Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Norvežani prozvali općinske vlasti za reket i prijete povlačenjem 250 milijuna eura

Slavićev prethodnik Norvežanima je prodao parcele koje nisu općinske
30. travnja 2014. u 09:45 23 komentara 2500 prikaza
zlatko ževrnja
Foto: Tino Jurić/Pixsell

Općina Sućuraj nije znala koje je parcele norveški investitor u mjestu otkupio ni granice obuhvata projekta izgradnje luksuznog turističkog resorta, tvrdi načelnik Ivan Slavić (HDZ) u dopisu tvrtki PPK Nekretnine, koja je zaprijetila odustajanjem od ulaganja teškog 250 milijuna eura i optužila općinske vlasti za reket.

Ne obmanjujte javnost

Kap koja je prelila čašu bio je prijedlog izmjena prostornog plana općine, kojim bi dio parcela koje su već kaparili postale negrađevinske, a druge bi se prenamijenile u turističke.

– Obuhvat zona još nije donesen niti je konačan. Općina Sućuraj u fazi je izrade plana i vi ćete moći sudjelovati u javnoj raspravi. Zato vas pozivam da se ostavite medija i da probleme rješavate u skladu sa zakonom, a ne da obmanjujete javnost – napisao je Slavić nakon što je njegovu općinu ministrica Anka Mrak Taritaš nazvala primjerom blokiranja investicija zbog općinskih ili nekih drugih interesa. Ti “drugi” interesi za mještane Sućuraja nisu nepoznanica, s obzirom na to da općina ima tek 462 stanovnika.

uskok Provedena istraga Zlouporabom položaja došao do 7 milijuna kuna vrijednog zemljišta

Slučajno ili ne, ali 12 od 28,5 tisuća novih turističkih kvadrata u vlasništvu su Srđana Kačića Bartulovića, zamjenika bivšeg načelnika i prijatelja sadašnjeg. Ovo nije prvi gorak zalogaj koji su Norvežanima servirali domaćini. Slavićev prethodnik Ivan Vitalij (SDP) prodao im je dvije parcele za koje se ispostavilo da nisu općinske nego državne. Već su platili sedam milijuna kuna i slučaj raspetljava sud.

– Sve probleme možemo riješiti dogovorno. Pozivam vas na hitan sastanak – završava dopis Slavić koji investitore optužuje da se nisu odazivali na pozive i nisu općini dostavili dokumentaciju.

Posreduje župan

– Odazvali smo se svakom sastanku i uvijek bili otvoreni za punu suradnju koja podrazumijeva suradnju obje strane. Nadamo se da je to moguće – kaže za Večernji list Jan Aasmoen, izvršni direktor PPK Nekretnine.

– Investitorima sam ponudio imenovati osobu koja će biti zadužena za kontakt između njih, općine i županije, neku vrstu projekt-menadžera, u cilju što brže realizacije investicije – kaže župan Zlatko Ževrnja. Napominje kako je riječ o projektu koji je toliko financijski težak da će utjecati na razvitak cijelog Hvara.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • puši kurac:

  s tim da je više nego očito da strane investicije kod nas baš ne prolaze možda da probamo sa stranim donacijama!!

 • Avatar PoeticniMesar
  PoeticniMesar:

  U Hrvatskoj svi samo gledaju kako sto manje raditi a sto vise krasti.zato i jesmo du di jesmo.propali vic od korumpirane pokrane banana-drzave

 • Privatni sektor:

  Prema nekim informacijama od stupanja novog Zakona o gradnji od 1.1.2014. u Hrvatskoj nije izdana niti jedna lokacijska ili gradevinska dozvola (navodno samo jedna za rekonstrukciju objekta u istim gabaritima), a uzrok ovakvog stanja sto je isti operativno neprovediv u ... prikaži još! uredi za prostorno uredenje nemaju pojma na koji nacin provesti postupak izdavanja dozvola. Navodno se cekaju naputci iz Ministarstva. Sada zamislite cinjenicu da u drzavi u kojoj svakodnevno slusamo o nuznosti novih investicija, a iste se u najvecem broju vezu uz izdavanje nekog od dokumenata prostornog uredenja, nije moguce punih 5 mjeseci dobiti nikakav suvisli dokument. Naravno, cijela prica nije jos puknula u medijima iz razloga sto nema dokaza ovim tvrdnjama, jer uredi za prostorno uredenje ne izdaju nikakve dokumente osim tzv. Lokacijske informacije koje su prepisi prostornih planova, koji su dostupni na internetu i pruzaju sadrzaj koji nikome ne koristi u ovim uvjetima u kojima je operativna provedba postupka izdavanja dozvola nepoznata onim sluzbama koje iste trebaju izdati.