Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susreli se Kim Jong Un i Vladimir Putin:

'Nadam se da mogu pomoći u rješavanju spora sa SAD-om'

Kim Jong Un i Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
25.04.2019.
u 09:02

Snimke prikazuju dvojicu čelnika kako se rukuju na početku susreta koji se održava pod visokom sigurnošću na Ruskom otoku, u dijelu sveučilišnog kampusa, prije nego su sjeli i smiješili se pred kamerama

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un u četvrtak su počeli svoj prvi službeni sastanak u dalekoistočnoj ruskoj luci Vladivostoku.

"Drago mi je vidjeti vas ovdje", rekao je Putin Kimu te dodao da se nada kako bi mogao pomoći u rješavanju spora između SAD-a i Sjeverne Koreje zbog sjevernokorejskoga programa nuklearnog oružja.

"Pozdravljamo Vaše napore na razvoju međukorejskoga dijaloga i na normalizaciji sjevernokorejsko-američkih odnosa", dodao je.

Snimke prikazuju dvojicu čelnika kako se rukuju na početku susreta koji se održava pod visokom sigurnošću na Ruskom otoku, u dijelu sveučilišnog kampusa, prije nego su sjeli i smiješili se pred kamerama. Nakon ceremonijalnog pozdrava dvojica čelnika razgovarat će nasamo, a nakon toga trebali bi slijediti prošireni razgovori, navodi ruska novinska agencija TASS. Nakon razgovora se ne očekuje službena izjava.

Tema razgovora bit će i  gospodarska suradnja između dviju zemalja. Sjeverna Koreja traži saveznike nakon neuspjeha summita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoiju u veljači. Moskva i Pjongjang imaju tradicionalno dobre odnose.

Washington želi da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja, dok Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija koje pritišću njezino gospodarstvo. Međutim, ostvaren je slab napredak u odnosima nakon prvog susreta na vrhu Trumpa i Kima prošle godine u Singapuru, a napetosti su se nastavile.

Tako je Sjeverna Koreja u travnju zatražila da američki državni tajnik Mike Pompeo više ne sudjeluje kao glavni pregovarač u međusobnim pregovorima te da ga zamijeni "netko zreliji".  

Pjongjang je u četvrtak zaprijetio "primjerenim odgovorom" tri dana nakon što su Južna Koreja i SAD počele dvotjedne zajedničke zračne vježbe.

Južnokorejski "podmukli čin" "uvelike nas je razočarao" i znači "vojnu provokaciju", rekao je glasnogovornik sjevernokorejskog odbora za ponovno ujedinjenje, a prenosi državna novinska agencija KCNA. 

Vježbe su smanjena alternativa dosadašnjim velikim vježbama Max Thunder koje su od 2009. svake godine održavale Južna Koreja i SAD.

Dvije zemlje također su najavile obustavu nekoliko velikih zajedničkih vojnih vježbi tijekom prošle godine, uključujući Foal Eagle i Key Resolve u ožujku, u sklopu diplomatskog pritiska na Sjevernu Koreju radi njezine denuklearizacije. 

Pjongjang je na te vježbe dugo gledao kao na provokaciju i probu za invaziju na Sjevernu Koreju.

Glasnogovornik je u četvrtak rekao da promjene "nikada ne mogu prikriti agresivan, ofenzivan i sukobljujući značaj njihovih neprijateljskih postupaka, bez obzira na to kako se oni trudili ostaviti dojam 'smanjenja opsega' zamjenom kodnog imena".

Vježbe su "izravan izazov" deklaraciji iz Panmunjoma koju su potpisali čelnici dviju Koreja prošle godine, rekao je glasnogovornik te dodao: "Naša će vojska odgovoriti na primjeren način".

Napetosti između dviju Koreja porasle su nakon neuspjeha summita američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskoga čelnika Kim Jong Una u Hanoiju u veljači te neuspjeha postizanja dogovora o denuklearizaciji.

Video: Pogledajte kako je Vijetnam dočekao nasmiješenog Kim Jong Una

Ključne riječi

Komentara 7

NE
Neo001
10:49 25.04.2019.

To su pravi drugovi, među posljednjim diktatorima i tiranima svog naroda. Sada mogu izmjenjivati metoda kako se gnječi i gazi narod

MX
Mister X
10:16 25.04.2019.

'Nadam se da mogu pomoći u rješavanju spora sa SAD-om' A to je ono što sam odavno govorio je da se udružimo u NATO 2 da budete saveznici sa nama susjedima . Sda bi odavno bile naše baze tamo i i rakete i sve bi bilo sigurnije i nebi Vas nitko mogao ucijenjivati izgladnjivati prijetiti i rasturiti kao što sada postoji ozbiljna opasnost . Da smo se ugledali na Ameriku i NATO i naućili kako se to radi mi bi bili netko tko nije izložen pojedinačnom uništenju i to jako pre lako . Sada bi bili sa Kinom Rusijom super osigurani od uništenja . Ovako je problem za riješti pre kasno . Ideja je jedina ispravna puštaj ih u kuču ali i nas >>Ruse i Amerikance da se svi skupa sprijateljimo tu na tom terenu .. Tko je protiv neka digne ruku i da bolji prijedlog !!!

MX
Mister X
10:08 25.04.2019.

Nadam se da mogu pomoći u rješavanju spora sa SAD-om' ; Što mu on sada može savjetovati ? Sa Amerikom imaš 2 opcije smrt te čeka u agresiji na tvoju zemlju , ili ako potpišeš dogovor sa Amerikom zna see Njima je totalno sve svejedno ; podporu "slobodnog demokratskog svijeta imaju 100% !" Jer kako su spremni da te izgladne totalno djecu i sve veoma im se dopada i ta opcija nukjlearnog rata gdje znaju da su ne 100% nego 1000% pobjednici bez ikaove imalo jače opasnosti za bilo koga od saveznika . / Ti si miš a oni su puno mačaka u borbi sa tobom ! Svi imalo normalni znaju po Ameriku direktno je riziko negdje tu 0. 000001% E sada da ti dam savijet kakav želiš ? Ja koji imam potencijal i mogučnost da se barnim tako da mogu cijelu EU da povučem u smrt malo koga to intersira i muči nego budalama daš da pušu na sunce da nebi raja imala lijepo vrijeme svuda na kugli; a njih organiziraš i oni su pre veseli jer če i to finacirati ... Nije nima stratezima ni to toliko bitno koliko činjenicu da bi par + stupnjeva Rusiji donjelo više hrane i topline zarade da se lakše živi i u toplini može stvarati raditi u Rusiji . To im je glavni strateški potez zalediti nas !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije