Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Ruđeru traže mjesto za statuu 
profesora Baltazara

Iako se šuškalo da bi profesor mogao na mjesto na kojem je nekad stajao Teslin kip, u IRB-u kažu da tamo nema prostora
24. veljače 2015. u 18:25 4 komentara 425 prikaza
Baltazar
Foto: ''

Institut Ruđer Bošković (IRB) prije desetak je dana dobio jednu neobičnu molbu. Udruga profesor Baltazar, koja se bavi promicanjem i popularizacijom znanosti, zamolila ih je da privremeno "udome" više od šest metara visoku statuu profesora Baltazara. Malo tko u Hrvatskoj ne zna za tog svjetski poznatog simpatičnog znanstvenika iz Zagreba, inače glavnog junaka istoimenog crtanog filma koja je do danas ostala najuspješniji projekt Zagrebačke škole crtanog filma.

Baltazarova statua izrađena od kaširanog stiropora dosad je stajala ispred jednog zagrebačkog trgovačkog centra, a sada mu se traži novi privremeni dom.

– Učinilo nam se zgodno da to bude IRB, s kojim smo surađivali na raznim projektima. A kada se na Zagrebačkom velesajmu otvori naš Znanstveno-edukativni zabavni centar – ZEZ, Baltazara bismo tamo premjestili za stalno – kaže Bruno Blumenschein iz Udruge profesor Baltazar.

Hoće li IRB udovoljiti molbi ove udruge i neobičnog znanstvenika smjestiti u svoje dvorište, tek će se odlučiti.

Zasad se zna da su građevinski stručnjaci prošlog tjedna, nakon što je molba stigla, pregledali moguće lokacije na kojima bi se unutar IRB-a mogla smjestiti figura te se sada treba izraditi prijedlog projekta smještanja profesora Baltazara sa svim potrebnim specifikacijama.

Gdje bi Baltazar uopće mogao biti smješten s obzirom na njegove dimenzije i na to da je za njegovo postavljanje potrebno osigurati 25 četvornih metara, još je upitno. Iako se šuškalo da bi to moglo biti gdje je nekad stajao kip Nikole Tesle, na IRB-u kažu da je to nemoguće jer na tom mjestu nema dovoljno prostora.

– Dobije li se suglasnost nadležnih tijela IRB-a, Institut će privremeno ugostiti figuru prof. Baltazara – kaže Petra Buljević, glasnogovornica IRB-a.

>>Revolucionarni uređaj za čitanje ljudskog genoma stiže u Hrvatsku

>>Hrvatski znanstvenici tragaju za 'svetim gralom' energije

OPAKA BOLEST
Što je virus Zapadnog Nila i kako se prenosi? Bio je koban za glumicu Furlan
A1 Hrvatska
DONOSI A1
Od minus 7 do plus 13 u dva dana: uzroke vremenskih promjena u Zagrebu i na Sljemenu otkrijte u ekskluzivnom specijalu NET ZERO
  • angel7:

    Bilo bi jos ljepse da je clanak izasao u doba kada je i statua izradena i na koji nacin... jer puno je truda ulozeno u nju u kratkom vremenu. Bolje ista nego nista.

  • velikazmija:

    pa nek ramljakica nađe misto i za titu - tito ruđer baltazar -

  • demokršćanin:

    Kada će se spomenik N.Tesle vratiti na svoje pravo mjesto?Posuđeni spomenik trebao bi se vratiti na prostor IRB-a gdje je bio ranije.Čini se da se spomenik ne može vratiti radi toga da bi etnobiznismen Pupovac mogao na njega polagati cvjetne ... prikaži još!e buketiće kada mu u posjete dođu njegovi šefovi onkraj Dunava.