Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velik, veći, najveći

Najbogatiji spomenici: Eiffel vrijedi 344 milijarde funti, Kolosej 72

'pariz'
Foto: 'Photoshop'
1/6
23.08.2012.
u 10:50

Američki najvredniji spomenik je Bijela kuća, a njezina vrijednost iznosi 64 milijarde funti

Europa obiluje brojnim spomenicima, a najvredniji je od njih Eiffelov toranj, pokazalo je istraživanje koje je naručila talijanska gospodarska komora. Kako bi se procijenila novčana vrijednost spomenika, u obzir su uzimani izgled samog spomenika, njegova brendiranost i estetske kvalitete, dok je vrijednost zemljišta i materijala korištenog za gradnju zanemarena.

Uspoređujući tako spomenike diljem Europe, 324 metra visok Eiffelov toranj sagrađen 1889. kao ulaz na Svjetski trgovinski sajam sada vrijedi zapanjujuće 344 milijarde funti, odnosno više od 3,2 bilijuna kuna. Čini se kako je odluka da toranj postane stalni dio pariškog krajolika bila vrlo unosna.

Eiffelov toranj najposjećenija je turistička atrakcija na svijetu, a samo prošle godine posjetilo ga je više od sedam milijuna ljudi.

Pet puta manje od Eiffelova tornja vrijedi drugoplasirani europski spomenik, rimski Kolosej. Njegova vrijednost iznosi "samo" 72 milijarde funti, odnosno 681 milijardu kuna, a godišnje privuče oko četiri milijuna posjetitelja.

Milijardu funti manje vrijedi katedrala Sagrada Familia u Barceloni, a slijedi je milanska katedrala Duomo čija je vrijednost procijenjena na 56 milijardi funti.

Najvredniji je spomenik u Velikoj Britaniji Tower of London koji vrijedi 56 milijardi funti, dok madridski muzej Prado vrijedi 46 milijardi funti, a Stonehenge 8,3 milijarde funti, donosi Daily Mail.

Usporedbe radi, najvredniji američki spomenik je Bijela kuća, a njezina vrijednost iznosi 64 milijarde funti.

Komentara 5

Avatar billybull
billybull
13:34 23.08.2012.

"kolosej"? opet nam dolaze srbi, ovaj puta preko novina?

MI
Milkica
13:42 23.08.2012.

Najbogatiji spomenici? I, koliko Eiffelov toranj ima na računu?

LS
Ljuti Sipak sa Kacine
14:27 23.08.2012.

falili su, nas Ban Jelacic je najvridniji spomenik na svitu. To je tako , mi Hrvati imamo sve sta je najbolje, najpametnije, najlipse na svitu.!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije