Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vratila se zima

Pogledajte snježnu idilu na Velebitu: Palo pola metra snijega!

Nacionalni park Sjeverni Velebit - snijeg visok gotovo pola metra
Foto: Nacionalni park Sjeverni Velebit
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.04.2019.
u 14:02

Lokalno je moguća obilnija kiša, osobito u gorskim krajevima te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a u najvišem gorju povremeno će biti snijega, vremenska je prognoza za danas

Iako svibanj kuca na vrata, na Zavižanu pada umjeren snijeg, a temperatura zraka u 7 sati bila je -3 stupnja Celzijeva.

U ostatku Hrvatske pretežno je oblačno vrijeme, a u unutrašnjosti ponegdje pada kiša. Zbog grmljavinskog nevremena i kiše za karlovačku i gospićku regiju meteoalarm je izdao narančasto upozorenje.

Danas promjenljivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno mjestimice s kišom i pljuskovima, na Jadranu i grmljavinom. Lokalno je moguća obilnija kiša, osobito u gorskim krajevima te na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a u najvišem gorju povremeno će biti snijega.

Puhat će slab do umjeren, u zapadnim krajevima povremeno jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena do jaka, na udare i olujna bura, u Dalmaciji sjeverozapadnjak i zapadnjak, na krajnjem jugu jugozapadnjak i jugo, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 12 i 17, a u gorju od 5 do 10 stupnjeva Celzijevih.

VIDEO Grmaljvinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom pogodilo je Rakovicu

Sutra će pak biti promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom ili ponekim pljuskom, češće na istoku, u gorju i na jugu. Vidljivost će povremeno biti smanjena zbog kiše, ujutro u unutrašnjosti moguće i magle. I dalje svježe. Više suha vremena i sunčanih razdoblja bit će duž obale u drugom dijelu dana. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, na krajnjem jugu i jugozapadni. Najniža temperatura od 5 do 10, a najviša uglavnom između 12 i 17.

Zbog vjetra na dionici A6 Kikovica – Delnice samo osobna vozila

Zbog vjetra je samo za osobna vozila otvorena dionica autoceste A6 Rijeka – Zagreb između Kikovice i Delnica, a na Jadranskoj magistrali Novi Vinodolski – Senj (DC8) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Magla smanjuje vidljivost na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin. Mogući su odroni, javio je HAK u 7 sati.

Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

Zbog prometne nesreće na autocesti A3 u blizini odmorišta Brodski Stupnik u smjeru Lipovca promet ide po dvije prometne trake

Zbog oštećenog slivnika na autocesti A6 Rijeka – Zagreb na čvoru Čavle u smjeru Zagreba promet teče usporeno uz ograničenje brzine od 40 km/h. Zbog skliskog kolnika na autocesti A7 Rupa – Žuta Lokva u tunelu Trsat u smjeru GP Rupa promet teče usporeno uz ograničenje brzine od 50 km/h.

Kolona teretnih vozila na autocesti A3 Bregana – Lipovac pokraj naplatne postaje Bregana u smjeru Slovenije proteže se oko 2 km. U pomorskom prometu nema poteškoća.

Istramet javlja da je sa zahladnjenjem kiša u gorju prešla u snijeg. Uslijed negativne temperature zraka koja na Učki iznosi zimskih -0,7 °C, dolazi i do stvaranja snježnog pokrivača. Snijeg pada i na Platku.

 Jaka tuča grada koja je u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak zahvatila Starogradsko polje na Hvaru nanijela je velike štete vinovoj lozi, maslinama i povrću te postoji mogućnost proglašena elementarne nepogode zbog nastalih šteta, doznaje se od gradonačelnika Starog Grada na Hvaru Antonia Škarpe.

"Naše Povjerenstvo za procjenu šteta danas i večeras je na trenu radi prikupljanja podataka o štetama na Starogradskom polju i večeras će obrađivati te informacije a u utorak ujutro kontaktirat ćemo župana Splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana kako bismo vidjeli hoće li on na temelju tih podatak proglasiti elementarnu nepogodu", izjavio je gradonačelnik Škarpa u ponedjeljak na večer za Hinu.

Podsjetio je da je Starogradsko polje na Hvaru najveće obradiva površine zemljišta na hrvatskim otocima uopće te da se to polje nalazi i pod UNESCO-ovom zaštitom.

"Tuča je trajala oko dva sata, rano jutros između 3 i 5 sati. Na Hvaru se ne pamti tako snažna padalina grada," kazao je Škarpa. Ova snažna tuča pogodila je Starogradsko polje u najnepovoljnijem razdoblju kada vinova loza i masline propupaju, a stradali su i nasadi povrća, dodao je.

NP Sjeverni Velebit objavio je fotografije snježnog sloja, a na jednoj se može vidjeti da ima gotovo pola metra snijega.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
10:54 29.04.2019.

a kad to ne bi smjela kiša padati? imaju neki datumi kad mora biti sunčano, kad kiša smije pasti, ili mora..? ne kužim, vrijeme je neka predvidljiva veličina, pojava? aha, nikad tako nije bilo toplo, suho, pa je sigurno neka klimatska promjena, 'globalno zagrijavanje'.... jer za našeg vijeka, tih 60-70 godina tuge, smo navikli da nam u pamćenju ostanu ekstremi, i na temelju tog formiramo mišljenje... pa dobro, baš je kul vani....

Avatar Pancevac
Pancevac
08:13 29.04.2019.

A kakvo je vreme u "regionu",to je sada naziv za sve ove EX YU banana republike.....mislim razne Srbije,Hrvatske,Bosne....

KO
komar64
16:20 29.04.2019.

Sve je to Vakula kriv...postao je gori od babe Vange.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije