Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liberland

Nadzor nad desnom stranom Dunava, bez obzira na vlasništvo, obavlja hrvatska policija

liberland
Foto: Borislav Ristić
10.07.2015.
u 13:14

Obavijest se odnosi prije svega na područje koje je nazvano Liberland, a nalazi se u području razgraničenja između Hrvatske i Srbije

- Svi koji žele posjetiti područje u neposrednoj blizini područja razgraničenja Hrvatske i Srbije, na desnoj obali rijeke Dunav, moraju se pridržavati hrvatskih zakona i EU propisa prije svega onih odredbi koje uređuju prelazak granice i kretanje u blizini državne granice - stoji u današnjem priopćenju PU osječko-baranjske pozivajući se na obavijesti Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Obavijest se odnosi prije svega na područje koje je nazvano Liberland, a nalazi se u području razgraničenja između Hrvatske i Srbije. - Hrvatska policija i nad tim područjem provodi legitimne mjere nadzora i brine o zaštiti interesa Republike Hrvatske, navodi se u obavijesti. Podsjećaju i kako je granica između Hrvatske i Srbije još uvijek predmet pregovora dvije države te da je u ovome trenutku desna obala Dunava pod nazorom hrvatske policije, a lijeva pod nadzorom srbijanskih vlasti. Nakon konačnog utvrđivanja granične crte i kada svaka strana preuzme svoje posjede s druge strane Dunava otklonit će se sve nejasnoće o točnom smjeru protezanja državne granice.

– U svakom slučaju neovisno o tom što granica još nije konačno utvrđena u tom području ne postoji ničija zemlja (terra nullius) koja bi mogla biti predmet zaposjedanja (okupacije) od strane nekoga trećeg, ističu iz ministarstva. Do ove obavijesti došlo je nakon što je Čeh Vit Jedlička na području Gornja Siga, koje katastarski pripada Srbiji, ali nalazi se na desnoj strani Dunava, proglasio neovisnu državu Liberland. Od datuma proglašavanja, sredinom travnja, pa do danas zabilježeno je više pokušaja stupanja na to područje koje nadzire hrvatska policija.  

>> Liberland optužuje Hrvatsku za invaziju

Komentara 2

DU
Deleted user
14:43 10.07.2015.

ne mogu vjerovati kaj ova vlada dopusta. neka to probaju u jednoj njemackoj ili ne daj boze u svicarskoj. do navecer su sa pravomocnim zatvorima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije