Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakon unije

Na prehrambenim proizvodima mora pisati porijeklo, sastav vode i alergeni

zdrava hrana
Foto: Thinkstock
14.12.2014.
u 23:44

Ono što odluče 
u Bruxellesu 
utječe na 
vaš život – 
građani EU

Od subote, 13. prosinca, na snazi su nova europska pravila o označavanju prehrambenih proizvoda. Usvojena 2011., pravila omogućuju potrošačima da imaju jasniju i točniju informaciju o hrani koju kupuju.

Razne su novosti: od minimalne veličine slova do obveznih podataka o porijeklu svinjskog, pilećeg, ovčjeg i kozjeg mesa. Mora postojati i jasna informacija o tome jesu li proizvodi odmrzavani. Ako je, primjerice, u meso dodavana voda u većoj mjeri od 5 posto težine proizvoda, to mora biti napisano. Propisan je i način prikaza informacija o alergenima u popisu sastojaka na proizvodima pakirane hrane.

>>Crveno svjetlo za meso kloniranih životinja

>>Označavanje hrane: Na deklaraciji slova od 1,2 milimetra i istaknuti alergeni

Komentara 5

KO
kojesta
21:00 14.12.2014.

tipicno vl. samo kratka vijest kao da se radi o temperaturi na sljemenu. o tome drugi mediji vani razglabaju i objasnjavaju danima citave stranice skup sa komentarima, niti rijec o detaljima ili o mogucim kaznama (do 50.000 u kratko, ocitoto je cilj unistiti privatnu prehr. proizvodnju i prodavati jos samo industrijske pakete s umjetnim dodacima. jer, svaki alergicar zna za svoj problem i ne jede ono sto ne smije. a sto se tice raznih dodataka, o njihovom djelovanju prehr. industrija uopce ne brine. dakle, uce nas poslusnosti, eu birokrati.

BB
brle brkić
13:57 15.12.2014.

bolje dasu donijeli zakon da svakome bude dostupna ta ista hrana,a o kvaliteti otom potom

IV
Ivanveliki
02:02 15.12.2014.

Dobro hoće li netko napokon donijeti zakon po kojemu slova o sadtavu namirnica moraju biti čitljivo napisana, a ne da tek kod kuće s povećalom možemo pročitati što smo zaista kupili? Imamo bezbroj nepotrebnih zakona, a ovaj koji bi nam svima dobro došao nikad se nije pojavio ni kao prijedlog. Napišu nam sastav na crvenoj podlozi tankim bordo slovima, pa to nitko ne moze pročitati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije