Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sajam

Na selekciju stiglo 3650 ulja, 45 hrvatskih uvršteno u vodič

sajam ulja
Vesna Brnabić
13.03.2011.
u 10:05

U vodiču Flos Olei 2011. koji uređuje Maco Oreggia, najznačajniji stručnjak za maslinova ulja u svijetu Istra je zauzela poziciju druge regije po broju ulja, odmah poslije Toscane

Ocjenjivanjem ekstra djevičanskih maslinovih ulja danas poslijepodne će biti zatvoren susret proizvođača maslinovih ulja Oleum Olivarum koji je započeo u subotu u mjestu Krasica na Bujštini. To je već 14. susret proizvođača maslinovog ulja koji je postao mađunarodni jer su se u Krasici predstavili i maslinari Italije i Slovenije. Osim susreta maslinara te programa poput kuharskog šoua, degustacija i izložbe ulja, u Krasici se održavaju i tematski okrugli stolovi. Danas će se govoriti o problematici trgovanja ekstra djevičanskim maslinovim uljem, izravnim plaćanjima u poljoprivredi te ekološkom maslinarstvu.

Na ovogodišnjem sajmu maslinovog ulja sudjeluje 120 uljara iz Istre, Dalmacije, Slovenije i Italije. U Istri gdje je približno 1.200.000 maslina i oko 2000 malih maslinara osnovan je i Klaster maslinara koji je prvi u Hrvatskoj. Cilj je realizacija projekta zaštite istarskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja sa oznakom izvornosti. Tijekom ožujka potpisat će se sporazum koji će ovlastiti Klaster maslinara da pokrene daljnje aktivnosti prema resornom Ministarstvu.

Istarski maslinari zadnjih godina redovito ubiru međunarodna priznanja. U vodiču Flos Olei 2011. koji uređuje Maco Oreggia, najznačajniji stručnjak za maslinova ulja u svijetu Istra je zauzela poziciju druge regije po broju ulja, odmah poslije Toscane. Na selekciju je stiglo 3650 ulja o kojih je 624 uvršteno u Vodič. Iz Hrvatske je uvršteno njih 45 od kojih čak 44 ulja iz Istre. Istra ima i dva prvaka u Top 20 vodiča “ Flos Olei “. U kategoriji Fruttato intenso dobitnik je uljar Livio Belci dok je u kategoriji Frutato medio dobitnik Klaudio Ipša. Svim maslinarima čija su ulja uvrštena u Vodič Flos Olei 2011 uručena su priznanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije