Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
iz crtića u stvarnost

Na Ruđeru traže mjesto za statuu 
profesora Baltazara

Baltazar
Foto: ''
24.02.2015.
u 18:25

Iako se šuškalo da bi profesor mogao na mjesto na kojem je nekad stajao Teslin kip, u IRB-u kažu da tamo nema prostora

Institut Ruđer Bošković (IRB) prije desetak je dana dobio jednu neobičnu molbu. Udruga profesor Baltazar, koja se bavi promicanjem i popularizacijom znanosti, zamolila ih je da privremeno "udome" više od šest metara visoku statuu profesora Baltazara. Malo tko u Hrvatskoj ne zna za tog svjetski poznatog simpatičnog znanstvenika iz Zagreba, inače glavnog junaka istoimenog crtanog filma koja je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma.

Baltazarova statua izrađena od kaširanog stiropora dosad je stajala ispred jednog zagrebačkog trgovačkog centra, a sada mu se traži novi privremeni dom.

– Učinilo nam se zgodno da to bude IRB, s kojim smo surađivali na raznim projektima. A kada se na Zagrebačkom velesajmu otvori naš Znanstveno-edukativni zabavni centar – ZEZ, Baltazara bismo tamo premjestili za stalno – kaže Bruno Blumenschein iz Udruge profesor Baltazar.

Hoće li IRB udovoljiti molbi ove udruge i neobičnog znanstvenika smjestiti u svoje dvorište, tek će se odlučiti.

Zasad se zna da su građevinski stručnjaci prošlog tjedna, nakon što je molba stigla, pregledali moguće lokacije na kojima bi se unutar IRB-a mogla smjestiti figura te se sada treba izraditi prijedlog projekta smještanja profesora Baltazara sa svim potrebnim specifikacijama.

Gdje bi Baltazar uopće mogao biti smješten s obzirom na njegove dimenzije i na to da je za njegovo postavljanje potrebno osigurati 25 četvornih metara, još je upitno. Iako se šuškalo da bi to moglo biti gdje je nekad stajao kip Nikole Tesle, na IRB-u kažu da je to nemoguće jer na tom mjestu nema dovoljno prostora.

– Dobije li se suglasnost nadležnih tijela IRB-a, Institut će privremeno ugostiti figuru prof. Baltazara – kaže Petra Buljević, glasnogovornica IRB-a.

>>Revolucionarni uređaj za čitanje ljudskog genoma stiže u Hrvatsku

>>Hrvatski znanstvenici tragaju za 'svetim gralom' energije

Komentara 4

AN
angel7
20:23 12.03.2015.

Bilo bi jos ljepse da je clanak izasao u doba kada je i statua izradena i na koji nacin... jer puno je truda ulozeno u nju u kratkom vremenu. Bolje ista nego nista.

VE
velikazmija
20:24 24.02.2015.

pa nek ramljakica nađe misto i za titu - tito ruđer baltazar -

DE
demokršćanin
21:05 24.02.2015.

Kada će se spomenik N.Tesle vratiti na svoje pravo mjesto?Posuđeni spomenik trebao bi se vratiti na prostor IRB-a gdje je bio ranije.Čini se da se spomenik ne može vratiti radi toga da bi etnobiznismen Pupovac mogao na njega polagati cvjetnee buketiće kada mu u posjete dođu njegovi šefovi onkraj Dunava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije