Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA DUBINA - 1421m

Najdublja hrvatska jama Lukina jama dublja je nego što se mislilo

lukina jama
Ana Bakšić
12.08.2010.
u 20:33

Poznati hrvatski speleoronioc i član Speleološkog odsjeka HPD Željezničar te Hrvatskog biospeleološkog društva, Branko Jalžić zaronio je na dubinu od 40 metara.

KRASNO - Na području sjevernog Velebita u tijeku je speleološka ekspedicija u najdublju hrvatsku jamu - Lukinu jamu. Lukina jama se nalazi na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Poznati hrvatski speleoronioc i član Speleološkog odsjeka HPD Željezničar te Hrvatskog biospeleološkog društva, Branko Jalžić zaronio je u potopljeni kanal na dnu jame. Jalžić je ovaj put dosegao dubinu od 40 metara.

Time je ukupna dubina jame povećana na 1421 metar pa se jama nalazi na petnaestom mjestu po dubini u svijetu.

Ekspedicija koju su u suradnji s NP Sjeverni Velebit organizirali Speleološki odsjek Velebit i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza uz logističku potporu Hrvatske gorske službe spašavanja i sudjelovanje deset hrvatskih i šest europskih speleoloških udruga traje do nedjelje 15. kolovoza.

Tijekom ekspedicije na dnu jame bila su 34 hrvatska i 11 stranih speleologa. Do kraja ekspedicije slijedi zahtjevan transport opreme i nastavak speleoloških, biospeleoloških i drugih znanstvenih istraživanja.

 

Ključne riječi

Komentara 16

ST
Stjepan
00:18 14.08.2010.

Dragi moj Marko Chuljat, ja bih rekao da je speleoronilac zaronio na dubinu od 40 [ m], i svaka mu chast na hrabrom podvigu, uz put nisam struchan za jezik hrvacki, ali ipak dajem ti drugi red, sjedni.

DA
dafa
23:04 12.08.2010.

Ček, jesu dosegnuli dno jame (ovjde piše da ih je nekoliko bilo na dnu) ili nisu? Koliko ja kužim nisu, a to znači da nitko živ nije mogao biti na dnu jame.

LI
lietuva
00:00 13.08.2010.

\"speleoroniOC\" ?! Pa dobro, ljudi, ima li tu tko pismen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije