Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruska diplomatska ofenziva

Putin: Sjeverna Koreja imala je nuklearnu bombu još 2001. godine

Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
06.10.2017.
u 09:02

Ruski predsjednik spomenuo je i mogućnost vojne intervencije protiv Kim Jong-una, no nije siguran bi li vojna akcija postigla uspjeh

U posljednjih tjedan dana Rusija se aktivnije angažirala u traženju rješenja sjevernokorejskog pitanja, pri čemu je ruski predsjednik Vladimir Putin izašao u javnost s nekoliko dosad široj javnosti nepoznatih podataka, poput njegova susreta s Kim Jong-ilom prije šesnaest godina.

Putin je kazao kako je 2001. godine, na povratku iz Japana, svratio u Sjevernu Koreju, gdje je saznao kako ta država već posjeduje nuklearnu bombu.

Sankcije bez uspjeha

To mu je, kaže, osobno potvrdio tadašnji sjevernokorejski vođa Kim Jong-il.

– Kada je to bilo? 2001.! Sada je već 2017., njihova zemlja je živjela pod trajnim sankcijama i, umjesto nuklearne bombe, sada imaju hidrogensku bombu – kazao je Putin aludirajući na činjenicu da sankcije nisu dale željene rezultate. Ruski predsjednik dodao je kako se ne želi miješati u politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa kad je odnos prema Sjevernoj Koreji u pitanju, no upozorava da svaka represija i agresivni pritisak na tu zemlju uvijek rezultiraju jačanjem tamošnjeg režima.

U sklopu ruske diplomatske ofenzive vezane uz pitanje odnosa s Pyongyangom, Vladimir Putin nije izostavio ni mogućnost vojne intervencije protiv režima Kim Jong-una, istaknuvši kako nije uvjeren bi li takva akcija imala željene rezultate.

– Može li se pokrenuti globalni udar na Sjevernu Koreju kako bi je se razoružalo? Da. Bi li postigao cilj? Ne znamo. Tko zna što oni tamo imaju i gdje. Nitko to ne zna sa stopostotnom sigurnošću jer je to zatvorena zemlja – kazao je Putin.

Potpuna nepoznanica

Putin je rekao da Rusija ima više razloga biti zabrinuta zbog programa projektila Pyongyanga jer je sjevernokorejski poligon za testiranje smješten samo 200 kilometara od ruske granice i ponovio svoj poziv da se diplomaciji dopusti da odradi svoju ulogu te da sve strane utišaju ratobornu retoriku. Dodatne sankcije ne vodi nikamo, rekao je Putin i istaknuo da oko 40 tisuća sjevernokorejskih državljana trenutačno radi u Rusiji.

– Ti radnici redovito šalju dio svojih plaća sjevernokorejskim vlastima – zaključio je Putin.

Komentara 30

EL
elkomadante
09:54 06.10.2017.

nitko nece sjevernu koreju napast, tko se usudi pobit 2,000,000 ljudi pod punom ratnom spremom, cijeli svijet koreju moze samo gledat...a kim salje rakete i dalje...

AA
aabbcc
12:34 06.10.2017.

Sankcije su dale rezultate i eto sada su velesila i niko ih ne smije porobiti, narod siguran svoj na svome !____ E da su nama ovakve sankcije zaveli i mi bi proizvodili, narod zaposlili a ne kupovali tudje avione i ostalo smece...

MX
Mister X
11:36 06.10.2017.

Evo zašto je Putln - naprosto u usporedbi sa drugim- genijalac Putin: Sjeverna Koreja imala je nuklearnu bombu još 2001. godine... No to sve skupa je interesantno kad čujem Putina da govori o nekoj temi; osjeti se razum,kultura, nivo, realitetet normalnost čovjeka iza izgovorenog .! Gdje nema ( kao kod zapadnog poglavice !) nepotrebnog bjesnila izluđivanja uzbuđivanja euforije govora mržnje nego tema- iskreni stav i pogađa srž stvarnog stanja i razumijevanja . Nikada se ne vlada kao bolesnik koji vrišti ne nalazi prave riječi pa se izražava poput umno rastrojenog bijednika nemoćnog da se izrazi što hoće osim da se shvati bjesnilo kojim je zaposjednut zbog nemoći na svome putu kojim želi da rješava nešto samo silom a nikako razumom ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije