Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unatoč rektorovoj zamolbi

Nacionalno vijeće za znanost ipak imenovano

Sabornica
Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2014.
u 12:23

Predsjednikom vijeća imenovan je Ivo Družić, a članovima Georg Drezner, Paul Stubbs, Katarina Horvat Levaj, Krešo Kadija, Ivica Kostović, Željko Grabarević, Marko Duvnjak, Emilio Marin, Hrvoje Kraljević, Frano Barbir, Mladen Mauher, Mladen Žinić, Darko Huljenić, Jakob Nakić, Mislav Balković, Agan Begić i Krunoslav Pisk.

Unatoč zamolbi rektora Sveučilišta u Zagrebu Alekse Bjeliša da se ponovi glasanje o predsjedniku i 16 članova Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj, Hrvatski sabor je danas sa 77 glasova za, 29 protiv i jednim suzdržanim imenovao sastav ovog Nacionalnog vijeća.

Predsjednikom vijeća imenovan je Ivo Družić, a članovima Georg Drezner, Paul Stubbs, Katarina Horvat Levaj, Krešo Kadija, Ivica Kostović, Željko Grabarević, Marko Duvnjak, Emilio Marin, Hrvoje Kraljević, Frano Barbir, Mladen Mauher, Mladen Žinić, Darko Huljenić, Jakob Nakić, Mislav Balković, Agan Begić i Krunoslav Pisk.

Ovakvom izboru tijekom kojeg se u obzir nije uzeo niti jedan prijedlog Senata šest hrvatskih sveučilišta i struke usprotivio se i SDP-ov Gvozden Srećko Flego koji je poručio da nisu izabrani najbolji kandidati.

- SDP je imao konzultacije o listi, ali nisu izglasani kandidati koji su dogovoreni, jer za njih nije glasovao dio SDP-ovih članova Odbora za znanost – kazao je nezadovoljni Flego koji nije znao objasniti zašto raniji dogovor nije ispoštovan. Kaže da je zakonska obveza zastupnika, odnosno članova Odbora za znanost koji su izglasali ovaj sastav Nacionalnog vijeća bila predložiti najbolje kandidate.

- No izvan Nacionalnog vijeća ostalo je najmanje desetak osoba koje su bibliografski znatno bolje od izabranih. Najmanje dvoje izabranih je predloženo i na kraju izabrano protivno pozitivnim zakonskim odredbama. U Nacionalnom vijeću ne bi smjeli biti zamjenik državnog odvjetnika i dekan jedne visoke škole – objasnio je Flego te dodao kako je među 17 izabranih samo jedna žena "iako je među najjačim kandidatima bilo nekoliko žena". Iako se u Saboru počelo govoriti da će Flego zbog ovoga podnijeti ostavku u Odboru za znanost, danas on to nije želio niti potvrditi niti demantirati.
Struka, ali i Flego upozoravali su na niz predloženih članova Nacionalnog vijeća. Tako je izdvojeno i ime Mislava Balkovića kojeg je odbor u Vijeće imenovao kao predstavnika poduzetništva, iako ga je Vlada predložila kao predstavnika gospodarstva.

- Posebno dolazi u pitanje mogućnost sukoba interesa, s obzirom da bi zastupanje interesa kako gospodarstva, tako i poduzetništva bilo povjereno dekanu privatne visoke škole – pisao je rektor Bjeliš predsjedniku Sabora Josipu Leki te podsjetio da je u pozivu za predlaganje članova bilo specificirano da za člana Nacionalnog vijeća ne može biti predložen čelnik ustanove u visokom obrazovanju i znanosti, pa tako ni dekan.

Sporno je struci i dijelu zastupnika i imenovanje bivšeg ravnatelja Instituta Ruđer Bošković Mladena Žinića za čijeg su se mandata događale nepravilnosti koje istražuje Državno odvjetništvo RH.

Komentara 1

PI
pinkec
17:57 11.04.2014.

Meni nepoznati ... ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije