj” marihuani - poručio je John Walters, ravnatelj ureda Bijele kuće za nacionalnu politiku kontrole droge. Citirao je i takozvane "baby boomer" roditelje koji smatraju kako je opijatno svojstvo marihuane još uvijek na razini 70-tih.

- Opijatno svojstvo marihuane raslo je postupno nekoliko proteklih desetljeća, ali s vrlo ozbiljnim posljedicama za mlade ljude koji je uživaju. Uporaba marihuane osim psiholoških problema uzrokuje poteškoće s vidom, disanjem, a može izazvati snažnu ovisnost poput heroinske - ocijenio je za Associated Press ravnatelj ureda Bijele kuće za nacionalnu politiku kontrole droge. Razlog za povećavanje opijatne moći marihuane u odnosu na prethodne godine stručnjaci vide u poboljšanju tehnologije njezina uzgoja diljem Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.

No, iako su izračuni i praćenja iz godine u godinu dokazali jačanje marihuane, još nije uočeno koliko se to odražava na potencijanu daljnju i intenzivniju ovisnost njezinih korisnika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije