Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkriva britanski geograf

Na svijetu je više od pedeset država koje nisu ucrtane ni na jednoj karti

lakota
Foto: screenshot/youtube
15.02.2016.
u 20:45

Imaju obilježja prave države, stalno stanovništvo, zastavu, valutu, neke čak i biometrijske putovnice... A jedna od njih je u srcu Sjedinjenih Država

Odredišta za neobična, egzotična putovanja sve je teže naći. Sjeverna Koreja? Ništa posebno. Indonezija? Već viđeno. Ali posjetiti državu koja ne postoji, nešto je s čime se ne može pohvaliti svaki putnik. Diljem svijeta razasuto je više od 50 “država koje ne postoje”, područja koja imaju sva obilježja stvarne države. Imaju stalno naseljeno stanovništvo, zastavu, svoju valutu, a neke od njih izdaju čak i biometrijske putovnice. 

Nick Middleton, profesor na Sveučilištu Oxford, izdao je atlas zemalja koje ne postoje obradivši sva područja svijeta koja po nekim kriterijima imaju obilježja država iako za njih nitko gotovo i ne zna. Ove države razlikuju se po veličini, broju stanovnika, razvijenosti, odnosima s drugim entitetima u tom svojevrsnom paralelnom univerzumu, no za sve njih jedno je isto. Ispunjavaju gotovo sve kriterije da bi ih se zvalo državama. 

Nedefinirani kriteriji

 – Ne postoji čvrsta definicija države. Primjenjuje se sporazum Međunarodne konferencije američkih država iz Montevidea iz 1933. koji propisuje da regija, kako bi bila smatrana državom, mora imati definiran teritorij, stalno stanovništvo, vladu, i “mogućnost da s ostalim državama ulazi u odnose”, kaže Middleton. 

Ma koliko god ispunjavali uvjete deklaracije iz Montevidea, ove zemlje ipak nisu članice UN-a, što je neki univerzalni, općeprihvaćeni status državnosti. Pravno gledano, u ovom nizu “država paralelnog svijeta” su i zemlje egzotičnih naziva poput Atlantiuma, Christianije ili Elgaland-Vargalanda, ali i neke zemlje koje su realnost u stvarnim međunarodnim odnosima. Poput Tajvana koji nije članica UN-a otkad je u tu organizaciju 1971. ušla Kina. Danas, pravno gledano, nema nikakve razlike između Tajvana, vrlo opipljive tvorevine sa svojom vojskom, vladom, gospodarstvom i vanjskom politikom ili “države” poput kraljevstva Talosse.

Ipak, među nepostojećim državama koje, uz Tajvan, Škotsku, Tibet ili Sjeverni Cipar imaju najveće šanse da ikada postignu stvarno priznanje je i nekoliko prilično čudnih državotvornih tvorevina.

Potvrda vrhovnog suda

Jedna od njih je Lakota, “država” unutar SAD-a nastanjena Sioux Indijancima kojima je američka vlada 1868. obećala zemljište na kojemu će moći živjeti u skladu s tradicijom. Ugovor nije nikada ispoštovan do kraja, no Siouxi ne odustaju od zamisli da realiziraju svoju državu na čijem području sada živi oko 100.000 ljudi. Da njihova nastojanja nisu bez osnove, potvrdio je 1998. i američki Vrhovni sud.

Tu je i Barotseland u Africi koji sa 3,5 milijuna stanovnika planira odcjepljenje od današnje Zambije. U Australiji se pak nalazi Hutt River, država koju je osnovalo nekoliko obitelji farmera kako bi izbjegli nametnute proizvodne kvote žitarica. Uskoro su razradili i porezni sistem, svoju valutu i poštu. U Europi je Forvik, državica na Shetlandskom otočju koja ima samo jednog stanovnika...•

>> Kalifat je u potencijalnu ratnu zonu pretvorio – cijeli svijet

Komentara 8

Avatar mason
mason
22:47 15.02.2016.

Nije ni Vojvodina jos ucrtana.

AA
aabbcc
21:42 15.02.2016.

Jel uračunata,ucrtana tu i Ercegbosna i Srpskarepubilk ?

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
00:11 16.02.2016.

koliko znam postoji i vlada u egzilu RSK cak i imaju nekakav ugovor sa hrvatskom Z4 koju priznaje i state department

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije