Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na prosvjedu i teta Mate Rimca: Pa zar bi mladi trebali raditi do groba!?

Mladi odlaze i ne da neće tko imati raditi za mirovine, nego nam na grob neće imati tko doći, kažu sindikalci i najavljuju referendum
20. listopada 2018. u 20:17 15 komentara 908 prikaza
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dnevno preko mojih ruku prijeđe nekoliko tona krupnog otpada, jedno sam koljeno već operirao, a i danas sam pod blokadama zbog problema s kralješnicom. Ja ne znam kako ću raditi ni do 60, a ne do 65 ili 67 godina - rekao je Elvis, zaposlen u komunalnom poduzeću, na jučerašnjem prosvjedu “Doživi mirovinu i tebe se tiče” u Zagrebu.

Davor Bernardić davor bernardić 'U Račanovom mandatu mirovine su porasle 40%'

Napunila je 85 i u mirovini je već godinama, mjesečno prima 2000 kuna i reforma mirovinskog nju ne dotiče, no Slavka Burnać svejedno je došla na prosvjed na zagrebački Europski trg.

- Bila sam krojačica, radila za Heruc, a već sam dugo u invalidskoj mirovini. Zašto sam ovdje? Zbog mladih, pa zar bi trebali raditi do groba!? - kaže gospođa Slavka, inače teta Mate Rimca.

Protiv najavljene mirovinske reforme s pozornice su jučer govorili i građevinac Izet, medicinska sestra Anita, teta u vrtiću Iskra, a što okupljeni misle o mogućnosti da se dobna granica za odlazak u mirovinu poveća na 67 godina zorno su govorili i brojni transparenti:

“U foteljama možemo do stote”, “Danas branimo budućnost”, “S posla na groblje”, “Očekujte otpor, tek počinjemo”, “Kiretaža mirovinskog bez anestezije”, “Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!” “Srami se, protunarodna Vlado” i sl.

Na svaki spomen Vlade i ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, pak, razlijegali su se zvižduci i odjekivalo je “lopovi, lopovi”.

Kolinda Grabar Kitarović kolinda grabar kitarović 'Brinu me trendovi u Hrvatskoj, mirovinska reforma je neophodna'

Prosvjednom skupu u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) odazvalo se, prema procjenama, oko pet tisuća ljudi, a podršku je zaustavljanjem vlakova u podne dao i Sindikat strojovođa, ali i brojni sindikati iz EU i susjednih zemalja.

Traži se povratak dobne granice za odlazak u punu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje.

– Puno je ovdje jada i ogorčenja. Vadajući pitaju gdje su bili sindikati kad se donosio zakon. Mi smo i tada bili protiv produljenja radnog vijeka, a gdje su oni bili? U Saboru, u oporbi i protiv tog zakona! A sad, kao vlast, predlažu još gore rješenje. Nevjerodostojni su i nije im stalo do naroda, a najveći je zločin što je narod ubijen u pojam. Kao da smo zemlja zombija, mladi odlaze i ne da nam neće tko imati raditi za mirovine, nego nam ni na grob neće imati tko doći - rekao je predsjednik NHS-a Krešimir Sever i dodao da sindikati već pripremaju referendumsko pitanje.

prosvjed protiv mirovinske reforme Održan prosvjed Poslali jasnu poruku: Ne može se raditi do 67 godina, to nije humano!

– Nećemo na ulice s batinama, ali neka se boje olovke i papira.

Za čelnika MHS-a Vilima Ribića civilizacijska i humana granica radnog vijeka nije ni 65 godina.

– Moramo se boriti za smanjenje radnog vijeka na 60 godina. Nisam demagog. Novca ima, pitanje je samo kako se raspodjeljuje i kako se upravlja zemljom – kaže Ribić. Predsjednik SSSH Mladen Novosel ističe da mirovinske zakone kroje oni koje čekaju povlaštene mirovine.

– Dajte nam primanja i radne uvjete kao u razvijenim zemljama EU pa ćemo moći razgovarati o produljenju radnog vijeka, a dotad zaboravite na mirovinsku reformu – rekao je Novosel, koji je poveo i pjesmu “Moja domovina”.

Marko Pavić Marko Pavić Sindikati zavaravaju javnost: tko počne raditi s 18 ili 19, u mirovinu će sa 60-61, a ne sa 67 godina

Ministar Pavić komentirao je prosvjed i istaknuo da mirovine reformom neće biti smanjene te da je reforma pokrenuta upravo radi povećanja mirovina i održivosti sustava.

REAKCIJE

Podržavamo građane u prosvjedu jer je nama u SDP-u neprihvatljivo da se svaka potencijalna reforma lomi preko leđa najsiromašnijih.

Danas smo zato ovdje da spriječimo stvaranje novih socijalnih slučajeva od naših umirovljenika - poručio je šef SDP-a Davor Bernardić, koji je na prosvjed, na kojem su viđeni i neki mostovci, došao s Gordanom Marasom, Frankom Vidovićem...

- Priroitet je povećati najniže mirovine, a onda stimulirati odlazak u mirovinu s punim radnim stažem umjesto da ga se penalizira. Također, sve bliže smo tome da dobnu granicu odlaska u mirovinu ne treba dirati - kazao je Bernardić.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je jučer tijekom boravka u Tinjanu da se Hrvatska mora suočiti s činjenicom da je mirovinska reforma neophodna. Smatra da je ne treba promatrati 'kao silos i da ona ovisi o puno elemenata, a jedan je demografija'.

Reforma bi, istaknula je Grabar-Kitarović, u dugoročnom razdoblju morala dovesti do stabilnosti mirovinskog sustava.

>> Pogledajte video i saznajte sve što trebate znati o mirovinskoj reformi

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
 • crna.guja10:

  Navodno su Bero, Franko i Mavas nosili crvene karanfile.....

 • Avatar Krckan
  Krckan:

  Ove stisnute šakice...

 • Avatar HKNKRZ
  HKNKRZ:

  Podržavam prosvjed, ali šta im znače ove stisnute šake ?