Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Weekend Media Festival

'Dezinformacije na društvenim mrežama danas su moćno oružje'

Rovinj: Weekend media festival, panel Smrt Činjenica
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/12
24.09.2022.
u 14:59

Marijana Grbeša istaknula je kako su se u vrijeme pandemije vrlo često namjerno širile lažne vijesti. Koliko je izazovno bilo medijima raditi u takvim trenucima podijelili su pak Ksenija Kardum i Dražen Klarić.

Što su dezinformacije, po čemu se razlikuju od lažnih vijesti, kako utječu na društvo i zašto se toliko lako šire? To su samo neka od pitanja o kojima se raspravljalo na panelu "Smrt činjenica", održanom drugog dana Weekend Media Festivala. Moderator Tihomir Ladišić s N1 razgovarao je o ovoj gorućoj temi s profesoricom Marijanom Grbešom s Fakulteta političkih znanosti, s glavnim urednikom Večernjeg lista Draženom Klarićem, s direktoricom informativnog programa Nove TV Ksenijom Kardum te Ognianom Zlatevom, koji je voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

– Treba istaknuti razliku između različitih vrsta dezinformacija, budući da se odustalo od širokog korištenja pojma "lažne vijesti". Pod tim pojmom danas podrazumijevamo vijesti koje nisu uistinu objavljenje, nego se samo fingira izgled mainstream medija. S druge strane, misinformacija je nenamjerna pogreška, netočna informacija koju onda mediji prenesu bez loše namjere – objasnila je Marijana Grbeša te istaknula kako su se u vrijeme pandemije vrlo često namjerno širile lažne vijesti. Koliko je izazovno bilo medijima raditi u takvim trenucima podijelili su pak Ksenija Kardum i Dražen Klarić.

Rovinj: Weekend media festival, panel Smrt Činjenica
1/12

– U prvih je nekoliko mjeseci Hrvatska bila među boljim državama u svijetu kada je riječ o nošenju s pandemijom. Međutim, nakon tog prvog ljeta se sve raspalo i nastao je informacijski kaos. Prvo su se pojavili oni koji su tvrdili da korona ne postoji, a onda kada su se uvjerili u suprotno, počeli su tvrditi da to nije ozbiljna bolest. Moram priznati da se nakon 25 godina karijere stvarno nisam nadao da ćemo morati utvrđivati nešto što je činjenica. Ali to nam puno govori o vremenu u kojem živimo. Moramo se svi naučiti na novu paradigmu i na život u novom svijetu u kojem su društvene mreže jako moćno oružje – rekao je Klarić dok je Ognian Zlatev zaključio kako se sad situacija ponavlja kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

– Spremaju se zakonske regulative koje bi se trebale uhvatit u koštac s ovim problemom, no dio odgovornosti je ipak na nama samima. Iako su određeni problemi univerzalni, svaka država je različita pa je individualizirani pristup ipak nužan – poručio je Ognian Zlatev.

Komentara 4

OK
okolokere
17:27 24.09.2022.

Jao poraženima! Ako je itko otjerao ljude od ovdašnjih medija onda su to ovi ljudi. Istina nije to cijela ekipa. Kako se ono zove čovjek s 22 godine monopola na HRTV? Ili njegova Maja koja bez stida laže o tome da joj je Vlado Gotovac djed...Zaista ovom društvu pristaje stara: Vae victi!

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
10:13 25.09.2022.

lol. kada mediji prenesu netocnu vijest, to nije s losom namjerom. kada ti, obicni covjek, napises nekaj u komentaru kaj nije tocno, to… tomje opasnost za demokraciju. lijepo si je to drugarka kardum objasnila. za nju nista, za tebe ban i cenzura. lijepo, gospodo novinari i medijski djelatnici. lijepo ste si to poslozili. hvala. na banu i cenzuri, naravno. ljubim ruke, klanjam se do poda. hvala.

ST
sttipe
23:30 24.09.2022.

Kad službeni mediji lažu u 99% slučajeva, šta napišu i izgovore, to je?? Ako činjenice ne odgovaraju "službenoj istini", to gore po činjenice???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije