Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČEO SABOR HDZ-a

Najjača stranka u očekivanju izbora prve žene na predsjedničkom mjestu

04.07.2009.
u 11:02

Prvotno zamišljen kao veliko stranačko okupljanje u čast 20 godina postojanja HDZ-a, današnji Sabor HDZ-a u zagrebačkoj Areni pretvorio se u politički iznimno značajno događanje na kojem će Ivo Sanader, dosadašnji predsjednik odstupiti s dužnosti i predati je svojoj stranačkoj kolegici Jadranki Kosor.

Gost po nalogu Angele Merkel
Sabor HDZ-a pozorno prati i diplomatski zbor akreditiran u Hrvatskoj, koje je također ostavka Ive Sanadera na sve političke funkcije zatekla.

Ino - zanimanje za događanje u "Areni" podgrijava i nazočnost njemačkog parlamentarnog državnog tajnika Christiana Schmidta i to po samom nalogu njemačke kancelarke Angele Merkel, izvijestili su iz njemačkog veleposlanstva u Zagrebu. Prvotna namjera posjeta Schmidta bila je susresti se s ministrom obrane Brankom Vukelićem, s kojim je rano jutros i održao radni sastanak. No, boravak u Hrvatskoj "obogatit" će mu planirani susreti s predsjednikom HDZ-a u odlasku Ivom Sanaderom te još nekim ministrima iz bivšeg sastava Vlade.

Nema tajnog glasovanja za predsjednika
Kako su su se od srijede i nagle najave Sanaderove ostavke stvari izuzetno brzo događale, nije bilo vremena za tehničku pripremu glasovanja na današnjem Saboru. Stoga se očekuje će nakon devet godina predsjedovanja Sanader svoju funkciju u HDZ-u Jadranki Kosor predati nakon javnog glasovanja.

Nakon što bude razriješen dužnosti, Sanader bi trebao dobiti funkciju počasnog predsjednika s pravom glasa u svim važnijim stranačkim tijelima.

Novinari izolirani od HDZ-ovaca, stroge mjere sigurnosti
Za razliku od sličnih stranačkih okupljanja, ovo HDZ-ovo u Areni prate stroge mjere sigurnosti, toliko stroge da su novinari izolirani od svojih kolega fotografa ili snimatelja u zasebnu prostoriju bez mogućnosti da prate izravno događanja u dvorani. Izolirani su i od članova i simpatizera HDZ-a koji se smještaju u Areni, sasvim sami na najvišem podestu dvorane, gdje se stječe dojam da su namjerno udaljeni od svih događanja i komentara.

Jedini prozor u svijet su novinarima dva plazma uređaja preko kojih je moguće pratiti što se to događa na Saboru.


Zaštitari provode strogoću nad novinarima

Koliko su se organizatori Sabora HDZ-a potrudili otežati posao sedmoj sili govori i ponašanje prema novinarki RTL-a Andrijani Čičak koja je željela biti zajedno sa svojim snimateljem u dvorani, a ne u press centru na njezinom vrhu.

No, po nalogu Sunčane Glavak, glasnogovornice HDZ-a kako ističe novinarka Čičak, vrlo brzo su pozvani djelatnici osiguranja koji su je izveli iz dvorane uz opetovano upozorenje da tamo ne može biti nazočna, te da svoj posao obavlja u press centru.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije